Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria confecțiilor îmbină creativitatea feminină cu noile tehnologii

04 Ianuarie 2013Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie (INCDTP) este unicul institut de cercetare cu acest profil din domeniu, fiind înființat în 1951. 90% din angajați sunt femei, iar de-a lungul timpului multe dintre ele au aplicat pentru un număr impresionant de brevete. De asemenea, reprezentantele INCDTP au câștigat două premii OMPI/WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale), în 2006 și 2007.


Carmen Ghițuleasa, General Manager Institutul Național de
Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie are o experiență de 60 de ani și reprezintă un domeniu în care România are tradiție. 6.000 de companii activează numai în textile și confecții, majoritatea fiind IMM-uri.

În prezent, în Institut lucrează 208 angajați. Laboratoarele de investigare din INCDTP sunt acreditate de Asociația de Acreditare din România RENAR şi efectuează analize şi încercări pentru produse textile, confecţii, piele şi încălţăminte, în scopul asigurării competitivităţii produselor solicitate pe piaţa internă şi externă. Tehnologia este o parte integrantă a Institutului, plecând de la partea de proiectare computerizată a confecțiilor și a parașutelor, modelare numerică, până la rețeaua grid creată, care va fi utilizată în proiecte în domeniul simulării numerice.

La conducerea Institutului se află în prezent Carmen Ghițuleasa, care ne-a vorbit cu mândrie despre efortul și munca femeilor din Institut, care îmbină latura estetică și creativă cu performanța noilor tehnologii: „Reprezentăm un domeniu care este specific pentru țara noastră și care, chiar și în aceste condiții dificile de criză, are o contribuție semnificativă la PIB și la export. În acest domeniu, femeia are un cuvânt important de spus. Nu numai că e dominat de femei, dar e un sector industrial care încearcă și reușește să îmbine latura estetică a acestui domeniu cu noile tehnologii. Este oportun și indicat ca eforturile și munca de zi cu zi a acestor femei să fie cunoscute și promovate la nivel național și chiar internațional.“

Institutul pune un accent deosebit pe pregătirea profesională a angajaților – formare și perfecționare –, care reprezintă unul dintre obiectivele permanente ale strategiei de dezvoltare a institutului.

„Pentru a atinge standardele de performanță ale unei cariere de succes, femeile urmează programe speciale de perfecționare – în prezent, în Institut există 10 studenți, 12 doctoranzi, 20 de absolvenți de master, 21 de doctori femei și alte 2 femei au participat la cursuri postdoctorale. Dna. dr. ing. Sabina Olaru urmează cursurile Școlii postdoctorale «Economia transferului de cunoaștere în dezvoltarea durabilă și protecției mediului», în cadrul Academiei de Studii Economice. Dr. chimist Mădălina Albu a fost admisă prin concurs cu proiectul de cercetare postdoctorală «Suporturi colagenice 3D cu conținut de uleiuri esențiale pentru aplicații terapeutice», care a fost realizat sub coordonarea Universității Politehnica București. De asemenea, Mădălina Albu va desfășura în 2013 un stagiu de cercetare în Japonia în domeniul «Nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy studies on collagen biomaterials». În ultimii trei ani, 67 de femei au urmat alte forme de perfecționare profesională, incluzând cursuri de formatori, de competențe antreprenoriale, management financiar, strategic și al vânzărilor, management de proiect, management de inovare, management de sisteme de management al calității, management resurse umane“, a adăugat Carmen Ghițuleasa.

Rezultatele obținute de către femei în activitatea de cercetare sunt promovate prin participări la saloane de invenții, conferințe, seminarii, workshop-uri, târguri și expoziții pe plan național și internațional, care le oferă femeilor cercetător din Institut oportunități de afirmare pe plan științific.

Femeile din INCDTP au două premii OMPI

Cercetarea și inovarea în domeniul textile-pielărie este o activitate în care femeile excelează.

„Numărul proiectelor coordonate de femeile din institutul nostru este în acest moment de 68 (80% din numărul total al proiectelor în derulare), numărul brevetelor și cererilor cu autor principal femei este de 48 (73% din numărul total de brevete și cereri de brevete). Conducerea institutului este asigurată de femei, revistele Industria Textilă și Revista de Pielărie Încălțăminte sunt conduse de editori-șefi femei. Institutul acordă o mare atenție activității de transfer tehnologic în domenii nișă, în care deja are expertiză și un portofoliu de clienți și colaboratori, promovând aplicarea brevetelor – directorul Incubatorului Tehnologic și de Afaceri ITA TEXCONF din cadrul Institutului este tot o femeie“, precizează Carmen Ghițuleasa.

De altfel, INCDTP a câștigat două premii OMPI/WIPO (Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale). În 2006, în cadrul Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, dr. ing. Alexandra Ene a câștigat premiul OMPI și medalia de aur pentru promovarea activității de creație a femeii inventator, iar în 2007, în cadrul Salonului Internațional de Invenții și Tehnologii Noi INVENTIKA de la București, drd. ing. Daniela Bucur a câștigat premiul WIPO pentru invenția „Aparat destinat rezistenței materialelor textile plane la penetrarea apei“.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
pcontrol.gsystems.ro
Inovatia va putea fi cheia adevaratei relansari a industriei usoare din Romania. Dar pentru asta va fi nevoie de mult mai multe persoane doritoare de a face ceva mai bine, nu numai mici laboratoare, ci la nivelul intregii industrii.
25 Februarie 2014, 09:52:42