Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Servere >> Stiri si comunicate

Dell mizeaza pe stocare si infrastructura convergenta

18 Decembrie 2012



Dell Romania a organizat recent o intalnire cu presa in care a prezentat noua gama de portabile si tablete dar si strategia in ceea ce priveste solutiile de infrastructura. In mod curet, compania este structurata pe patru linii de business majore: 1) Servere, Storage si Networking, 2) Servicii si Cloud, 3) End-User Computing și 4) Software care insa conlucreaza pentru definirea unui portofoliu convergent de produse si servicii.

Chiar daca, la modul general, piata de servere nu a evoluat senzational in 2012 (conform analistilor a crescut ca numar de utitati livrate dar a scazut ca venituri) Dell a inregistrat rezultate pozitive, iar oficialii prezenti la intalnire au afirmat ca 35% din serverele utilizate in centrele de date nord-americane in 2012 sunt marca Dell, iar solutiile Dell pentru centrele de date au generat o margine bruta de 50%. La nivel de cloud, Dell nu va oferi servicii de tip platforma sau infrastructura (IaaS si PaaS dupa modelul Amazon Elastic Cloud sau HP Cloud Services) ci infrastructura necesara pentru ca furnizori terți sa-si poata dezvolta propriile oferte de servicii cu maxim de disponibilitate și o administrare eficienta. Acesti furnizori (ii putem denumi generic Cloud Services Provider, pentru a fi in linie cu acronimele mai vechi ISP si ASP) au o nevoie critica de provizionare in timp foarte scurt a puterii de procesare pentru aplicatii precum si de scalabilitate a resurselor in functie de evolutia pietei. Elementul esential in aceasta abordare este infrastructura convergenta prin care Dell combina la nivel de appliance/solutie infrastructura fizica sau virtuala cu platforme de automatizare și aplicatii pentru managementul performantei si monitorizare. Desi opteaza pentru preintegrarea unor solutii și livrarea unor arhitecturi de referinta, Dell nu ofera pietei doar un sistem inchis ci permite si o abordare de genul DIY (Do it Yourself) oferind clientilor care au competente, toate componentele solutiei pentru a integrare/configurare in house. Aceasta optiune, inexistenta la alti furnizori de appliance-uri are scopul de a permite clientilor reutilizarea unor licente sau echipamente achizitionate anterior si deci o reducere a costurilor.
Portofoliul Dell vStart (denumire comerciala a acestui appliance) este destul de flexibil si acopera o plaja de 50 pana la 1000 de masini virtuale. Nivelul de virtualizare este acoperit atat prin VMware cat si prin Microsoft HyperV, iar storage-ul este de la Equalogic, companie cumparata in 2007 pentru 1,4 miliarde USD si integrata complet.
Portofoliul de solutii Dell va fi extins prin divizia Dell Software, in care au fost inglobate si achizitii precum Wise și Quest Software, iar la nivel de servicii sustinerea clientilor va fi asigurata de Dell Services, divizie cu o prezenta masiva in Romania prin fosta companie Perot Services.

Legat de viitorul relatiilor cu partenerii, oficialii Dell au afirmat că business-ul va ramane unul indirect, cotractele in derulare (ale Quest prin partenerul local, spre exemplu) vor ramane valabile, iar autorizarea partenerilor se va face in functie de competente la nivel de nisa. Spre exemplu, in mod curent, Dell Romania deruleaza o campanie de certificare a trei parteneri pe solutii de stocare. Pentru a raspunde cerintelor pietei, acesti parteneri isi vor certifica echipele, vor detine echipamente pentru demo si vor avea acces direct la resurse de informare/documentare din partea Dell.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite