Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

IFIN-HH, īn avangarda dezvoltării cercetărilor avansate de fizică aplicată: oportunităţi la noile acceleratoare tandem de 1 şi 3 MV

29 Decembrie 2012



Anul 2012 marchează împlinirea unei etape semnificative în dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Institutului Naţional de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), ce contribuie la consolidarea poziţiei de institut reprezentativ al României în fizica secolului XXI.

În cadrul proiectului major de investiţii în infrastructura de cercetare al IFIN-HH, intitulat „Dezvoltarea infrastructurii pentru cercetări de frontieră în fizică nucleară şi domenii conexe” (2010-2012), coordonat de directorul general al institutului, MCA prof. dr. Nicolae Victor Zamfir, proiect finanţat de Agenţia Naţională de Cercetare Ştiinţifică (ANCS) din programul Capacităţi Mari, în afara obiectivelor privind susţinerea participării la mari infrastructuri de cercetare europene, figurează două obiective importante. Acestea vizează dezvoltarea de aplicaţii ale tehnologiilor nucleare prin centrele specializate şi dotări cu echipamente performante, dedicat efectuării de cercetări interdisciplinare prioritare din diverse domenii de interes deosebit: fizica vieţii şi mediului, aplicaţii în medicină a tehnologiilor nucleare, astrofizică, dezvoltarea de materiale avansate – micro şi nanomateriale, arheologie, geologie, paleogeomorfologie, fizica atmosferei, paleoclimatologie, fizică nucleară etc. Cele două centre sunt dotate cu două noi acceleratoare: acceleratorul Tandetron de 1 MV (1 milion de volți) dedicat spectrometriei de masă cu acceleratori (Accelerator Mass Spectrometry – AMS), utilizat cu precădere pentru datare cu 14C şi Acceleratorul
Tandetron de 3 MV dedicat analizelor ce utilizează fascicule de ioni accelerați (Ion Beam Analysis – IBA).


Imagine din sala acceleratorului Tandetron de 1 MV a centrului AMS, destinat
măsurării rapoartelor izotopice şi cu precădere a măsurătorilor de datare cu 14C

Tehnica AMS este în prezent cea mai sensibilă metodă de analiză a rapoartelor izotopice. Aceasta măsoară în mod direct atomii extrași din probele studiate, utilizând acceleratorul electrostatic și elementele acestuia de analiză drept instrumente. Metoda este extrem de sensibilă, instrumentul de cercetare instalat în IFIN-HH putând discrimina un atom dintr-un milion de miliarde de atomi analizați din proba de material. Datorită sensibilităţii sale excepţionale, noua infastructură de cercetare va deschide noi oportunități de cunoaștere și analiză. Acceleratorul Tandetron de 1 MV permite în prezent măsurarea foarte precisă a următoarelor rapoarte izotopice: 10Be/9Be, 14C/12C, 26Al/27Al, 41Ca/40Ca, şi 129I/127I.

Informaţii despre tehnica AMS pot fi găsite pe pagina de web: http://tandem.nipne.ro/~tnd1m.

Tehnicile IBA constau în analiza elementală a materialelor, prin bombardarea acestora cu fascicule accelerate cu ajutorul acceleratorului Tandetron de 3 MV și detecția radiațiilor caracteristice sau particulelor împrăștiate, utilizând echipamente ultra-performante. Metodele utilizate în analiză sunt: emisia de radiație X indusă cu particule accelerate (Particle Induced X-Ray Emission – PIXE), emisia de radiație gama indusă de particule accelerate (Particle Induced Gamma Ray Emission – PIGE), retroîmprăștierea de tip Rutherford (Rutherford Back Scattering – RBS), analiza ionilor împrăștiați elastic (Elastic Recoil Detection Analysis – ERDA) etc., considerate în prezent tehnici de înaltă precizie şi sensibilitate a analizei elementale pentru caracterizarea materialelor. O altă aplicație disponibilă în cadrul acestei infrastructuri este aceea a implantării de ioni în materiale, pentru a le modifica proprietățile.

Informaţii despre tehnicile IBA pot fi accesate pe pagina de web: http://tandem.nipne.ro/~tnd3m.

Noile facilităţi de cercetare permit abordarea unor direcţii de anvergură, care vor avea un impact ştiinţific şi economic pe plan național şi internațional. Calitatea şi unicitatea noilor facilităţi de cercetare vor conduce la afirmarea acestora ca centre de importanţă locală și regională şi vor crea o atmosferă ştiinţifică propice dezvoltării noilor generaţii de specialişti în domenii de vârf ale cercetării contemporane.

Centrele de fizică nucleară și atomică dedicate dezvoltării de aplicaţii ale tehnologiilor cu acceleratori de particule de tip tandem reprezintă facilităţi unice la nivel naţional. Activitatea acestor centre va conduce la crearea unui portofoliu de proceduri, produse şi servicii, care prin transfer tehnologic vor satisface necesităţi din cele mai variate domenii ale cercetării și industriei, devenind un puternic centru de expertiză și pregătire.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite