Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ce opţiuni de cloud computing au IMM-urile

27 Martie 2013



În 2012, conform studiului Digital IQ realizat de PwC, 42% din companii aveau pe listă investiţii in cloud privat, după tehnologii mobile (58%) şi securitatea datelor (51%). Tot în studiul respectiv, PwC observa o creştere semnificativă a investiţiilor în cloud public: 39% din companii au declarat că vor investi între 250.000 şi 1 milion de euro în aplicaţii în public cloud.

În România, o serie de companii au adoptat deja tehnologii de cloud public, precum Relians şi Provident, care au adoptat soluții Office 365. Companiile mici şi mijlocii încă ezită în faţa investiţiilor în infrastructura IT, însă fiecare tip de cloud se pretează unui set de nevoi specifice, iar alegerea trebuie să fie în cunoştinţă de cauză.

Cloud public

Aplicațiile disponibile prin intermediul unui browser, utilizate în scopuri de business, fac parte din cloud-ul public şi sunt accesibile doar prin Internet. Office 365, Yahoo!, SalesForce sunt soluţii de cloud public, disponibile prin logare într-o interfaţă online cu un user name şi o parolă. Soluţiile de cloud public sunt găzduite de către providerii lor, pe serverele lor (Microsoft, Yahoo! etc).

Avantajele acestui tip de aplicaţii sunt numeroase:

- Costuri predictibile, tip OPEX: aplicaţiile în cloud public se licenţiază în model SaaS (Software-as-a-Service), având costuri lunare fixe pentru fiecare utilizator.
- Disponibilitate ridicată: fiind găzduite pe serverele producătorilor de software, aplicaţiile în cloud au disponibilitate de 99,9%.
- Viteză mare de adopţie: de exemplu, SharePoint Online are exact aceeaşi interfaţă şi funcţionalităţi precum SharePoint Server.
- Flexibilitate: modelul SaaS permite o realocare a cheltuielilor, în cazul în care compania-client decide să mai angajeze persoane în plus sau să restrângă numărul de utilizatori ai aplicaţiilor.

Ca orice aplicaţii găzduite în alt data center şi disponibile online, aplicaţiile cloud au şi o serie de limitari:
- Personalizare limitată: fiecare aplicaţie cloud are un număr maxim de personalizari permise. Deşi, în prezent, numărul acestora poate ajunge la 300, orice companie care alege soluţii public cloud trebuie să ştie în prealabil ce doreşte să personalizeze.
- Politici interne ce nu permit externalizarea datelor: fiecare companie are setul ei de proceduri şi mereu există informaţii care nu trebuie să părăsească firma.
- Partajare infrastructură: o aplicaţie în cloud poate fi utilizată de peste 10.000 de companii, ceea ce înseamnă că datele lor împart aceleaşi servere.

Cloud privat

Cloud privat se referă la un set de tehnologii performante, disponibile la sediul companiei care le achiziţionează. Cloud privat însă nu este sinonim cu infrastructura IT. Cloud privat inseamna un set de aplicaţii software şi sisteme hardware care au aceeaşi performanţă precum centrele de date ale providerilor de cloud public.

Avantajele cloud-ului privat constau în:

- Infrastructură dedicată: compania care decide să investească în cloud privat îşi achiziţionează propriile echipamente, special pentru aplicaţiile şi nevoile pe care le are.
- Datele sunt stocate local: datele companiei rămân în interiorul companiei. Investind într-un cloud privat, o firmă este proprietar sută la sută şi poate stoca datele oriunde doreşte în propriul data center.
- Nicio limitare în personalizarea soluţiei: toate aplicaţiile şi serviciile pot fi personalizate de către departamentul IT.

Cele mai cunoscute limitări ale cloud-ului privat sunt legate de cost şi timp de implementare. Nu este uşor pentru niciun specialist IT să construiască un sistem performant din mai multe componente: server, reţelistică, aplicaţii de virtualizare, securitate etc.

Vestea bună este că, în prezent, IMM-urile au şi varianta alegerii unui sistem „la cheie“, creat special pentru nevoile lor. Acest gen de soluţii sunt „3 în 1“: hardware cu software preinstalat, cu flexibilitate de adăugare sau eliminare de aplicaţii. Un exemplu ar fi SystemV, cloud-ul privat creat de GECAD NET special pentru IMM-uri, care conţine virtualizare şi management al infrastructurii preinstalate pe un server. Fiind o soluţie „la cheie“, timpul de lucru al departamentelor IT din companii se reduce până la 100% şi flexibilitatea de a adăuga sau scoate aplicaţii este la fel de mare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite