Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Solutii CWDM de la Optokon - partea II

15 Februarie 2006



TC-56.jpgIn prima parte a acestui articol am prezentat un scurt istoric al tehnologiei CWDM si modul in care aceasta a fost implementata in retelele optice metropolitane. Nascuta din nevoia de a transmite mai multe canale de comunicatie broadband pe o singura fibra optica, tehnologia CWDM (Coarse Wavelength Division Multiplex) a castigat rapid teren in fata unor tehnologii similare dar mai costisitoare.


In partea a doua (si ultima) a acestui articol vom analiza segmentele de piata a retelelor metropolitane in care se aplica tehnologia CWDM, precum si avantajele acesteia fata de tehnologii similare de transport.


SEGMENTAREA PIEŢEI
METROPOLITANE CWDM
Produsele CWDM proiectate pentru accesul sau magistrala unei retele de comunicatii de fibra optica, definesc aplicatii impartite in urmatoarele segmente orizontale de piata:
•Fiber to the Building (FTTB): costuri reduse, produse comerciale destinate magistralelor
•Remote Terminal sau Fiber To The Curb (FTTC): produse pentru aplicatii de tip OSP, si anume asigurarea accesului unei zone periferice a retelei la magistrala de fibra optica
•Inter-Office (CO-CO): produse care rezolva imediat necesitatile magistralelor retelelor metropolitane


Pentru fiecare din aceste segmente orizontale de piata sunt cel putin doua sau mai multe segmente verticale de piata, cum ar fi:
V1. Servicii de baza: POTS, ISDN. INTERNET si CATV
V2. Servicii pentru banda larga: internet la viteza mare, video-on-demand;
V3. Serviciii transparente: inchiriere de lungimi de unda sau inchiriere de canale de comunicatii pe fibra optica
V4. Servicii dedicate Enterprise/SAN: extensii de Gigabit Ethernet LAN, SAN (Storage Area Networks) pe baza de Fiber Channel (ESCON/FICON)
Segmentele orizontale de piata ale tehnologiei CWDM vor fi prezentate mai jos, cu referinte la aplicatiile aflate pe segmentele verticale de piata.
Fiber to the Building (FTTB)
Spatiile tehnice din cladiri sunt foarte des utilizate in comun de carrieri, care isi instaleaza echipamentele de acces la reteaua metropolitana, si utilizatorii de tip enterprise, care isi instaleaza de regula echipamentele de gateway LAN/MAN. Atat clientii de tip enterprise cat si carrierii cer ca retelele FTTB sa suporte servicii multiple (de exemplu Fiber Channel, Gigabit Ethernet) si cai multiple de protectie a legaturilor.
Retelele Metro CWDM sunt ideale pentru aceste aplicatii datorita spatiului oferit pentru echipamente in camerele tehnice climatizate prevazute in cladiri. Avantajele costurilor scazute ale CWDM sunt esentiale pentru justificarea cerintelor serviciilor de banda larga. Printre aceste servicii enumeram: Gigabit Ethernet LAN, Fiber Channel (ESCON, FICON), SAN (Storage Area Networks), ATM si Packet over SONET.


Remote Terminals (FTTC)
Acest segment de piata se adreseaza utilizatorilor care locuiesc in zone limitrofe ale oraselor, aflati la distante de 10-15 km fata de un punct de acces la reteaua metropolitana. Distanta este un factor critic, daca tinem seama ca de exemplu tehnologia ADSL deserveste clienti aflati la maximum 3,5 km fata de un punct de acces.
Datorita costurilor scazute de instalare, echipamentele pot fi instalate in puncte numite Remote Terminals, apropiate de aria de clienti din zona respectiva, cu posibilitati de crestere a latimii de banda in momentul in care apar cerinte de acest fel.


Inter-office (CO-CO)
Acest segment de piata se adreseaza utilizatorilor de tip enterprise, care doresc sa implementeze retele virtuale private (VPN) intre mai multe locatii, peste infrastructura de fibra optica asigurata de reteaua metropolitana.
Exista o mica incertitudine privitoare la faptul ca cerinta de crestere a latimii de banda a retelelor inter-office se va mari cu o rata de 20% pe an in viitorul apropiat, caz in care capacitatea cablurilor de fibra optica va scadea. Din aceasta cauza, problema carrierilor este daca sa instaleze mai multa fibra optica sau sa implementeze tehnologie WDM, pentru a oferi suport mai mare cerintelor de legaturi inter-office. Daca se alege ultima varianta, costurile necesare cresterii capacitatii de transmisie a retelei se reduc dramatic. Spre deosebire de celelalte segmente de piata, retelele de tip inter-office nu pot fi centralizate, iar locatiile trebuiesc legate in pereche, peste inelul de comunicatii metropolitan.


AVANTAJELE IMPLEMENTĂRII TEHNOLOGIEI CWDM
IN REŢELELE METROPOLITANE
•marimea redusa a componenetelor (transmitatoarele CWDM utilizeaza aproximativ 12.5% din volumul unui transmitator DWDM);
•putere redusa (transmitatoarele CWDM consuma aprox. 5% putere fata de DWDM);
•suport multi-protocol (CWDM le suporta cu mai putin efort decat DWDM);
•intarziere de propagare scazuta (in comparatie cu NG SONET intarzierea de propagare in CWDM este comparabila cu cea a fibrei optice simple)
•spatiu mai mic de depozitare in rack (componente mai mici, surse de alimentare mai mici si cu o nevoie de aerisire mai mica);
•mai putin aer conditionat (mai putina disipare a puterii componentelor si a surselor de alimentare);
•viata mai lunga a bateriei tampon (backup) (putere scazuta de consum a componentelor si alimentatorilor)


Mai exista si alte avantaje: componentele destinate retelelor metropolitane- ca de exemplu transmitatoarele CWDM reprezinta 20-25% din costurile transmitatoarelor DWDM, iar filtrele CWDM reprezinta 50 % din costurile filtrelor DWDM. Mai pot fi mentionate, ca beneficii secundare, si economisirea unui spatiu de instalare in rack sau economisirea energiei electrice a sistemului si a aparatelor de climatizare.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite