Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piața de recrutare IT: cererea depășește oferta

27 Martie 2013



În urmă cu câțiva ani, în plin boom al pieței autohtone IT&C și al economiei în general, Varujan Pambuccian atrăgea atenția asupra unei probleme care va crea dificultăți serioase industriei în viitor: reducerea numărului de specialiști și de personal în IT. Avertismentul lansat atunci de fostul președinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaților a devenit între timp un fapt real, în prezent cererea de personal IT depășind oferta existentă, după cum ne-au confirmat primele două companii de recrutare din România.

Totuși, nu numai numărul mic al aplicanților pentru un job a condus la această statistică, ci și faptul că pregătirea lor nu se suprapune întotdeauna cu cerințele companiilor.

„Piața forței de muncă în IT&C are o dinamică aparte față de celelalte domenii, având în vedere că solicitările de angajare nu sunt în scădere, ba dimpotrivă – chiar dacă ne confruntăm din nou în această perioadă cu o situație nesigură din punct de vedere economic. Există multe companii care caută să atragă resurse noi în echipă, deoarece au proiecte noi care încep sau care sunt mutate din zone cu costuri mai ridicate (nordul sau vestul Europei spre exemplu) către România. În ultima perioadă, se manifestă din ce în ce mai mult dezechilibrul între cerere și ofertă, deoarece companiile se orientează către atragerea de specialiști pornind de la un nivel de experiență cel puțin mediu. Numărul specialiștilor cu experiență mare și seniori nu poate crește la nivelul la care să poată acoperi volumul foarte mare de cereri. De aceea, de multe ori companiile rămân cu pozițiile neocupate sau se reorientează, alegând să își formeze competențele tehnice de care au nevoie intern, prin recrutarea de juniori“, menționează Diana Stan, Professional Placement Consultant Manpower Professional.



Cei mai mari competitori ai pieței de recrutare offline din România, atât ca cifră de afaceri, cât și ca număr de angajați sunt Manpower, Adecco Resurse Umane SRL, Lugera & Makler România Agenţia de Servicii Professional, AIMS – Artizani de menire, APT Group și Trenkwalder.

O scurtă privire aruncată asupra principalelor site-uri de recrutare din România certifică – dacă mai era cazul... – că numărul anunțurilor plasate de companiile care activează în industria IT&C este cel mai mare. Pe site-ul Bestjobs la secțiunea IT/Telecom erau – la momentul accesării site-ului – 1.580 de anunțuri (3.167 locuri de muncă). Campionii anunțurilor sunt: Oracle – 77 de anunțuri de joburi postate, Ubisoft – 29, Metro Systems Romania – 21, UPC – 21, Orange – 18, Dell Services Romania – 18 și TeamNet International – 18. Cele mai multe anunțuri sunt postate din București (922), Timișoara (245), Cluj Napoca (222), Iași (187), Brașov (140). În ceea ce privește specializările, predomină anunțurile din categoria Software/Programare (1.141), după care vin în ordine anunțurile din categoriile IT Hardware (396), Internet/New Media (370), Inginerie (338), Telecomunicații (323), Suport/Helpdesk (301).

Site-ul concurent, eJobs, înregistra la categoriile Internet/eCommerce/New Media – 941 posturi (259 joburi), IT Hardware – 715 posturi (238 joburi) și IT Software – 1.580 posturi (682 joburi).

„În ultimii cinci ani, am asistat la un dezechilibru clar între cerere și ofertă pe piața muncii din industria IT&C. Cererea de noi angajați depășește candidații prezenți în piață, iar în ultimii doi ani acest dezechilibru s-a simțit din ce în ce mai tare, determinând angajatorii și companiile de recrutare să abordeze noi strategii de atragere de candidați și să inițieze o regândire a proceselor de retenție în organizații. Pe o piață foarte dinamică și în continuă schimbare, ceea ce poate face diferența este brandul de angajator, modul în care companiile din IT&C promovează cultura organizațională, proiectele pe care le derulează, planurile de carieră ale angajaților. Candidații din zona de IT&C sunt atrași de organizații care investesc în dezvoltarea echipelor (atât prin programe de training, cât și prin oferirea de certificări, cursuri, schimburi de experiență care conduc la creșterea nivelului de experiență al angajaților și la dezvoltarea lor personală și profesională)“, spune Raluca Elgyar, Senior HR Consultant Adecco România.

Conform reprezentantei Adecco, în 2013, flexibilitatea va fi cuvântul cheie pentru companiile din zona de IT&C, atât în sensul desfășurării unor procese de recrutare eficiente și bine targetate la un anumit profil de angajat, cât și în ideea dezvoltării unei culturi organizaționale în care evaluarea potențialului și retenția vor merge împreună.

„Un nou trend în piața de IT&C este și apariția de proiecte în care angajatorii apelează la resurse suplimentare pentru anumite proiecte și își doresc candidați specializați pe zone de nișă, care să accepte colaborări punctuale. «Second job» este un concept nou în piața de IT&C, dar constituie o direcție cu mare potențial de dezvoltare într-o industrie în care deficitul de specializări de nișă se resimte din ce în ce mai mult“, adaugă Raluca Elgyar.

Cei mai activi angajatori de pe această piață sunt, în general companiile mari, care au un volum considerabil de proiecte în IT și care necesită resurse în mod constant, sunt și vor fi tot timpul active pe piață.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite