Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetatorii romani sunt invatati sa vorbeasca o limba comuna - Programul de excelenta si-a propus sa coaguleze aria cercetarii

15 Februarie 2006




Un paradox

Directorii de institute sunt incurajati sa angajeze tineri doctori. Exista si o schema de atragere postdoctorala a cercetatorilor si de reintegrare a cercetatorilor plecati, dar limita maxima de salarizare este de 1500 de euro/cercetator. Pe de alta parte, potrivit unei directive a Ministerului de Finante, institutele de cercetare nu au voie sa-si mareasca bugetele decat cu maxim 10% in acest an. Practic, desi bugetul cercetarii
s-a dublat, institutele de cercetare sunt impiedicate sa creasca fondul de salarii…

Cercetatorul manager

În sfera dezvoltarii resurselor umane si a cercetarii romanesti in general, se inscriu
si proiectele de formare si perfectionare in managementul de cercetare care urmaresc pregatirea unui numar de minim 500 cercetatori pentru elaborarea de propuneri de proiecte europene competitive; dezvoltarea capacitatilor individuale in managementul si administrarea proiectelor de cercetare; dezvoltarea capabilitatilor institutionale privind managementul si administrarea cercetarii, avandu-se in vedere crearea/consolidarea departamentelor de management si administrare a cercetarii in institutele de cercetare.

Restrictiile stupide, eliminate

Noul program de excelenta aduce o serie de noutati si facilitati tehnice. Daca la depunerea proiectelor de anul trecut oamenii s-au calcat in picioare la cozile de pe holurile Ministerului, acum a fost pus la punct un sistem de inscriere si programare. De asemenea, pentru proiecte se cerea pe aceeasi foaie semnatura tuturor directorilor de institut care erau parteneri, obligatie la care s-a renuntat: era foarte greu ca 5 parteneri aflati in colturi diferite ale tarii sa semneze o foaie comuna. Un lucru important s-a facut la modulul 4, unde s-a urgentat incheierea procesului de acreditare a celor 100 de laboratoare aflate in curs de acreditare si s-a dat liber pentru finantarea acreditarii de laboratoare noi.
Sintetizand, pe termen scurt, Programul Cercetarii de Excelenta isi propune racordarea la cercetarile europene, pe termen mediu, se are in vedere integrarea in ERA (European Research Area), iar in plan operational, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite