Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Īn Romānia, CEO şi CIO vorbesc (īncă) limbi diferite

26 Martie 2013



Una dintre cele mai utile informaţii circulate în presă zilele trecute a fost creşterea medie de 8% a bugetelor IT în anul 2013. Cifra a fost prezentată în cadrul conferinţei CIO Council şi este concluzia unui studiu realizat de asociaţia omonimă, pe o bază de circa 100 de companii. Chiar dacă nu are o relevanţă statistică, informaţia în discuţie este un semn pozitiv pentru piaţa locală de IT, mai ales dacă avem în vedere că printre participanţii la studiu s-au aflat numeroase companii cu bugete IT peste 1 milion EUR.

Dacă din punct de vedere al evoluţiei pieţei situaţia este limpede, lucrurile se complică atunci când am dori să identificăm destinaţia bugetelor IT. Chiar dacă o bună parte din bugete se duce în zone operaţionale, cu siguranţă se vor face şi unele investiţii. Dacă încercăm să identificăm priorităţile de investiţii, acelaşi studiu arată o oarecare discrepanţă între strategia de business şi cea de IT în companiile româneşti. Astfel, în topul priorităţilor ca „business strategy“ se află:
1) Atragerea şi păstrarea clienţilor;
2) Creşterea eficienţei;
3) Crearea de noi produse şi servicii. Ceea ce arată, în principal, interesul pentru consolidarea poziţiei de piaţă şi creşterea profitabilităţii.
Pe de alta parte şi oarecum surprinzător, din punct de vedere al Departamentelor IT, tehnologiile care ar putea susţine strategiile de mai sus nu sunt în top 3 priorităţi. CRM-ul (Customer Relationship Management), ca unealtă generică pentru gestiunea clienţilor, se află pe un nemeritat loc 9. ERP-ul (Enterprise Resources Planning), ca suport pentru creşterea eficienţei şi productivităţii, se află pe locul 5. Iar virtualizarea, ca tehnologie care permite creşterea eficienţei operaţionale şi permite alocarea de resurse pentru testarea de noi servicii şi produse, este pe locul 4. Ce concluzie reiese de aici? Pe de o parte, companiile IT&C trebuie să schimbe argumentele şi să-şi ajusteze considerabil discursul între cele două birouri, iar pe de alta, deşi în ultima vreme am tot întâlnit Directori IT foarte „conectaţi” la obiectivele de business ale companiilor din care fac parte (iar unii au ajuns chiar CEO), se pare că la nivel de piaţă suntem departe de acest ideal. Vorba prezentării lui Felix Enescu la evenimentul CIO Council, în România încă „CEO vin de pe Marte, iar CIO de pe Venus“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite