Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre Cloud, numai de bine

29 Decembrie 2012



Din ce în ce mai multe companii locale au lansat anul acesta servicii dezvoltate pe baza tehnologiilor Cloud Computing, iar cele deja prezente în „Nor“ şi-au consolidat şi diversificat oferta pentru a putea atrage noi categorii de clienţi. O evoluţie firească, având în vedere că previziunile în ceea ce priveşte evoluţia pe plan local a cererii de servicii dezvoltate în Cloud sunt optimiste.
La sfârşitul anului trecut, cabinetul PAC România estima că piaţa locală de Cloud Computing va creşte cu o rată anuală de 40% până în 2015. Câteva luni mai târziu, la începutul lui 2012, IDC prognoza o creştere de 5 ori mai rapidă a pieţei locale de Cloud, raportat la evoluţia întregii pieţe IT româneşti. (Conform „Romania Cloud Services 2011-2015 Forecast and 2010 Competitive Analysis“.)
Interesul sporit, dar mai ales creşterea gradului de penetrare al serviciilor de Cloud Computing este evidenţiat şi de un studiu Ipsos asupra utilizării tehnologiilor Cloud în statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, România se situează la un nivel superior, cu 39%, faţă de doar 17% în Ungaria şi Germania. Este adevărat că studiul arată că cei mai mulţi dintre europeni, 86%, utilizează Cloud Computing-ul în interes personal. Dar conform studiului CIO Council, „Cloud Adoption 2012“, 55% din companiile mari din România folosesc tehnologiile Cloud.
Nu în ultimul rând, au apărut şi estimări asupra valorii acestei pieţe. De exemplu, potrivit lui Bogdan Padiu, director executiv TeamNet, în 2015-2016 piaţa românească de Cloud Computing va atinge pragul a 100 de milioane de euro.

Iniţiative locale şi la nivel european

Entuziasmul general vizavi de Cloud Computing s-a materializat anul acesta şi printr-o serie de iniţiative, cum ar fi crearea EuroCloud Romania, filiala locală a EuroCloud Europa. Care are ca obiectiv crearea unui ecosistem local de Cloud, promovarea creşterii utilizării şi producţiei serviciilor Cloud şi dezvoltarea unui mediu legislativ.
Mai mult chiar, la începutul acestui an, ministrul MCSI Valerian Vreme anunţa că, în cadrul ministerului, a fost înfiinţat un grup de lucru pentru realizarea unei strategii naţionale de dezvoltare pentru Cloud Computing. De atunci, MCSI a avut alţi doi titulari, dar este posibil ca interesul la nivel guvernamental pentru Cloud să se menţină. Şi asta pentru că, la nivelul Comisiei Europene, Cloud-ul reprezintă un subiect actual, de mare interes.
La sfârşitul lui septembrie a.c., Comisia Europeană a anunţat o nouă strategie de „impulsionare a productivităţii întreprinderilor şi administraţiilor europene prin intermediul Cloud Computing-ului“. Printre măsurile principale din cadrul strategiei se numără:
- sistematizarea standardelor tehnice, astfel încât utilizatorii Cloud-ului să beneficieze de interoperabilitate, portabilitate şi reversibilitate a datelor (standardele care trebuie identificate până în 2013);
- sprijinirea sistemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii de servicii Cloud;
- elaborarea unor clauze standard „sigure şi corecte“ pentru contractele de Cloud, inclusiv acorduri privind nivelul serviciilor;
- un parteneriat european în domeniul Cloud Computing-ului cu statele membre şi cu industria de profil în vederea valorificării puterii de cumpărare a sectorului (20% din totalul cheltuielilor informatice).
Aşteptările CE vizavi de piaţa europeană de Cloud Computing sunt mari: prin punerea în aplicare a strategiei de Cloud Computing se urmăreşte o creştere anuală a produsului intern brut UE de 160 de miliarde de euro, până în 2020, precum şi generarea a 2,5 milioane de noi locuri de muncă. Şi, nu în ultimul rând, reducerea decalajului dintre piaţa UE şi cea nord-americană, în care activează principalii furnizori de servicii Cloud la nivel mondial.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite