Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Data Center >> Stiri si comunicate

Intel si Facebook colaboreaza pentru redefinirea tehnologiei de tip rack

17 Ianuarie 2013



Intel Corporation a anuntat colaborarea cu Facebook pentru a redefini viitoarea generatie a tehnologiei de tip rack folosita pentru cele mai puternice centre de date din lume. Ca prim pas al colaborarii, cele doua companii au prezentat un prototip, construit de Quanta Computer, care include cea mai noua arhitectura fotonica de tip rack a Intel, pentru a arata eficientizarea costurilor, imbunatatirea designului si a fiabilitatii unei potentiale segmentari a rack-ului.


„Intel si Facebook colaboreaza la dezvoltarea unei noi arhitecturi segmentate, care va permite upgradarea independenta a computingului, subsistemelor de calcul, de retea si de stocare, care vor redefini designul marilor centre de date in urmatorii zece ani. Arhitectura de tip rack segmentata include noua arhitectura fotonica dezvoltata de Intel, bazata pe Tehnologia Intel Silicon Photonics, cu o latime de banda de 100Gbps, care permite designuri cu mai putine cabluri si o eficienta sporita comparativ cu sistemele actuale cu interconectari bazate pe cupru”, a declarat Justin Rattner, Chief Technology Officer al Intel in cadrul discursului sau de la Open Compute Summit din Santa Clara, California.


Oficialul Intel a explicat faptul ca noua arhitectura se bazeaza pe cercetarile din ultimii zece ani de a dezvolta dispozitive fotonice bazate pe siliciu, precum lasere, modulatoare si detectoare pentru dispozitive eficiente din punct de vedere al energiei si vitezei. Fotonica siliciului este o noua abordare pentru folosirea luminii (fotonii) pentru a muta volume semnificative de date la viteze foarte mari, totul cu un consum redus de energie, printr-o fibra optica subtire, in locul folosirii semnalelor electrice prin cablurile de cupru. Intel a demonstrat in ultimii doi ani ca cercetarile din domeniul tehnologiei fotonica bazata pe un cip de siliciu a fost productiva, prezentand acum prototipuri.


Fotonica siliciului este mai eficienta din punct de vedere al costurilor in comparatie cu materialele optice exotice si ofera un avantaj fata de tehnologiile optice mai vechi, pentru a oferi viteze mai mari, fiabilitate si scalabilitate crescute. Business-urile cu centre de date foarte mari ar putea sa elimine erorile si sa isi asigure fiabilitatea in timp ce reduc costurile operationale de spatiu si energie.
Segmentarea presupune separarea resurselor care se gasesc in prezent in rack, inclusiv stocare, retelistica, distributie de putere in module. In mod traditional, un server intr-un rack are propriul sau grup de resurse. La segmentare, resursele pot fi grupate si distribuite in interiorul rack-ului, imbunatatind fiabilitatea si flexibilitatea, cu costuri mai mici.


„Suntem incantati de flexibilitatea adusa de aceste noi tehnologii si de felul in care fotonica siliciului va ajuta la interconectarea acestor resurse, fara a mai avea grija spatiului in care sunt asezate. Dezvoltarea acestor tehnologii va duce la o inovatie fara precedent, permitand apoi intregii industrii sa evite erorile care exista acum”, a declarat Frank Frankovsky, Presedinte al Open Compute Foundation si Vicepresedinte in cadrul Facebook.


Prin segmentarea componentelor foarte importante, fiecare resursa a computerului poate fi upgradata independent, fara a mai fi cuplata cu altele. Acest lucru permite o durata de viata indelungata pentru componenta respectiva, permitandu-le managerilor IT sa inlocuiasca doar componentele cu probleme, fara a schimba intregul sistem. Aceasta flexibilitate duce la reducerea costurilor, dar si la o rezistenta mai mare a sistemelor. Exista de asemenea posibilitatea eficientizarii din punct de vedere termic, prin plasarea de componente optime in rack.


Prototipul mecanic este o demonstratie a arhitecturii fotonice de tip rack a Intel pentru interconectarea diverselor resurse, aratand cum resursele de calcul, de stocare si retea pot fi separate in interiorul rack-ului. Intel va contribui la dezvoltarea unui receptor fotonic la Open Compute Project (OCP) si va lucra cu Facebook si Corning pentru a standardiza designul. Prototipul mecanic include un switch Intel Ethernet si suporta procesorul Intel Xeon si viitoarea generatie a procesorului de tip SoC Intel Atom pe 22nm, cu nume de cod „Avoton”, care va fi disponibil in acest an. Prototipul mecanic prezentat in cadrul evenimentului reprezinta evolutia segmentarii rack-ului.


Intel si Facebook colaboreaza de mult timp in ceea ce priveste optimizarile hardware si software pentru a scala si eficientiza centrele de date ale retelei de socializare. Intel este membru fondator a OCP, impreuna cu Facebook. Intel are de asemenea colaborari pentru a dezvolta placi OCP pentru procesoarele Intel Xeon si Intel Atom si management hardware, precum si definirea tehnologiei de tip rack prin procesul bazat pe fotoni.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite