Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Piața de recrutare IT: cererea depășește oferta

27 Martie 2013



Obstacole în recrutare

Monica Ene-Pietroșanu declară că în România Intel trebuie să lucreze la schimbarea imaginii companiei: „Este important de subliniat interesul și investiția Intel în domeniul dezvoltării de software. Imaginea companiei s-a consolidat de-a lungul anilor ca un mare producător de microprocesoare. În ultimii ani, Intel a investit din ce în ce mai mult în dezvoltarea de servicii și software care, împreună cu hardware-ul, să ofere o soluție completă. În România, lucrăm încă la această transformare a imaginii companiei. Centrul Intel din România dezvoltă software la cel mai înalt nivel tehnologic și de inovare, lucru care încă nu este suficient de cunoscut candidaților din piața românească. Intel are o structură multinațională, inginerii noștri colaborează pe proiecte cu echipe din diverse colțuri ale lumii, motiv pentru care, pe lângă cunoștințe tehnice solide și o bună cunoaștere a limbii engleze, caută angajați care să aibă și așa-numitele «soft skills», respectiv să lucreze bine în echipă, să își gestioneze bine timpul, să lucreze bine sub presiune, să aibă deschiderea de a învăța continuu. Văd aici o oportunitate de a cultiva astfel de abilități în cadrul școlii la un nivel mai ridicat“.

„Având în vedere că SAP recrutează în general proaspăt absolvenţi, principalele obstacole derivă din: pregătirea tinerilor, care din nefericire este în continuare sub nivelul cerut, lipsa unei viziuni clare asupra carierei personale – mulţi doresc să facă o schimbare însă nu ştiu de unde să înceapă, iar componenta materială este singura motivaţie. Însă există şi candidaţi foarte buni care ştiu ce doresc să realizeze şi care fac alegeri argumentate; pentru aceştia, serviciul reprezintă nu doar un job, ci o carieră şi un exerciţiu de rafinare personală“, spune Valentin Tomşa.

România și EMEA

Conform interlocutorilor noștri din companiile de recrutare, zona EMEA înregistrează aceeași creștere pe piața forței de muncă în IT&C, cu accent pe proiectele regionale de anvergură și pe mobilitate internațională.
„Manpower Group este o companie cu acoperire mare la nivel global, iar schimburile de informații pe care le avem cu colegi din regiunea EMEA ne confirmă tendința de menținere sau chiar creștere a solicitărilor de recrutare în domeniul IT&C. Sunt situații, de exemplu, în care mari companii din domeniul IT, prezente în țări precum Polonia sau Cehia, nu reușesc să atragă talentul necesar pentru buna desfășurare a proiectelor din surse locale. De cele mai multe ori România a reușit să susțină acoperirea deficitului de talente din aceste țări, pe domeniul IT“, menționează Diana Stan.

Adecco a derulat în ultimii ani proiecte de recrutare în IT&C la nivel regional, în care candidați din România au acceptat oportunități de carieră în afara României: „Se constată o creștere și în zona de abilități de limbi străine (pe lângă abilitățile tehnice), nu numai engleză, dar și franceză sau germană, precum și limbi mai «exotice» cum ar fi norvegiana, suedeza, poloneza, ceha etc., iar în această zonă procesele de recrutare sunt
mai dificile din cauza deficitului de candidați din piață. În ultimii trei ani, am derulat aproximativ 10.000 de proiecte de recrutare la nivel regional“, spune Raluca Elgyar.

În prezent, cererea de angajări în sectorul IT&C este clar mai mare decât numărul de anunțuri postate pe site-urile de recrutare sau pe site-urile companiilor. Cu toate acestea, după cum s-a observat din răspunsurile primite, companiile IT&C românești nu intră în panică, nu-și îndreaptă atenția către alte piețe, ci caută în continuare cu răbdare în pepiniera autohtonă. Chiar dacă, potrivit unei analize Manpower de anul trecut, 45% din angajatorii români au dificultăți în a găsi personalul talentat necesar pentru fiecare poziție deschisă din companie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite