Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Modernizarea Institutului de Biologie Bucureşti lărgește aria proiectelor stiintifice dedicate biodiversitatii

03 Ianuarie 2013



Institutul de Biologie Bucureşti (IBB) al Academiei Române a organizat recent evenimentul de inaugurare oficială a noii infrastructuri de cercetare realizate în cadrul unui proiect cu finanţare  europeană,  co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

„Este o zi semnificativă pentru Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române pentru că astăzi are lor inaugurarea oficială a proiectului «Dezvoltarea infrastructurii Institutului de Biologie Bucureşti pentru întărirea capacităţii de investigare a biodiversităţii, în contextul schimbărilor climatice globale – DIBIOCLIM». Se încheie astfel o operaţiune extrem de importantă de modernizare a Institutului de Biologie al Academiei Române printr-un program cu co-finanţare europeană. Aceste programe de finanţare reprezintă o resursă foarte importantă pentru institutele de cercetare româneşti, iar reuşita unui asemenea proiect înseamnă foarte mult pentru noi, pentru că, din resursele Academiei, ale Guvernului, nu s-ar fi putut asigura finanţări de genul celor realizate la Institutul de Biologie“, a declarat academicianul Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, în deschiderea celei de a 52-a sesiuni ştiinţifice a Institutului de Biologie al Academiei Române, prilej cu care a fost organizată atât inaugurarea oficială a proiectului DIBIOCLIM, cât şi conferinţa ştiinţifică internaţională „A new approach of the academic research in Biology“.

Evenimentul oficial de inaugurare a proiectului a avut loc în Aula Academiei Române din Bucureşti, în prezenţa conducerii Academiei Române, a reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, a reprezentanţilor Secţiei de Ştiinţe Biologice din cadrul Academiei Române şi a continuat a doua zi la sediul IBB. Lucrările desfăşurate în cadrul IBB s-au bucurat de prezenţa a peste 120 de cercetători, membri ai comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, cercetători şi profesori din Belgia, Bulgaria, Slovacia, Elveţia, Israel, Moldova şi Spania, dar şi studenţi.

„Cercetarea ştiinţifică reprezintă unul dintre pilonii de care societatea are absolută nevoie, pentru a face faţă imenselor provocări socio-economice cu care ne confruntăm. Îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi, precum şi atenuarea ameninţărilor asupra mediului înconjurător pot fi rezolvate numai cu participarea nemijlocită a cercetării ştiinţifice. În acest context, Institutul de Biologie al Academiei Române, prin tematicile abordate de cele trei departamente ale sale şi beneficiind de noua infrastructură de cercetare are ca obiective esenţiale dezvoltarea potenţialului ştiinţific şi creşterea calităţii cercetării ştiinţifice, promovarea şi diseminarea rezultatelor obţinute, finalizarea transferului tehnologic şi valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice. (...) Cu actuala infrastructură de cercetare în valoare de peste 4 milioane de euro sunt posibile colaborări naţionale şi internaţionale care sperăm să se materializeze prin publicaţii în reviste de specialitate, în brevete şi alte forme de diseminare“, a declarat Academicianul Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie Bucureşti.

Cu noua infrastructură se vor dezvolta abordări în domenii de mare actualitate ştiinţifică, de interes maxim la nivel internaţional, precum evaluarea cantitativă şi calitativă a biodiversităţii specifice, populaţionale, ecosistemice, monitorizarea bioindicatorilor, analiza evoluţiei spaţiale şi temporale a populaţiilor, a ecosistemelor naturale şi antropizate şi a complexelor socio-ecologice în vederea protecţiei mediului şi dezvoltării durabile. Noua infrastructură, rezultată în urma implementării cu succes a proiectului DIBIOCLIM, face posibilă abordarea unor teme noi de cercetare şi obţinerea de rezultate performante la nivel european, creând astfel bazele unor noi proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul biologiei pentru cercetarea din România.

Rezultatele principaleale proiectului DIBIOCLIM

- Implicarea IBB în 6 proiecte naţionale şi un proiect internaţional;
- Consolidarea, modernizarea, reamenajarea a 6.315 mp de laboratoare şi anexe de cercetare;
- Achiziţia a 216 echipamente şi aparate de cercetare;
- Achiziţia a 7 echipamente de cercetare în valoare de peste 100.000 de euro fiecare;
- Creşterea vizibilităţii Institutului de Biologie Bucureşti prin publicaţii în reviste din fluxul principal de informaţie ştiinţifică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite