Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologia GIS si datele de populatie aduc administratia locala mai aproape de cetateni.

15 Februarie 2006



GIS.jpgPrimaria Municipiului Targu-Jiu are in dezvoltare un proiect de GIS (Sistem Informatic Geografic) care sa concentreze informatiile geografice de la serviciile primariei intr-un punct central. Pentru ca primaria este interesata in schimbul de date spatiale cu utilitatile, dar si cu multe alte organizatii pe plan local, s-a pastrat o comunicare foarte buna cu toate institutiile interesate in schimbul de date. Astfel, in Targu-Jiu exista o singura versiune de harta digitala realizata dupa planurile cadastrale 1:1000 si 1:2000 folosita de administratia locala, utilitati, Oficiul Judetean de Cadastru etc. De asemenea, in cadrul proiectului de GIS am realizat aplicatii utilizand date cadastrale si de populatie pentru optimizarea depozitarii gunoiului menajer si pentru serviciul de pompieri, colaborari care ne-au permis o cooperare mai buna cu aceste organizatii pentru a imbunatati serviciile pentru cetateni.
Integrarea datelor de populatie in GIS ne-a permis sa realizam cati cetateni beneficiaza de un anumit serviciu si unde trebuie sa se actioneze pentru a furniza servicii mai bune. Iata mai intai o imagine (Fig.1.) care totalizeaza datele de populatie pe cvartale si a fost folosita pentru apararea civila, pentru optimizarea depozitarii gunoiului menajer si pentru a-i ajuta pe investitorii interesati sa evalueze potentialul unei investitii.
Pentru analize la nivelul unui cvartal sunt folosite harti avand numarul de cetateni care locuiesc intr-un imobil (Fig.2.).


Utilitatea hartilor
Hartile cu acest tip de informatii sunt utile in relatiile cu asociatiile de locatari, dar sunt utile si firmelor care vor sa dezvolte afaceri si doresc sa stie unde sunt potentialii clienti. Primaria le pune si lor la dispozitie aceste informatii pentru ca este important pentru comunitate dezvoltarea comertului si serviciilor.
Tehnologia Sistemelor Informatice Geografice permite interogari ale bazei de date intensificand aceste interogari si cu relatiile grafice dintre elementele prezentate pe harta. Un exemplu este intrebarea: cati cetateni au un hidrant pentru incendiu la o distanta de 100 m? (Fig.3.)
Aceasta analiza geografica a permis evaluarea numarului de cetateni care au un hidrant la 100 m, iar rezultatul a fost ca aproximativ 32% din numarul total al populatiei beneficiaza de acest serviciu. Lucrarea a fost realizata in colaborare cu Aquaterm si Detasamentul de Pompieri Targu-Jiu din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Aceste harti tematice vor fi folosite in viitor pentru a amplasa optim noii hidranti pentru a asigura cat mai multi cetateni cu un hidrant de incendiu la mai putin de 100m.
In realizarea acestor aplicatii am beneficiat de colaborarea foarte buna cu Asociatia Nationala a Informaticienilor din Administratia Publica (ANIAP), care a organizat misiuni de consultanta oferita de specialisti GIS din CCURISA - S.U.A. (asociatie a utilizatorilor de GIS din administratia locala din S.U.A.) in patru ani consecutiv si continua in prezent. Din aceste colaborari am invatat sa realizam mai intai aplicatiile GIS cu cele mai mari sanse de reusita ceea ce ne-a permis sa crestem beneficiile proiectului nostru si sa folosim resursele financiare mai eficient.
Invatand din experienta administratiilor locale care au trecut prin etapele pe care le parcurgem noi acum, vom putea atinge mai repede standardele cerute de Uniunea Europeana pentru serviciile oferite comunitatii.


Managementul deseurilor menajere la Targu-Jiu
Problema deseurilor este o tema de larg interes pentru cetateni si pentru administratia locala. Tehnologia Sistemelor Informatice Geografice poate oferi sprijin in plasarea optima a containerelor de colectare a deseurilor si in prezentarea situatiei globale pentru un oras a capacitatii de depozitare oferita de municipalitate in fiecare cvartal al orasului. Prezentarea tematica a situatiei existente este utila factorilor de decizie pentru a optimiza managementul deseurilor menajere.
In colaborare cu Aquaterm au fost localizate in GIS pozitia containerelor de colectare a deseurilor menajere, avand atribute despre tip si capacitate.
Fiecare cladire are atribute privind numarul de persoane.
Cu ajutorul unei functii de agregare a atributelor oferita de Geomedia Profesional au fost totalizate numarul de persoane si capacitatea de depozitare a deseurilor menajere la nivel de cvartal. A rezultat valoarea medie de depozitare a deseurilor menajere pentru o persoana in fiecare cvartal.
Reprezentarea tematica a permis analiza situatiei pentru toate cartierele de blocuri. S-a observat ca in zonele unde capacitatea de colectare era in jur de 10 litri pentru o persoana zonele erau mai curate. GIS-ul a permis un calcul rapid pentru necesarul de containere pentru a obtine in fiecare cvartal o capacitate optima de colectare, iar harta tematica din figura 2 a fost folosita pentru plasarea de containere suplimentare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
andreea
este frumos ce spuneti, dar aveti oameni si in Romania,mai ieftini, care sa va ajute pentru proiecte viitoare GIS.Eu sunt unul dintre ei... sunt din targu jiu si pot recunoaste ca nu se respecta ceea ce spun autoritatile din oras in acest articol,iar oamenii specializati pe mediul inconjurator sunt deja cumparati...
04 Martie 2007, 06:01:39
Constantin Cretan
Stimata Doamna, Cele doua proiecte GIS mentionate în acest articol au fost realizate prin eforturi proprii ale Primariei Tg-Jiu în colaborare cu Detasamentul de Pompieri Târgu-Jiu si respectiv cu S.C. Aquaterm (actual Directia de Servicii si Utilitati Publice din cadrul Consiliului Local Tg-Jiu). Referitor la consultanta oferita de specialisti GIS din CCURISA - S.U.A. (asociatie a utilizatorilor de GIS din administratia locala din S.U.A.) cu ajutorul Asociatiei Nationale a Informaticienilor din Administratia Publica din România (ANIAP), aceasta a fost o consultanta gratuita a specialistilor americani (mai ieftina nu se putea...)organizata de ANIAP. Ideea a fost de a invata de la colegii americani cum sa realizam mai eficient proiecte GIS. Aceasta expertiza nu era disponibila in Romania. Mai multe informatii despre aceasta consultanta puteti afla la adresa urmatoare: http://www.targujiu.ro/gis/AniapCcurisa/ConsultantaGIS.htm. In conditiile in care chiar sunteti dornica sa va puneti cunostintele din acest domeniu in folosul municipiului, noi credem ca se pot realiza lucruri utile pentru targujieni. Cu respect, Constantin Cretan, purtator de cuvant al Primariei Tg. Jiu
11 Martie 2007, 01:51:52