Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Avem cu adevărat nevoie de un CIO Office Guvernamental?

13 Februarie 2013



În ultimele luni există o discuţie publică din ce în ce mai intensă despre utilitatea înfiinţării unui aşa-numit CIO Office Guvernamental, entitate al cărei principal rol ar fi acela de a armoniza şi unifica strategia IT publică pe zona de e-Government, asigurând astfel coerenţa unei structuri complexe, cu efecte directe în îmbunătăţirea nivelului serviciilor furnizate către cetăţeni. După cum o indică şi denumirea, noua poziţie nu este o „invenţie" românească, ci un model aplicat deja în Austria, Marea Britanie, SUA. (De altfel, Camera de Comerţ Americană, AmCham, se numără printre susţinătorii activi ai acestei iniţiative, alături de alte instituţii.) Pentru a vedea cum este percepută o astfel de iniţiativă la nivelul pieţei locale, am realizat o micro-anchetă având patru interlocutori cu experienţă în domeniul IT, provenind însă din zone diferite ale pieţei.

Care consideraţi că ar putea fi raţiunea de înfiinţare a unui CIO Office Guvernamental?



„CIO Office Guvernamental este necesar pentru a umple vidul de coordonare la nivel naţional a infrastructurii IT. Ca în orice entitate privată multinaţională, trebuie să existe un nivel superior care să asigure o planificare judicioasă a resurselor pentru o dezvoltare unitară, naţională şi standardizată a infrastructurii IT. Fiecare entitate publică are propria dezvoltarea determinată de nevoile individualizate ale entităţii. Nicio entitate publică locală însă, indiferent că este minister, agenţie sau primărie, nu vede mai departe de propriile necesităţi, astfel încât nivelul superior naţional rămâne descoperit. Rezultatul final sunt zecile de proiecte şi baze de date redundante şi lipsa de coordonare între entităţi publice, care au ca rezultat irosirea de resurse şi servicii publice inconsistente.“
Yugo Neumorni,
CIO Vimetco Management





„Pe termen scurt, existenţa unui CIO Office Guvernamental va permite obţinerea unor economii importante prin comasarea unor servicii de infrastructură care sunt comune multor entităţi din sectorul public şi eliminarea eternelor «reinventări ale roţii». Pe termen mediu, CIO Office va putea promova interoperabilitatea şi transparenţa între instituţiile guvenamentale. Un proiect de genul Data.gov va putea face enorm pentru promovarea transparenţei în zona publică. Publicarea unor seturi de date extinse - respectând, bineînţeles, toate reglemenetările în domeniu - va permite opiniei publice să analizeze mai bine actul de guvernare şi modul de cheltuire al banului public.“
Felix Enescu,
reprezentant Gartner în România





„O astel de structură, implementată deja în alte ţări, ar crea standardizarea, politicile şi detalierea arhitecturală pe care s-ar putea mapa apoi diferitele proiecte. Dacă nu tratăm unitar informaţiile, nu definim nivelul de interoperabilitate şi nu definim unitar serviciile către cetăţeni, vom avea continuu proiecte-pilot, zeci de baze de date şi servicii deficitare.“
Călin Rangu, co-fondator
şi Director Executiv CIO Council

„Un rol de CIO la nivel guvernamental are ca prim rol definirea, alături de MCSI eventual, a strategiei şi a practicilor de succes IT&C la nivelul administraţiei guvernamentale, iar apoi asigurarea suportului şi urmărirea implementării acestora la nivel local.“
Bogdan Tudor,
CEO & Founder Class IT

Atribuţiile acestui CIO nu le-ar putea avea o structură deja existentă în MCSI?

„Imaginează-ţi o companie multinaţională care trece printr-un proces de merge&acquisition. La un moment dat, toate structurile entităţii vor ajunge să adopte aceleaşi standarde şi proceduri, aceleaşi sisteme de aplicaţii şi aceleaşi principii de guvernanţă IT. Un astfel de proces de standardizare va porni întotdeauna de la cel mai înalt nivel şi va fi relativ dureros pentru entităţile care renunţă la propriile standarde. CIO Office Guvernamental trebuie să fie în directă subordonare a PM, care, de altfel, trebuie să fie principalul sponsor şi iniţiator al restructurării şi standardizării la nivel naţional. În mediul public sunt mulţi profesionişti care pot să informatizeze complet această ţară, dar numai sub o coordonare unică, de la cel mai înalt nivel, care să nu fie, de asemenea, afectată de schimbările politice.“
Yugo Neumorni,
CIO Vimetco Management

„Cred că, mai degrabă, o astfel de entitate ar fi legată de cabinetul primului ministru sau de Ministerul de Finanţe. Trebuie să fie o structură care să aibă o influenţă considerabilă, altfel mai creăm încă o sinecură.“
Felix Enescu,
reprezentant Gartner în România

„România are enclave de specialişti foarte bune, în fiecare minister. Dacă nu există un nivel superior de agregare a unor standarde, de sincronizare a unor acţiuni, fiecare va lucra mult în zona sa limitată, neavând cum să ridice capul de câtă treabă are. CIO Office guvernamental se bazează pe crearea unei reţele de CIO locali, la nivel de ministere, agenţii etc., dar care să lucreze pe acelaşi blue-print arhitectural, pe aceleaşi standarde şi să aibă indicatori de performanţă clar stabiliţi, cu rezultate concrete faţă de cetăţean. Practica internaţională arată ca o astfel de structură se creează direct sub factorul decident cel mai important, în cazul nostru primul ministru.“
Călin Rangu, co-fondator
şi Director Executiv CIO Council

„Nu văd rolurile celor două birouri concurente. MCSI are un rol mult mai larg, la nivel de strategie de ţară, iar rolul CIO-ului guvernamental este de trasare a direcţiilor şi de urmărire a execuţiei strategiei IT&C la nivel local. Ca să fac o paralelă cu un exemplu din sport, este diferenţa între un manager care coordonează de pe margine şi un coordonator de joc care este pe teren, alături de jucători.“
Bogdan Tudor,
CEO & Founder Class IT



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite