Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre tendinţe şi realitate īn piaţa IT locală

29 Decembrie 2012



Deşi atipic, 2012 a fost un an interesant din mai toate punctele de vedere, şi nu mă refer aici la perspectiva politică, ci la cea economică şi, mai ales, tehnologică. Pe 21 decembrie 2011 publicam un articol despre perspectivele creşterii pieţei IT, care, pe baza unor studii regionale, avansa un procent de 12,7% creştere. Nu cred că România va atinge asemenea performanţe, dar sunt sigur că pe mai multe segmente de piaţă creşterea este superioară. Haideţi să aflam însă dacă sursele de creştere menţionate anul trecut au fost confirmate de realitate.

Cloud Computing – aş îndrăzni să spun că 2012 a validat comercial acest concept şi din 2013 va deveni o sursă primară de venit pentru numeroase companii. 2012 a adus o primă campanie complexă şi coerentă de promovare (Office365/Microsoft), o platformă completă de business disponibilă on demand (Ymens/TeamNet), dar şi un appliance românesc de Private Cloud (SystemV/GecadNet), însă anunţuri de servicii în Cloud au fost aproape săptămânal.

Mobilitate şi reţele de comunicaţii de generaţie nouă – s-au petrecut lucruri importante pe acest sector, iar lansarea, pe final de an, a serviciilor 4G – atât la Vodafone, cât şi la Orange – a fost o surpriză majoră. Complementar, am asistat la o creştere masivă a aplicaţiilor pentru platformele mobile (de la Internet Banking, la comenzi de taxi), iar ISV-urile locale care au sesizat oportunitatea au început deja să facă profit. La nivel enterprise, am văzut câteva apps-uri foarte atractive pentru SAP, dar şi anunţul de parteneriat dintre Kapsch România şi Apple. Anul viitor, sectorul va deveni strategic.

Nevoia de eficienţă şi de reducere a costurilor operaţionale – este un obiectiv peren pentru orice companie, dar cred că, din păcate, în 2012 a fost un element important doar în achiziţia de infrastructură, şi mai puţin la nivelul soluţiilor de business. Conduse de această logică, numeroase companii au abordat proiecte de consolidare a infrastructurii IT sau de mutare a acesteia în Data Centere de top din piaţa locală. Fonduri europene pentru proiecte publice – tuturor ne-ar fi plăcut să avem veşti bune din această direcţie, din păcate aportul acestor fonduri în valoarea pieţei IT locale este încă departe de aşteptări. Au fost câteva proiecte, atât în spaţiul privat, cât şi în cel public, dar sutele de milioane de euro de care aminteam anul trecut au rămas un vis.

Achiziţii şi fuziuni – dacă ne-am lua după declaraţiile din presă, aşteptările erau mari în această direcţie şi, chiar dacă unii jucători cu planuri de achiziţie şi-au menţinut afirmaţiile pe tot parcursul anului, nu au fost evenimente deosebite. Doar online-ul a fost ceva mai atractiv, iar investitia Napster în 70% din eMag şi cea a Ringier în eJobs au ţinut capul de afiş.

Ce a mai adus 2012? Schimbări frecvente de CEO şi miniştri la MCSI, mai multe tablete decât PC-uri, mai multe appliance-uri, orientare intensă către eCommerce, un alt buzz-word: BigData, noi suplimente Market Watch… dar mai sunt destule şi pentru 2013. La mulţi ani!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite