Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2013, anul tabletelor în mediul enterprise

14 Februarie 2013



Analiştii estimează că anul acesta se va amplifica fenomenul de adoptare pe scară largă a tabletelor în mediul enterprise. Trecerea acestor device-uri mobile de la stadiul „nice to have“ la instrument de lucru efectiv va impune însă o schimbare importantă de mentalitate şi abordare în cadrul companiilor.

Adoptarea device-urilor mobile în mediul enterprise capătă o amploare din ce în ce mai mare la nivel mondial. Fenomenul este amplificat pe de o parte de creşterea volumelor de tablete comercializate, în detrimentul vânzărilor de PC-uri, iar pe de altă parte de extinderea şi acceptarea pe scară largă a modelului BYOD (Bring Your Own Device).
Astfel, conform cabinetului de consultanţă Gartner, în trimestrul patru al anului trecut piaţa de PC-uri (atât clasicele sisteme desktop, cât şi notebook-urile) a înregistrat la nivel mondial o scădere a vânzărilor de aproximativ 4,9%. (90,3 milioane de PC-uri vândute în Q4 2012, faţă de 95,01 milioane în perioada similară 2011.) În zona EMEA reculul înregistrat este mult mai mare conform IDC, scăderea fiind de 10,7%, iar în Europa de Est de 12,5%.
În aceeasi perioadă a anului, piaţa mondială de tablete a înregistrat, potrivit unei estimări prealabile a IDC, o creştere de 75,3%, fiind comercializate 51,5 milioane de astfel de device-uri (faţă de 29,9 milioane în Q4 2011).

O schimbare de perspectivă

Datele indică în mod cert faptul că tabletele au modificat radical atât structura pieţei, cât şi conceptul de Personal Computing. Conform estimărilor celor de la Gartner, nu se poate vorbi de o „canibalizare“ directă a vânzărilor de PC-uri de către tablete, ci de faptul că utilizatorii de PC-uri renunţă la a-şi mai înlocui vechile calculatoare, pe care le lasă să „îmbătrânească“, în favoarea tabletelor.
Aceasta în timp ce noile generaţii de potenţiali utilizatori de PC-uri optează din start pentru tablete, sărind etapa „clasică“.
Fenomenul este explicabil din mai multe perspective. Pe de o parte este vorba de factorul de noutate – tabletele sunt, în mod incontestabil, „la modă“. Marketingul agresiv influenţează, inerent, decizia de cumpărare. Însă acesta nu este singurul factor de influenţă. Avantajul mobilităţii, respectiv portabilitatea sporită a tabletelor şi capacităţile native de conectare – net superioare celor oferite chiar şi de notebook-uri – reprezintă un alt aspect important în fundamentarea deciziei de achiziţie. Apoi agregarea unor ecosisteme ample de dezvoltatori de aplicaţii în jurul principalelor jucători din piaţă, ceea ce se traduce printr-o ofertă extrem de variată şi bogată de aplicaţii la preţuri modice, are o importanţă majoră.
Nu în ultimul rând trebuie luat în calul factorul de inovaţie – tabletele reprezintă, încă, un teritoriu nou, în care lupta pentru cote de piaţă este abia la început. Prin urmare încă se caută, descoperă şi se aduc elemente de noutate importante în fiecare trimestru. Fapt care, în zona PC, nu se mai întâmplă de ceva timp. În afara creşterii constante a capacităţilor de procesare şi stocare, în paralel cu scăderea preţurilor, piaţa de PC-uri nu a mai adus elemente inovatoare cu adevărat semnificative în ultimii ani.
Pe de altă parte, această creştere constantă a capacităţilor a prelungit considerabil durata de viaţă a PC-urilor de ultimă generaţie. Care, dacă nu sunt utilizate pentru activităţi mari consumatoare de resurse (gaming, prelucrare video etc.), acoperă optim necesităţile aplicaţiilor cel mai frecvent utilizate, atât în mediul consumer, cât şi în cel business. În plus, nici noile sisteme de operare lansate în ultima perioadă nu mai generează o presiune chiar atât de mare pe schimbarea hardware-ului. (De exemplu, Gartner evidenţiază că lansarea Windows 8 nu a avut un impact semnificativ asupra vânzărilor de PC-uri în trimestrul patru 2012.)
Prin urmare, PC-urile sunt sortite îmbătrânirii şi abia când „cad“ definitiv sunt, poate, înlocuite.

Penetrarea în mediul enterprise

Revenind însă la piaţa tabletelor – pe primul loc în topul vendorilor realizat de IDC se menţine compania Apple, cu 22,9 milioane de iPad-uri vândute şi o creştere de 48,1% (Q4 2012 faţă de Q4 2011).
Urmată de Samsung (7,9 milioane de device-uri, creştere 263%), Amazon (6 milioane, creştere 26,8%) şi Asus (3,1 milioane, creştere 402,5%). De menţionat că, deşi doi dintre ei au creşteri de peste 100%, principalii trei competitori direcţi nu însumează volumul de iPad-uri comercializate.
Menţinerea Apple pe o poziţie de top se datorează nu numai prizei mari pe care iPad-ul o are în zona consumer, ci şi a creşterii gradului de penetrare al acestei tablete în mediul enterprise. Conform informaţiilor furnizate presei de oficialii companiei (Peter Oppenheimer, Chief Financial Officer Apple), iPad-ul a fost adoptat oficial anul trecut de instituţii financiare precum Barclays (care şi-a dotat angajaţii cu 8.000 de tablete), Bank of Beijing, de agenţii guvernamentale din Statele Unite, dar şi din Europa. Guvernul suedez a achiziţionat 10.000 de iPad-uri, ca parte a unui proiect de dezvoltare a unui soluţii de workflow guvernamental, în timp ce Olanda a cumpărat 5.000 de tablete Apple pentru a dota autoritatea naţională de percepere a taxelor.
Sunt doar câteva exemple care nu se regăsesc, încă, pe plan local. Şi totuşi lucrurile se mişcă şi în România. Cea mai recentă dovadă în acest sens este anunţul făcut în luna decembrie a anului trecut de către Kapsch România, care a anunţat că va oferi soluţii şi servicii profesionale de integrare a dispozitivelor iOS în infrastructura IT a clienţilor în calitate de Apple Authorised Reseller. Interesant este însă faptul că filiala din România este a doua din cadrul grupului care primeşte această certificare. „Din discuţiile purtate cu clienţii noştri, am constat preocuparea acestora pentru integrarea produselor Apple în mediul lor IT. Suntem gata să le oferim întregul nostru suport, consultanţa necesară, precum şi un set extins de servicii profesionale“, declara la acel moment Dan Roman, director general Kapsch România.

Diferenţe de abordare

„Acceptarea“ modelului BYOD de către din ce în ce mai multe companii din întreaga lume este un fenomen evident. De exemplu, un studiu realizat recent de către Tech- Republic indică faptul că, până la sfârşitul acestui an, numărul companiilor care vor adopta modelul BYOD va creşte cu 62%.
„Acceptarea“ modelului BYOD în mediul enterprise nu este însă unul şi acelaşi lucru cu „oficializarea“ acestei „relaţii“, respectiv stabilirea unei politici şi strategii clare vizavi de utilizarea device-urilor mobile în cadrul unei companii.
BYOD este o soluţie rentabilă din punctul de vedere al companiei atât timp cât utilizatorii echipamentelor mobile nu solicită ca aceasta să susţină costurile de achiziţie ale device-urilor mobile sau a celor de operare şi nici nu au mari pretenţii în ceea ce priveşte suportul. Însă, în momentul în care apar limitări impuse de strategii, politici, necesitatea conformităţii cu anumite standarde etc., situaţia devine delicată. Problemele de securitate şi confidenţialitate a datelor în mediul mobil nu sunt deloc neglijabile, dar nici singurele! De exemplu, libertatea acordată posesorilor/utilizatorilor de device-uri mobile de a utiliza orice aplicaţie mobilă doresc (există un acronim şi pentru acest model - BYOA = Bring-Your-Own-Application) poate crea companiei „îngăduitoare“ probleme reale cu BSA (Business Software Alliance) dacă utilizatorul foloseşte aplicaţii piratate sau care încalcă drepturile de copyright.
Sunt numeroase astfel de „impasuri“ pe care companiile care adoptă oficial modelul BYOD trebuie să le soluţioneze. Însă sunt etape fireşti ale inerentei evoluţii spre mobilitate.

Reorientare radicală
Ca urmare a reculului înregistrat de piaţă de PC-uri, Intel şi-a anunţat la începutul acestui an intenţia ca, până în 2016, să iasă din business-ul de plăci de bază dedicate desktop-urilor, concentrându-se pe direcţiile reprezentate de tablete şi ultrabook-uri. De altfel, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., Intel şi-a lansat propriul smartphone. Simultan cu acest anunţ, Nvidia a declarat că se pregăteşte să producă propriile tablete şi smartphone-uri, cu procesoare ARM Tegra.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite