Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Top 10 trenduri in IT in 2013 conform PAC

28 Ianuarie 2013



In calitate de analisti de piata, suntem intrebati de obicei la sfarsitul anului ce noi subiecte si tendinte vor aparea pe agenda IT-ului in anul care urmeaza. Cand subliniem evolutiile la care ne asteptam in urmatoarele 12 luni, ni se spune de multe ori: "Dar acest lucru nu e o noutate, exista deja". Da, exista, dar subiectele ITC nu se modifica in fiecare an, ci se dezvolta in permanenta de-a lungul unor perioade mai mari de timp" declara Pierre Audoin Consultants (PAC). Exista, totusi, subiecte carora le vom acorda o mai mare atentie in 2013. Lista PAC nu reflecta nicio clasificare.
1. Cloud Computing: SaaS Software as a service (SaaS) va continua sa influenteze substantial piata de software in 2013. Sunt disponibile solutii SaaS din ce in ce mai multe si mai cuprinzatoare, iar zonele traditionale precum colaborarea, comunicatiile unificate si CRM pana la sisteme ERP realizate integral in cloud, continua sa se dezvolte cu rapiditate. Impreuna cu specialistii in SaaS, companiile de software se remarca tot mai des prin solutii SaaS care pot rivaliza cu usurinta cu software-ul traditional. Firmele nu mai exclud categoric subiectul cloud, ci tind sa tina cont de SaaS in deciziile lor investitionale, punand in balanta toate argumentele pro si contra.
2. Cloud Computing: Hosted Private Cloud Conceptul de hosted private cloud este consecinta logica a externalizarii traditionale de IT. Avantajele tehnice si comerciale ale unei arhitecturi cloud se imbina cu medii dedicate clientului de outsourcing. Avantajul pentru client consta in modularitate si in posibilitatea de a opera un sistem personalizat adaptat la maturitatea firmei de IT respective .
3. Cloud Computing: Piata B2B pentru aplicatii Inspirati de succesul app store-urilor pentru smartphone-uri, tot mai multi furnizori de software si tehnologie creaza piete pentru vanzarea de aplicatii business. Insa acestea nu se concentreaza pe dispozitivele mobile, ci sunt pozitionate ca platforme centrale de vanzari si pentru operatori in domeniul serviciilor cloud. Companiile, de exemplu, pot achizitiona serviciile cloud ale diversilor furnizori si sa le combine intre ele. In cel mai bun caz, operatorul de platforma cloud ofera facturarea, contract de proiectare si controlul calitatii pentru serviciul cumparat, integral si din sursa unica. Clientii au astfel mai putini parteneri cu care vor incheia un contract pentru furnizarea de servicii cloud, ceea ce este deosebit de avantajos daca apar probleme. Cu toate acestea, integrarea serviciilor de cloud ale mai multor furnizori reprezinta o provocare considerabila pentru pietele de cloud si clientii lor; se pot aduce inca multe imbunatatiri in materie de standardizare si interoperabilitate.
4. Dispozitive mobile, aplicatii si managementul datelor Timp de cativa ani, multe firme au ignorat cresterea necontrolata a dispozitivelor mobile si s-au prefacut ca nu observa cand angajatii lor descarcau tot felul de aplicatii in smartphone-urile si tabletele de serviciu. Acum se afla sub presiune deoarece trebuie sa actioneze, pentru ca jungla de dispozitive mobile si aplicatii care a rezultat nu mai poate fi gestionata eficient si implica riscuri enorme de securitate. Disponibilitatea solutiilor si a serviciilor pentru o administrare sigura a dispozitivelor, aplicatiilor si datelor, ca si a app store-urilor din firme a crescut semnificativ in ultimii doi ani. Aceasta ofera un potential de crestere atragator pentru furnizorii pozitionati corespunzator: PAC estimeaza ca piata globala pentru dispozitive mobile si aplicatii software de gestionare va creste in medie cu aproximativ 35 % pe an. PAC va analiza mai atent aceste subiecte in vara anului 2013, in cadrul studiului nostru european multi-client "Mobile Application Stores and Device Management for Companies" si vom intervieva firme din Germania, Franta si Marea Britanie in legatura cu planurile lor de implementare, de necesitati si de investitii.
5. Business Intelligence/ Business Analytics Business intelligence si business analytics vor ramane subiecte centrale in programul companiilor in 2013. Acestea necesita o baza solida pentru decizii si planificare. Solutiile care ofera o operare mai usoara si mai flexibila - si prin intermediul dispozitivelor mobile - si, in acelasi timp, sustin liniile de afaceri, sunt foarte cautate. In consecinta, creste si nevoia de administrare eficienta a datelor.
6. Big Data Big data nu mai este o tendinta abstracta pentru firme, ci a devenit realitate. Acestea incearca sa descopere nu doar modalitati noi de manipulare a fluxului de informatii, ci si sa abordeze solutiile in asa fel incat sa foloseasca la maxim oportunitatile de afaceri pe care le reprezinta big data. Aceasta atitudine va stimula investitiile initiale in zonele de administrare a datelor si analiza de date, precum si investitiile in serviciile corespunzatoare de consultanta si integrare de sisteme. Imensul interes suscitat de tehnologiile in-memory are legatura si cu big data.
7. Securitate IT , in special Cyber Security In ceea ce priveste subiectul intotdeauna prezent al securitatii IT , cyber security deschide lista programelor firmelor pentru 2013 - mai ales pentru conducere. Digitalizarea proceselor de afaceri si utilizarea conexa a internetului si a dispozitivelor mobile sunt cei mai relevanti factori care determina investitiile in servicii si solutii de securitate. "Nu exista economie digitala fara incredere digitala!"
8. Social Business/ Social Collaboration "Social" nu mai este un subiect care il priveste doar pe consumator, ci devine tot mai mult parte integranta din rutina zilnica de afaceri a companiilor. Aproape toti furnizorii de tehnologie si software propun oferte legate de colaborare sociala, comunicare, centre de contact sau CRM. Totusi, nu este de ajuns doar sa implementezi instrumentele tehnice. Firmele care folosesc servicii de IT trebuie sa dezvolte strategii holistice care sa sustina in mod adecvat specialistii in activitatile lor zilnice, precum si procesele de afaceri. Acest lucru reprezinta un potential important pentru integratorii de sisteme si consultanta in IT. In 2013, PAC va descrie subiectul intreprinderilor sociale in proiecte adresate mai multor clienti. De asemenea, in cadrul unui raport european multi-client, vom intervieva directori de linii de afaceri din Germania, Marea Britanie si Franta in legatura cu strategiile, stadiile de implementare si planurile de investitii.
9. Serviciile de gestionare a aplicatiilor Serviciile de gestionare a aplicatiilor (application management services - AMS) sau administrarea ciclului de viata al aplicatiilor (application lifecycle management - ALS) va ramane unul dintre ele mai importante subiecte pentru firmele client in 2013. Situatia precare a economiei europene va atrage dupa sine reducerea preturilor si flexibilizarea costurilor initiale. Reducerea costurilor prin prestarea de servicii industrializate si standardizate si capacitati off-shore de livrare sunt cerinte elementare si nu mai reprezinta criterii de diferentiere pentru furnizori. In afara de reducerea costurilor, necesitatea de a sustine mai eficient cerintele de afaceri este, in special, un factor determinant semnificativ pentru AM/ ALS. Ducand la asteptari mai mari de la furnizori si la un spectru mai larg de servicii de calitate , aceasta tendinta ofera un potential deosebit de diferentiere pentru furnizori, e.g. prin verticalizare si specializarea pe aplicatii critice (de exemplu, PLM, MES in sectorul de productie, billing in telecom & utilitati). Pentru 2013, PAC intentioneaza sa evalueze peisajul furnizorilor in domeniul gestionarii aplicatiilor in Germania, din punctul de vedere al compatibilitatii sau al masurii in care indeplinesc cerintele utilizatorilor, in cadrul unui PAC RADAR.
10. Standardizarea/ Industrializarea aplicatiilor si a infrastructurilor Nevoia companiilor de standardizare continua a aplicatiilor si mai ales a infrastructurilor predomina in continuare. Multe firme mari opereaza peste 500 de aplicatii partial redundante si zeci de centre de date - fara o transparenta suficienta in ceea ce priveste costurile si capacitatea. De aceea, acest subiect a ramas printre cele mai importante 10 tendinte pentru 2013 in viziunea PAC. Potentialul de optimizare este in continuare enorm.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite