Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

AIWO 2013, un spațiu al colaborării între pasionații de inteligență artificială

27 Martie 2013



La sfârşitul lunii februarie, în incinta Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Politehnica din Bucureşti, a avut loc AI-MAS Winter Olympics 2013. Evenimentul a adus față în față studenții și specialiștii în inteligenţă artificială din România, reprezentanți ai mediului academic sau din industrie, care au împărtășit viziunea și rezultatele lor de cercetare în inteligență artificială.

Cea de a treia ediţie a evenimentului AI-MAS Winter Olympics (AIWO), organizată de Asociaţia Română pentru Inteligenţă Artificială (ARIA), în parteneriat cu Facultatea de Automatică şi Calculatoare din UPB, a reunit reprezentanţi ai 15 universităţi din ţară, precum şi ai unor companii IT de renume, precum Google, Facebook, Adobe, AQUASoft, RobotsNet, Recognos sau TeamNet.

Participanţii au prezentat în cadrul expoziţiei AI-Village proiecte bazate pe tehnici de inteligenţă artificială, „satul AI“ fiind locul ideal pentru stabilirea de contacte sau pentru identificarea oportunităţilor de colaborare sau de afaceri.

AI-Village a oferit însă vizitatorilor şi posibilitatea de a asista la un meci de fotbal live cu mini-roboţi, de a urmări la lucru roboţi „line-followers“ , precum şi de a vedea la lucru o serie de realizări originale: o harpă cu laser, o simulare 3D a ficatului uman cu posibilitatea de palpare a acestuia, un sistem de recunoaştere a vocii în limba română, o dronă (avion de mici dimensiuni fără pilot) comandată de agenţi software autonomi etc. Una dintre marile atracţii ale „satului AI“ a fost NAO, un roboţel umanoid de 58 de centimetri înălţime, care poate imita mişcările omului şi poate vorbi, demonstraţie realizată prin colaborarea firmei RobotsNet cu membrii laboratorului AI-MAS.

De asemenea, participanţii au avut ocazia să viziteze laboratorul de inteligenţă ambientală al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, primul laborator de acest fel din ţară, care a fost dezvoltat în cadrul proiectului european FP7 ERRIC. Printre aplicaţii se numără un sistem multi-agent cu ajutorul căruia persoanele şi activităţile lor cotidiene sunt înregistrate şi recunoscute prin metode automate.

Prezentări ale industriei IT și concurs software

În cadrul AI Talks, cea de a doua secţiune a evenimentului, reprezentanţi ai companiilor Google, Facebook, AQUASoft, RobotsNet, Recognos şi TeamNet au prezentat modul în care algoritmi şi tehnici de inteligenţă artificială au fost incorporați în produsele companiilor pe care le reprezintă.



Astfel, Marius Paşca, Google, a prezentat cum se aplică învăţarea automată în creşterea capacităţii de înţelegere şi regăsire a motoarelor de căutare, iar Andrei Alexandrescu, Facebook, a vorbit despre cum se poate utiliza structura de graf a reţelelor sociale în algoritmi de învăţare automată. Andrei Ciortea şi Alexandru Şorici, de la Aquasoft, au prezentat un proiect realizat în parteneriat cu ARIA, prin care mediul utilizatorilor devine activ şi inteligent, oferind servicii software omniprezente, personalizate pe o varietate de dispozitive mobile, în timp ce Mihai Trăscău, TeamNet, a vorbit despre cum se poate coordona, prin tehnici de inteligenţă artificială, o formaţie de drone în timpul zborului.

A treia secţiune a evenimentului AIWO a fost reprezentată de concursul de software Crafting Quest 3, în cadrul căruia agenţi inteligenţi software, elaboraţi de echipele concurente, au intrat în competiţie pentru rezolvarea unei probleme complexe într-un mediu virtual. Finala a fost urmărită live prin intermediul interfeţei grafice dezvoltate de Laboratorul de Cercetare în domeniul Realităţii Virtuale şi Augmentate din cadrul Universităţii OVIDIUS Constanţa.

AIWO 2013 a reprezentat un prilej de a reuni pasionaţii de inteligenţă artificială şi de a demonstra importanţa şi viabilitatea tehnicilor de inteligenţă artificială în dezvoltarea viitoarei generaţii de produse software.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite