Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Centrul „Bursa de proiecte” din Politehnica pune în contact ideile studenţilor cu nevoile întreprinzătorilor

04 Ianuarie 2013



Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) au lansat centrul „Bursa de proiecte“ din cadrul UPB. Proiectul îşi propune să dezvolte şi să susţină cultura de tip inovativ - antreprenorial la nivelul universităţilor din România, prin realizarea unei platforme online care va crea un spaţiu unde ideile şi propunerile de afaceri ale studenţilor vor putea găsi sprijin si finanţare din mediul business.

Bursa de proiecte se va axa pe două paliere de interes: partea teoretică, prin predarea unor cursuri privind mecanismele pieţelor bursiere, posibilităţile de promovare a proiectelor şi partea aplicativă, prin posibilitatea postării planurilor de afaceri direct pe platforma bursei de proiecte.

Beneficiarul proiectului este MECTS, iar partenerii sunt Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, Universitatea Ovidius din Constanţa (parteneri universitari), Novensys Corporation (partener IT) şi Gold Agama Consulting (partener de comunicare).


Simona Tănase, manager de proiect MECTS

„În Politehnică am lansat primul centru Bursa de proiecte din seria celor patru care vor funcţiona în cadrul celor patru universităţi partenere. Acest centru are rolul de a reuni studenţii care vin cu idei de proiecte, de a-i sprijini să le dezvolte în proiecte cu ajutorul resurselor oferite pentru care vor căuta investitori din mediul de afaceri prin intermediul platformei. Platforma va deveni, practic, un mediu de comunicare între mediul de afaceri, studenţii care propun proiecte şi îndrumători – cadrele didactice din universităţi. Astfel, comunitatea de afaceri va avea posibilitatea de a studia oferta de proiecte, de a intra în contact cu cei din spatele ideilor, de a le oferi acestora posibilitatea de a-şi continua ideea sau de a le oferi stagii de practică, traininguri etc.”, a declarat Simona Tănase, manager de proiect MECTS, cu ocazia evenimentului.


Mihnea Costoiu, rectorul UPB

La rândul său, Mihnea Costoiu, rectorul UPB, a subliniat importanța pe care Bursa de proiecte o are pentru universitate și pentru dezvoltarea relațiilor cu partenerii săi: „Acest gen de proiect ni-l dorim repetat, multiplicat, pentru că aduce în fața studenților un lucru care ne lipsește: capacitatea noastră de a reuși să învățăm tinerii să-și ia viața în propriile mâini. Cultura antreprenorială este extrem de importantă, iar școala românească nu are deocamdată suficient de dezvoltată această latură. În al doilea rând, împreună cu partenerii noștri am reușit un lucru extraordinar: să trecem de barierele instituționale și să avem un dialog permanent, de la cel mai jos nivel până la cel mai înalt, de la studenți și profesori până la cei care au scris proiectul și beneficiarii săi. Nu în ultimă instanță, ne dorim asumarea unei anumite politici a universității și a unei decizii strategice de transformare a UPB într-o universitate antreprenorială, iar acest proiect este unul dintre driverii care ne vor permite să concretizăm această orientare.”


Prof. ing. dr. Alexandru Marin, manager lider partener UPB

Prof. ing. dr. Alexandru Marin, manager lider partener UPB, a întărit ideea formării unui pol antreprenorial în cadrul Politehnicii și a vorbit despre beneficiile palpabile ale proiectului: „În toamnă, prin organizarea evenimentului POLIFEST, Universitatea Politehnica Bucureşti a dorit să transmită faptul că se orientează și se deschide și mai mult colaborărilor cu mediul economic. La scurt timp, lansarea centrului Bursa de proiecte reprezintă un nou pas pe care îl facem către mediul de business, din dorința ca studenții noștri să dobândească competențe superioare legate de pregătirea lor în viață. În prezent, acumulările, câștigurile reale ale acestui proiect sunt platforma informatică funcțională și cursurile pe care Politehnica le-a creat, adică pregătirea de tip academic necesară pentru ca studenții să dobândească know-how pentru a utiliza un astfel de instrument de tip bursă, cu elemente specifice și o filosofie proprie legată de mecanismele și principiile de funcționare“.

Victor Iliescu, consilier MECTS, a punctat câștigurile care vor apărea în timp: „Orice agent economic trăiește din punerea în practică a unor idei. Cine vine cu o idee bună pe piață devine competitiv și poate genera un business de succes. Spațiul universitar este purtător de creativitate și inventivitate. Proiectul încearcă să pună în legătură tinerii purtători ai unor idei de afaceri, studenții, cu întreprinzătorii, cei care doresc soluții la anumite cerințe generate de piața de consum, cu scopul obținerii unor rezultate concrete. Dintr-o astfel de interacțiune, ideile pot câștiga în valoare prin punerea lor în practică de către agenții economici. Al doilea beneficiu este acela că studenții și tinerii absolvenți, prin materializarea ideilor pe care le au, pot fi integrați rapid pe piața muncii, existând astfel șanse mai mari să rămână în locul unde s-au format și să-și valorifice talentul în țară”.

Principalii actori

Bursa de proiecte se adresează deopotrivă studenților, cadrelor universitare și mediului de afaceri. Studenții de la oricare dintre cele patru universități partenere se pot implica fie ca participanți la cursurile din universități, fie cu idei de proiecte direct pe platforma online ce va fi creată în cadrul proiectului. Cadrele universitare vor fi cele care îi vor ghida pe studenți în procesul de scriere și publicare a ideilor de afaceri pe platformă, iar mediul de afaceri este cel care va oferi resursele necesare implementării ideilor studenților. Membrii comunității de afaceri vor avea acces direct pe platforma online, de unde vor alege proiecte pentru a fi implementate sau vor putea cere mai multe detalii și analize amănunțite. Mai multe informații despre proiect pot fi găsite la adresa www.bursa-proiecte.ro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite