Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Despre necesitatea unui birou CIO la nivelul Guvernului

13 Februarie 2013



Înființarea unui Birou CIO (Chief Information Officer) în cadrul Guvernului este o discuţie mai veche. Am auzit-o prima dată de la Alexandra Gătej, pe vremea când era președinta Camerei de Comert Româno-Americană, însă a fost readusă în prim-plan în ultimele luni. Prin noiembrie, subiectul a fost abordat de Călin Rangu la conferința „Management performant în organizaţia agilă", organizată de Avantera și Asociația pentru dezvoltarea Societății Informaționale, iar mai recent în câteva articole publicate de Ziarul Financiar, dar nu numai. Din păcate, nu am sesizat niciun ecou în zona guvernamentală şi nici persoane-cheie din sfera publică nu mi-au confirmat un astfel de feedback.

Poziția de Government Chief Information Officer (GCIO) există în mai multe ţări (pe mai multe continente, de la US şi UK, până la Noua Zeelandă şi Austria) și, în esență, are rolul să ofere leadership pentru strategia IT publică, obiectivul fiind ca această strategie să aibă coerență, aplicabilitate, costuri reduse și, evident, un impact asupra cetățenilor.

Biroul CIO Guvernamental ar trebui să uniformizeze strategia IT publică prin adoptarea de procese, proceduri și standarde comune tuturor instituțiilor statului. Mai mult, Biroul CIO ar trebui să monitorizeze integrarea bazelor de date (inițiative există, dar insular: la nivelul Poliţiei, ANAF-ului, pentru datele geospațiale etc.) și folosirea unor standarde comune, eficientizarea achizițiilor informatice, respectarea cerințelor europene etc., cu alte cuvinte să fie garantul eficienței în orice proiect public. Evident, sunt mai multe necunoscute legate de acest demers: responsabilități, pârghii de acțiune, relația cu MCSI, redundanță la nivel de implicare în proiecte, mix-ul tehnic-politic etc. Definirea legăturilor Birou CIO-MCSI este critică în acest demers, mai ales dacă avem în vedere că actualul ministru, Dan Nica, este o persoană importantă la nivelul coaliției guvernamentale.

Cine este potrivit pentru o astfel de activitate? Am putea genera foarte rapid o listă scurtă, dar subiectul este prea delicat. Unele voci spun că GCIO ar trebui să fie neutru din punct de vedere politic, însă, dacă avem în vedere o activitate inter-instituțională, fără relațiile politice necesare BCIO nu va putea să dezvolte o strategie armonioasă. În UK, spre exemplu, poziția de GCIO este ocupată de CIO Ministerului de Justiție, care își împarte timpul între cele două activități.

Prin urmare, sunt posibile numeroase scenarii, dar Palatul Victoria nu arată încă verde.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite