Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ce date de HR folosesc companiile din Romānia

13 Februarie 2013



PortalHR.ro a realizat la sfârșitul anului trecut un studiu în colaborare cu Stillae, care a pornit de la ideea că, pentru o poziționare strategică și o recunoaștere a valorii pe care o aduce în organizație, HR-ul are nevoie (poate mai mult decât oricând) de date statistice și de o interpretare corectă a lor.

Realizatorii studiului au dorit să afle, printre altele, ce date colectează HR-ul și cum le analizează, cum anticipează nevoile de recrutare pe care le va avea, provocările și riscurile, cum urmărește care este impactul mediului extern asupra nivelului de motivație/performanță al angajaților etc.

Iată câteva din concluziile studiului cantitativ realizat online cu angajați din departamentele de HR (manageri și specialiști) în perioada 26 noiembrie-8 decembrie 2012:
- o parte importantă din respondenți afirmă că le lipsesc resursele necesare în departamentul de HR;
- în 9 companii din 10 datele de HR sunt corelate și analizate împreună cu date din alte departamente;
- în aproximativ jumătate din companii, proiectele de analiză a datelor de HR beneficiază de suportul top managementului;
- departamentul de HR are un rol activ în elaborarea strategiilor în circa jumătate din organizații;
- aproape 50% din companii intenționează să dezvolte un sistem de analiză și interpretare a datelor în vederea realizării de estimări și previziuni (analytics);
- păstrarea angajaților performanți în organizație reprezintă principala problemă cu care se confruntă organizațiile;
- există companii care colectează date în anumite zone de HR, dar nu analizează aceste date pentru a genera valoare pentru organizație.

Managementul datelor în HR – provocări și oportunități

În ceea ce privește disponibilitatea datelor, există riscul ca în multe din companiile românești datele de HR să lipsească sau să nu fie de încredere. 54% din specialiștii HR afirmă că au la dispoziție toate datele interne de care au nevoie și au încredere în corectitudinea lor. 17% din specialiștii HR afirmă că au la dispoziție toate datele externe de care au nevoie și au încredere în corectitudinea lor.

Utilizarea datelor

Scopurile cele mai frecvente în care sunt utilizate aceste date sunt: 81% pentru raportări de bază și 63% pentru comparații cu datele interne din trecut.

Integrarea datelor

În 9 companii din 10 datele de HR sunt corelate și analizate împreună cu date din alte departamente.

La întrebarea: „Datele și rapoartele de HR sunt folosite în alte departamente?”, respondenții au răspuns: Top management – 83%; Departamentul financiar – 56%; Departamentul de marketing/vânzări – 22%.
La întrebarea: „Departamentul de HR analizează date provenind din alte departamente?”, respondenții au răspuns: Date provenind din departamentul financiar – 63%; Date/rapoarte ale top managementului – 56%; Date care provin din departamentul de marketing/vânzări – 24%.

Departamentele de HR furnizează rapoarte către Top management, în schimb analiza datelor de HR se realizează într-o măsură mai scăzută în corelație cu rapoartele realizate de către Top management, se mai arată în studiul realizat de PortalHR.ro, în colaborare cu Stillae.

Suportul Top managementului în privința proiectelor de analiză a datelor de HR este scăzut sau inexistent în aproape jumătate din companii: 53% din specialiștii în HR au fost de acord cu afirmația „Personalul departamentului de resurse umane beneficiază de susținerea top managementului în analiza datelor de resurse umane”. Prin comparație, în SUA, conform unui studiu realizat de Center for Advanced Human Resource Studies, Cornell University



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite