Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Identificarea potentialelor proiecte - Vin bani europeni: Care ne sunt nevoile?

15 Februarie 2006



PM-26Proiectele cu fonduri europene sunt la moda in orice tip de business din Romania, avand in vedere apropierea de momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, indiferent in ce luna a lui 2007 se va petrece.


Se discuta insa tot mai mult despre capacitatea Romaaniei de a absorbi fondurile prin realizarea de proiecte viabile si, indeosebi despre succesul posibilelor proiecte care sa ne conduca la un grad de dezvoltare mult mai apropiat de spatiul european.


in aceasta discutie intra desigur firmele autohtone care, daca se pregatesc din timp, pot avea acces la fonduri europene si pot deveni competitive pe piata comuna europeana.


In Romania se discuta deja de un sport national in care accesarea fondurilor a devenit un scop in sine, iar randamentul obtinut in cheltuirea nu mai prezinta importanta. Importanta este convingerea finantatorilor in a acorda fondurile, mai putin conteaza faptul ca fondurile se acorda cu un anumit scop sau, deseori, sunt rambursabile de catre stat. Criteriile de acordare pentru aceste fonduri nu sunt intotdeauna foarte clare, iar cei care pierd suntem noi, respectiv statul roman.


Dupa aderare, sume mai mari – absorbtie mai dificila


Contrar acestor discutii, recent, in cadrul unei sedinte extraordinare dedicate cresterii capacitatii institutionale de absorbtie a fondurilor comunitare, guvernul actual si-a aratat multumirea fata de performanta la gradul de contractare a fondurilor PHARE National 2003 de 98,2%. Un element important a fost faptul ca nu s-a pierdut nici un proiect din Memorandumul de Finantare.


Experienta tarilor candidate arata ca in prima perioada accesarea sumelor disponibile a fost mai greoaie, totusi in 2004 tarile care au aderat au reusit sa obtina procente bune.


Dupa data aderarii Romania va beneficia de un volum de 3 ori mai mare de finantari nerambursabile, facand necesara cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.


4% din PIB –
Fonduri pentru integrare


Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene, a anuntat oficial ca Romania poate beneficia de fonduri in valoare de 4 procente din Produsul Intern Brut. Respectiv, fondurile pot ajunge pana la 2,5 miliarde de euro in 2009 si trei miliarde in 2010, in conditiile in care pana acum totalul fondurilor nerambursabile de aderare alocate Romaniei de catre Comisia Europeana prin programul PHARE in perioada 2000-2006 este de 1,2784 miliarde Euro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite