Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industria confecțiilor îmbină creativitatea feminină cu noile tehnologii

04 Ianuarie 2013





Echipa cercetătoarelor din INCDTP

„Institutul are o expertiză îndelungată în sfera textilelor utilizate în medicină. În prezent, suntem unici producători pentru o gamă de produse care sunt rezultate ale activității de cercetare și pentru care realizăm transferul tehnologic în stațiile noastre experimentale. Producem ață chirurgicală neresorbabilă pentru spitale din România, cum sunt Spitalul Foișor, Spitalul Județean Ilfov, Spitalul CF 2, Spitalul Odorheiul Secuiesc. Producem, de asemenea, halate chirurgicale cu funcționalități specifice pentru fiecare spital în parte. Am obținut produse textile impregnate cu nanoparticule de argint în scopul conferirii de caracteristici antibacteriene“, mai spune Carmen Ghițuleasa.

Personalizarea confecțiilor – noua tendință

Pentru că în prezent se pune foarte mult accent pe industriile creative și pe inovare, Institutul vrea să arate că sectorul textilelor și confecțiilor are ceva de spus și în această arie.

„Industria pe care o reprezentăm este creativă și are niște valențe pe care alte domenii nu le au: îmbină tradiția populară cu tehnologia. Au apărut firme de creație vestimentară românești care au sesizat aceste valențe și au propus costume și ținute care au ca surse de inspirație portul popular românesc. Noi promovăm creația proprie românească, însă încercăm să facem mai mult decât atât. Mai mult decât a face o confecție care să aibă ca sursă de inspirație un port popular, vrem să îmbinăm aceste elemente cu tehnologia. Pentru noi, aceasta este perspectiva, iar femeile au un rol important în această activitate“, menționează Carmen Ghițuleasa.

Institutul este membru EPWS (European Platform of Women Scientists) și se pregătește să participe într-o acțiune COST (European Cooperation in Science and Technology) având ca temă promovarea de măsuri pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați în domeniul științei și tehnologiei. În cadrul acestui proiect, INCDTP va colabora cu Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iași și Universitatea Spiru Haret din București.

Rezultatele obținute de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie în cei 60 de ani de activitate sunt recunoscute pe plan național și internațional, încununând astfel efortul și munca echipelor multidisciplinare din Institut.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
pcontrol.gsystems.ro
Inovatia va putea fi cheia adevaratei relansari a industriei usoare din Romania. Dar pentru asta va fi nevoie de mult mai multe persoane doritoare de a face ceva mai bine, nu numai mici laboratoare, ci la nivelul intregii industrii.
25 Februarie 2014, 09:52:42