Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Mobile >> Stiri si comunicate

Ce dificultăţi întâmpină românii la achiziţiile prin dispozitivele mobile

04 Decembrie 2012



Potrivit unui sondaj realizat de către Sybase 365, divizia de mobilitate a SAP AG şi lider global în servicii de interconectare şi soluţii pentru comerţ mobil, în parteneriat cu Asociaţia de Mobile Marketing (MMA), cea mai mare organizaţie la nivel global pentru comerţul în industria mobilă, dispozitivele specifice joacă un rol mai important decât oricând în influenţarea deciziilor consumatorilor pentru cumpărături la punctul de vânzare, precum şi în fiecare etapă a procesului de achiziţie.
Sondajul realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane la nivel naţional în Statele Unite relevă faptul că dispozitivele mobile influenţează comportamentul consumatorilor mai mult decât în urmă cu un an. Potrivit studiului, o majoritate vastă (87%) dintre respondenţi au admis că vor utiliza dispozitivele mobile pentru a schimba modul în care realizează cumpărăturile cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.
Consumatorii intenţionează să utilizeze dispozitivele mobile pentru compararea preţurilor, căutarea ofertelor promoţionale sau a cupoanelor de reduceri, pentru parcurgerea recenziilor de produs, dar mai ales, pentru evitarea cozilor din magazinele de retail.
În plus, 50% dintre aceştia intenţionează să realizeze cumpărături direct de pe dispozitivele mobile, fie prin intermediul portalurilor web specifice, cu ajutorul aplicaţiilor dedicate, fie la punctul de vânzare sau prin SMS.
Într-un sondaj similar realizat de Sybase 365 şi MMA, în urmă cu un an, doar 62% dintre respondenţi au declarat că vor utiliza dispozitivele mobile pentru a face cumpărături în perioada Sărbătorilor de Iarnă, fapt ce atestă că utilizatorii sunt mult mai dispuşi să folosească dispozitivele mobile pentru realizarea unei tranzacţii în acest an.
„Rezultatele sondajului indică în mod clar creşterea semnificativă a adopţiei soluţiilor mobile pentru comerţ”, a declarat John Sims, preşedintele Sybase 365, divizie a SAP. „Pe măsură ce se fac progrese, industria de profil trebuie să facă un efort colectiv pentru o mai bună educare şi informare a consumatorilor despre problemele presante legate de plăţile mobile, despre tehnologia disponibilă, problemele de securitate, precum şi despre beneficiile pentru utilizarea unor asemenea soluţii. Acest efort va asigura că utilizatorii sunt suficient de acomodaţi cu tehnologia, pentru a folosi soluţiile din industrie în viaţa de zi cu zi”.
Utilizarea dispozitivelor mobile îi mai ajută pe consumatori să ia decizii mai bine informaţi cu privire la produsele sau serviciile pe care le achiziţionează pe toată durata anului. Aceştia pot utiliza terminalele mobile pentru a obţine informaţii despre produse direct la punct de vânzare sau pentru compararea preţurilor între diferiţi retaileri.

Problemele pe plan local
Cele mai des întâlnite probleme pe plan local pentru realizarea de cumpărături direct de pe dispozitivele mobile este neadaptarea platformelor comercianţilor la navigarea de pe terminalele specifice, precum şi lipsa unor modalităţi de plată compatibile.
Utilizarea dispozitivelor mobile pentru realizarea de cumpărături sau pentru informarea cu privire la diferite produse în rândul consumatorilor români este pentru moment la un stadiu incipient, comparativ cu gradul de utilizare la nivel european, România fiind pe ultimele locuri la acest obicei de consum. Chiar dacă există consumatori care manifestă un interes ridicat pentru acest gen de cumpărături, aceştia se confruntă cu deficienţe din partea comercianţilor, care fie nu au platformele online adaptate traficului de pe dispozitivele mobile, fie nu pun la dispoziţie modalităţi de plată specifice”, a declarat Vlad Stănescu, SAP Mobility Solutions.
Potrivit celor mai recente statistici referitoare la utilizarea dispozitivelor mobile pe plan local, aproximativ 17% dintre posesorii de telefoane mobile deţin un smartphone şi doar 5% dintre posesorii de carduri realizează o plată online prin intermediul terminalelor specifice. Un grad de utilizare ceva mai ridicat înregistrează însă plăţile prin SMS, care se ridică la un volum de puţin peste 2 milioane de plăţi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite