Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Instalații complexe pentru comprimarea gazului natural produse de COMOTI

14 Februarie 2013



INCDT COMOTI este la ora actuală un producător important de grupuri de comprimare gaz natural echipate cu compresoare cu șurub cu injecție de ulei. De mai mulți ani este partener al OMV PETROM în proiectele acestuia de dezvoltare a producției de gaz natural și de modernizare a stațiilor de comprimare, iar această calitate și-a câștigat-o în competiție directă cu companii importante ce activează în acest domeniu. Echipamentele sunt produse pe baza propriilor concepte și proiecte, fiind rezultatul unei activități intense de cercetare aplicativă în acest domeniu.

Soluțiile principale au fost elaborate într-un proiect de cercetare aplicativă finanțat din PNCD I în perioada 2000-2003 și finalizat cu un prototip ce a fost testat și omologat în regim de funcționare industrială într-o stație de comprimare gaz natural. De la începutul acestei activități am avut sprijinul și colaborarea companiei germane GHH-Rand, producător important de unități de comprimare cu șurub. Plecând de la rezultatele acestui program de cercetare, care s-au valorificat prin transfer tehnologic în departamentul productiv al institutului, unde a început producția acestor echipamente de comprimare, activitatea s-a dezvoltat continuu, iar în prezent peste 100 de grupuri sunt livrate și se află în funcțiune în stațiile de comprimare gaz.

Soluțiile constructive s-au îmbunătățit, s-au diversificat și s-au modernizat continuu, pentru a răspunde cerințelor diverselor aplicații solicitate și pentru ridicarea la nivelul tehnic al produselor similare de pe piață. Eforturile de cercetare s-au direcționat în mod deosebit pentru îmbunătățirea performanțelor electrocompresoarelor cu șurub cu injecție de ulei, în vederea optimizării consumurilor energetice în procesul de comprimare pentru reducerea conținutului de ulei rezidual din gazul comprimat, având ca rezultate reducerea pierderilor de ulei și îmbunătățirea caracteristicilor gazului comprimat, creșterea fiabilității și a duratei de exploatare a instalațiilor de comprimare echipate cu electrocompresor cu șurub prin îmbunătățirea sistemelor de separare-filtrare ale gazului la aspirația compresorului. O preocupare continuă a fost direcționată pentru dezvoltarea de soluții eficiente și sigure pentru exploatarea echipamentelor de comprimare în vederea reducerilor cantităților de gaz evacuate în atmosferă la oprirea instalației, având ca efect și reducerea poluării mediului. Cercetări specifice au fost făcute pentru dezvoltarea de echipamente tip booster pentru comprimare gaz în scopul alimentării cu gaz combustibil a grupurilor de putere cu turbomotoare sau pentru instalații tehnologice, pentru acordarea caracteristicii de funcționare a compresorului cu caracteristica de lucru a motorului sau a instalației tehnologice.


1. Electrocompresoare COMOTI în Staţia de comprimare Icoana
2. Staţia de comprimare gaz Glavacioc
3. Electrocompresoare COMOTI instalate în Staţia de gaz Hârleşti

Caracteristici package-uri

Package-urile produse de COMOTI respectă prescripțiile API 619 referitoare la proiectarea și execuția compresoarelor rotative, precum și standardizarea și filozofia OMV PETROM privind echipamentele destinate procesării gazului natural.

Caracteristic pentru producția de package-uri realizată de COMOTI este capacitatea de a se adapta în detaliu la cerințele și condițiile fiecărei aplicații. Package-urile sunt executate în soluții constructive bine verificate, au indici de performanță ridicați, fiabilitate bună, dispun de service de întreținere sau de intervenție prompt. Ele sunt echipate cu sisteme de automatizare performante, care asigură conducerea proceselor de lucru și monitorizarea parametrilor de siguranță în regim automat. Mai trebuie subliniat că prețurile de vânzare s-au dovedit competitive față de cele ale firmelor concurente.

Electrocompresoarele cu șurub produse de COMOTI sunt cu presiuni de refulare de nivel mediu, până la 6 bar și debite de gaz de până la 3750 Nm³/h, iar cele de presiune înaltă ajung la presiunea de refulare de 30 bar cu debite de până la 3000 Nm³/h. Soluțiile tehnice oferite pe piață au fost din cele mai diverse, ca răspuns la solicitările beneficiarilor. Astfel, mai multe stații de comprimare din OMV-PETROM din sudul țării sunt echipate cu compresoare care funcționează în tandem, compresoare de joasă presiune care comprimă gazul până la 5 bar, iar acesta, după răcire intermediară, este aspirat de compresoarele din treapta II, de presiune înaltă, unde este comprimat până la presiunea de 30 bar. Soluția oferă o mare elasticitate în gestionarea proceselor din stații în funcție de debitele de gaz de la intrare și cerințele de livrare. Un exemplu edificator îl constituie Stația de Comprimare Gaz Icoana, unde sunt instalate 2 electrocompresoare de joasă presiune de mare capacitate și 4 compresoare de înaltă presiune. Sistemul de automatizare are capacitatea de a opera individual fiecare compresor, dar asigură și funcționarea în paralel a acestora, ajustând regimul de lucru al fiecărui compresor în funcție de sarcina de moment, de cerințele de debit la refulare sau de parametrii gazului la aspirație.


4. Electrocompresor COMOTi instalat în staţia Boldeşti

Ultimele realizări

O aplicație deosebită este reprezentată de compresoarele tip booster, care asigură gaz combustibil pentru motoare termice. La Centrala de Cogenerare Suplacu de Barcău au fost instalate 2 electrocompresoare ECS 20/25 care pompează gaz la presiunea de 16 bar pentru alimentarea celor 2 motoare cu turbină ST18. Funcționarea compresoarelor se adaptează perfect caracteristicilor de lucru ale turbinelor, întrucât plaja de reglare a debitului de gaz refulat este de la 0% la 100%. În funcție de cerințele de debit, compresoarele pot funcționa atât separat, cât și în paralel, iar la funcționarea în paralel pot avea încărcări diferite.

Îmbunătățirea produselor, prin elaborarea de soluții constructive corespunzătoare cerințelor și condițiilor concrete din site-uri, constituie preocuparea continuă a proiectanților echipamentelor. Ultimele instalații produse de COMOTI și furnizate către OMV-PETROM și PETROFAC înglobează soluții constructive perfecționate, adaptate complet pentru procesarea eficientă și în deplină siguranță a gazelor asociate. S-a ajuns la un concept de skid compact, care este echipat cu sisteme de separare și filtrare a gazului la aspirație și, de asemenea, cu sisteme eficiente de răcire și filtrare a gazului comprimat. Sistemul de automatizare cu care sunt echipate compresoarele se bazează pe un soft de operare elastic pentru conducerea proceselor de lucru și pe o instrumentare extinsă a instalației. Funcționarea este gestionată în deplină siguranță, pe o plajă mare de reglare a sarcinii de lucru. S-a livrat și s-a pus în funcțiune un compresor de 3750 Nm³/h la stația modernizată Boldești.


5. Staţia de comprimare gaz Popeşti

La sfârșitul anului 2012 au fost produse și livrate alte 3 compresoare de 3125 Nm³/h fiecare pentru modernizarea stației Țicleni, având ca beneficiar PETROFAC. Pentru situații în care grupurile de compresoare elicoidale trebuie să lucreze în zone locuite, unde se pune problema respectării normelor de zgomot pentru zone “urbane”, INCD Turbomotoare COMOTI a dezvoltat un concept de skid, unde echipamentul de comprimare, precum și echipamentele anexe, sunt închise într-un container izolat fonic. Concepția skid-ului respectă Directiva 94/9/EC referitoare la echipamentele care lucrează în medii potențial explozive, precum și alte standarde de referință pentru aceste situații, precum: NP-086/2005; EN 15004-1/2008; CEN/TS-54-14.
COMOTI realizează producția de electrocompresoare în departamentul său de producție. Instalațiile de comprimare cu compresoare cu șurub au o mare complexitate constructivă și necesită colaborarea cu un număr important de furnizori și producători acreditați din domeniile mecanic, electric și electronic, instrumentare. Ca urmare, o serie de firme, mai cu seamă din categoria IMM, în ultimii ani și-au dezvoltat activitatea și au creat noi locuri de muncă pe seama producției de electrocompresoare COMOTI.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite