Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ceas de bilant al comertului electronic romanesc - cu DotCommerce

15 Februarie 2006



AW-32.jpgMadalin Matica este Directorul pentru Operatiuni Europene al DotCommerce LTD, Boston, USA. Avand o experienta nord-americana de peste 8 ani in implementarea si dezvoltarea de sisteme de plata online, a preluat aceasta functie la mijlocul anului 2003, avand ca misiune dezvoltarea europeana a companiei americane. Prima subsidiara europeana, DotCommerce Romania, este un succes-story avand la mijlocul anului 2005 peste 60% marketshare si procesand peste 56% din cifra de afaceri a e-commerce romanesc. DotCommerce Romania este de altfel singura companie care are un departament de Risk&Fraud pentru tranzactii pe Internet. Dl. Matica pregateste lansarea subsidiarelor din Polonia, Ungaria si Bulgaria in urmatorul an.


I: Se implinesc doi ani de zile de la lansarea DotAssure. Ce realizari
marcante aveti la aniversare?


Madalin Matica: As vrea sa subliniez in primul rand dezvoltarea la nivel de audit de securitate precum si a cresterii securizarii si secretizarii tranzactiilor in e-commerce-ul romanesc. Ţin sa precizez ca DotCommerce este singura entitate nebancara privata romana care a reusit sa treaca auditul de securitate PCI-DSS (Payment Card Industry-Data Security Standard). Am facut-o prin doua firme de audit: Security Metrics si Hacker Safe. Primul audit certifica faptul ca DotCommerce este compatibil 100% cu standartele de securitate internationale cerute (din punct de vedere al criptarii, securitatii, sigurantei sistemelor informatice) de VISA, Mastercard, AmEx, Discover Card. Acest audit nu este one time, ci se face lunar (serverele si sistemele DotCommerce sunt auditate si verificate de companii specializate).


O mare realizare o constituie faptul ca DotCommerce a devenit primul MSP –TPP (Member Service Provider Third Party Procesor) privat nebancar din Romania pentru MasterCard International. Mai exact, DotCommerce e recunoscut de catre Mastercard ca un provider de servicii pentru banci comerciale din toata lumea. Se certifica capabilitatea de a procesa carduri in mod securizat si conform tuturor normelor si regulamentelor impuse. Avantajele pentru bancile comerciale de a lucra cu un MSP (cum e DotCommerce) sunt evidente:
•mutarea riscurilor (posibile fraude) de la banca la DotCommerce (MSP). Avem contracte cu banci care nu isi mai asuma nici un fel de riscuri-fraude, etc. si le externalizeaza catre MSP. Comisioanele scad pentru ca banca actioneaza ca o casa de clearing.


•relatia institutionalizata cu MasterCard. Aceasta relatie permite MC sa faca verificari directe, sa dea sugestii in cazul in care clientii DotCommerce nu ar respecta politicile MC. MSP este pentru DotCommerce o recunoastere implicita a capabilitatilor si resurselor informatice si umane detinute.


Anul 2005 a fost un an foarte bun pentru
e-commerce, un an plin de evenimente pentru un sistem care a inceput sa opereze cu adevarat pe 24 februarie 2004, deci este in copilarie. Am fost primul si mult timp singurul procesator de carduri care a implementat tehnologia 3DSecure. Am inregistrat in medie cresteri lunare de 20%. S-au inregistrat primele fraude organizate. Statistic, am constatat explozia comertului electronic pe primele luni din 2005, cu un varf-record in luna august, de 9,5 milioane USD tranzactionate, si o medie lunara de 53000 tranzactii. Aceste cresteri se mentin si in 2006.


I: Ce parteneri ati mai castigat in ultimul timp, spre ce proiecte noi
va indreptati?


MM: Portofoliul nostru de clienti contine cca 260 magazine virtuale, de la magazine de electronice/electrocasnice pana la consultanta in servicii medicale. Analizand portofoliul DotCommerce veti gasi liderii comertului electronic romanesc. In ianuarie, s-a lansat site-ul Sfatul Medicului, serviciu unic in Romania. Site-ul ofera atat articole de specialitate, scrise de medici specialisti, cat si consultatii medicale prin internet, contra unei sume modice, realizate de medicii clinicilor partenere.


Ne-a bucurat aparitia proiectului Ghiseul Virtual de Plati. S-a facut o licitatie anul trecut si proiectul a fost castigat de Softwin, Kondiment Group Solution si DotCommerce. Noi am reusit sa terminam aceasta aplicatie in timp scurt, iar din februarie cetatenii vor avea la dispozitie acest sistem de plata a taxelor, impozitelor, etc.


Primul utilizator al Ghiseului Virtual de Plati este Politia care, prin aplicatia aceasta, ofera cetatenilor din Bucuresti posibilitatea sa plateasca amenzi online. Proiectul Ghiseul Virtual reprezinta un mesaj de incredere pe care Guvernul il da pentru sprijinirea platilor online. Este primul contract in care am avut placerea sa colaboram cu reprezentanti guvernamentali, specialistii MCTI, DotCommerce fiind in special axat pe sectorul privat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite