Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluțiile open source – o alternativă reală pentru instituțiile publice

27 Martie 2013



Numărul de platforme și tehnologii existente în momentul de față face ca, de multe ori, alegerea platformei ideale pentru un sistem informatic să fie foarte dificilă. Atât software-ul open source, cât și cel proprietar au fiecare avantajele și neajunsurile lor, dar nu există independent de infrastructura deja existentă a instituției care le solicită.

Prin urmare, în alegerea platformei cu care urmează să lucreze, instituția respectivă trebuie să se bazeze pe soluțiile deja existente (open source sau proprietare), ca și pe expertiza companiei care propune o soluție convingătoare la un preț competitiv.

În instituțiile Uniunii Europene există deja procese de licitație foarte bine puse la punct, perfect accesibile oricărei companii care are un istoric solid de produse sau proiecte reușite și care poate demonstra livrarea unei soluții fiabile, ușor integrabile în infrastructura clientului, dar și capacitatea de a dezvolta în timp această soluție pentru rezultate optime pe termen lung.

Dacă la nivel european vorbim despre o politică de încurajare a open source, ba chiar de „succes story-uri”, în România nu există nici măcar o strategie la nivelul Ministerului pentru Societatea Informațională, cu atât mai puţin la nivelul Guvernului, de promovare a soluţiilor open source. În schimb, există o strategie cu privire la open data, așa cum am aflat de la reprezentanții ministerului, subiect pe care îl vom aborda într-un articol viitor.

Comunitatea open source din România este împărţită în mici grupuri, care abia în ultima vreme au început oarecum să comunice între ele. Și dacă în zona cunoscătorilor lucrurile se mișcă destul de greu, la ce să ne așteptăm atunci când vorbim de utilizatorii finali?

Mituri despre open source

Date fiind aceste premise, există o serie de mituri care au neajunsul de a distrage atenția de la open source, care, în contexte bine definite, reprezintă de multe ori soluții mult mai fiabile pentru client decât alte tipuri de software.

Împreună cu echipa de creatori și dezvoltatori software Eau de Web, cu o experiență de 12 ani în colaborarea cu instituții publice europene, am identificat câteva mituri legate de open source.

Cerințele listate în caietul de sarcini trebuie îndeplinite întocmai – instituțiile europene nu deschid licitații pentru sisteme informatice fără a se asigura că potențialii câștigători sunt deopotrivă foarte buni tehnicieni, dar și consultanți cu experiență în domeniul cerut (mediu, taxe și impozite, energie, raportare etc.), care nu se rezumă numai la a livra conform cerințelor, ci se implică în dezvoltarea și îmbunătățirea soluției pe termen lung.

Soluțiile open source nu sunt de încredere, pentru că nu au forma unui produs final livrat la o anume dată, iar evoluția lor este imprevizibilă în timp și poate deveni mult mai costisitoare – tocmai acest argument face diferența între un produs finit și unul deschis, aflat în permanentă dezvoltare – beneficiarul va avea întotdeauna cea mai nouă versiune de software, livrată în cadrul aceluiași contract, care delimitează clar condițiile de lucru între echipa de suport și beneficiarul respectiv.

Soluțiile open source nu sunt fiabile pentru că beneficiarul nu plătește nimic pentru ele și deci nu poate aștepta valoare adăugată (sub formă de suport, documentație, noi versiuni) – aceste soluții sunt dezvoltate de firme, fundații sau programatori a căror sursă de venit se bazează în principiu pe servicii mai accesibile pentru acea tehnologie, prin obținerea de donații din partea celor care folosesc soluția, prin tarifele ridicate pe care le pot percepe pe baza faptului că fac parte din echipa de dezvoltare a unui produs popular etc. Un produs neîmbunătățit constant și plin de greșeli nu va fi folosit de suficiente ori pentru a deveni popular. Ca urmare, creatorii de software open source sunt direct interesați să-și mențină și să-și dezvolte constant produsele și să aibă grijă de ele mult după ce le-au pus la dispoziția comunității, pentru că numai astfel le pot monetiza.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite