Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiectul CARDIOPRO deschide drumul spre noi cercetări ale bolilor cardiovasculare, diabetului şi obezităţii

03 Ianuarie 2013



Institutul de Biologie şi Patologie Celulară – „Nicolae Simionescu“ (IBPC-NS) a încheiat proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de cercetare în vederea creşterii competitivităţii în domeniul bolilor cardiovasculare, diabet şi obezitate – CARDIOPRO“, care va face posibile abordări noi în cercetarea bolilor cardiovasculare, diabet, obezitate, precum și în utilizarea celulelor stem în medicina regenerativă. Proiectul va contribui totodată la creşterea vizibilităţii cercetării româneşti, a dezvoltării colaborărilor cu parteneri din ţară şi din Europa, a formării noilor generaţii de cercetători şi la îmbunătăţirea calităţii învăţământului biomedical din România.

La sediul Institutului de Biologie şi Patologie Celulară – „Nicolae Simionescu“ (IBPC-NS) din Bucureşti s-a desfăşurat recent evenimentul oficial de inaugurare a proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de cercetare în vederea creşterii competitivităţii în domeniul bolilor cardiovasculare, diabet şi obezitate – CARDIOPRO“. Un eveniment important, după cum a subliniat academicianul Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, care a evidenţiat cât de importantă este existența unor centre de cercetare performante la noi în ţară pentru atragerea tinerilor cercetători.

Proiectul CARDIOPRO de dezvoltare, modernizare şi extindere a infrastructurii existente contribuie la reducerea decalajelor tehnologice şi a performanţelor CDI în România, iar pe termen mediu şi lung, prin rezultatele preconizate, va ajuta la efortul general de creştere a competitivităţii laboratoarelor din România, în contextul integrării cercetării româneşti în Aria Europeană a Cercetării (ERA).

Importanţa proiectului CARDIOPRO a fost evidenţiată şi de prof. univ. dr. Tudor Prisecaru, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, care a subliniat necesitatea unui număr mai mare de proiecte din astfel de zone de interes şi continuarea lor la nivel european prin parteneriate cu instituţii din alte ţări.



Etapele parcurse

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele proiectului de investiţii în infrastructura de cercetare-dezvoltare a Institutului obţinute pe parcursul a 44 de luni, perioadă în care s-a reuşit modernizarea laboratoarelor existente şi înfiinţarea de 13 noi laboratoare de C-D dotate la nivelul standardelor de cercetare UE. Aceste modernizări fac posibilă abordarea unor noi proiecte în cercetarea bolilor cardiovasculare, diabet, obezitate, precum şi în utilizarea celulelor stem în medicină regenerativă. Directorul institutului, Acad. Maya Simionescu, a prezentat desfăşurarea proiectului pentru invitaţi, menţionând etapele parcurse în implementare, obiectivele propuse şi rezultatele obţinute:

- Realizarea unei infrastructuri moderne şi asigurarea introducerii tehnologiilor de vârf care să crească eficienţa, competitivitatea şi vizibilitatea cercetării romaneşti şi integrarea ei în Aria de Cercetare Europeană;

- Achiziţionarea a peste 150 de echipamente de cercetare, care intră în dotarea celor 13 laboratoare noi, precum şi modernizările aduse laboratoarelor existente, din cele şase departamente ale institutului;

- Creşterea capacităţii tehnologice care va permite abordarea unor noi teme de cercetare;

- Întărirea capacităţii administrative.

„Un rezultat imaterial, dar la fel de important al acestui proiect, este şi modernizarea viziunii noastre asupra dezvoltării în continuare a proiectelor de cercetare, care nu erau posibile fără tehnologia modernă obţinută prin investiţia CARDIOPRO. Avem speranţa că reîntinerirea şi retehnologizarea Institutului – casa noastră ştiinţifică – va conduce la consolidarea şi emanciparea cercetării din Institut, care are drept scop de a avansa cunoaşterea şi a transfera rezultatele obţinute în clinică în beneficiul pacienţilor afectaţi de boli cardiovasculare, diabet şi complicaţiile lor“, a declarat în încheiere Acad. Maya Simionescu.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite