Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

De ce avem nevoie de virtualizare

30 Aprilie 2013



Conform Gartner, în iunie 2012 virtualizarea a avut o penetrare de 50% a tuturor serverelor la nivel mondial şi continuă să crească. Competiţia pe piaţa virtualizării serverelor x86 s-a acutizat, companiile având acum mai multe opţiuni de a alege soluţiile potrivite infrastructurii cu care operează.

Potrivit Gartner, piaţa virtualizării serverelor x86 include toate procesele dezvoltate pe platforme server x86 (aplicaţii, baze de date, desktop-uri virtuale etc.). Soluţiile de bază sunt:
- Hypervizori pentru crearea de maşini virtuale
- Tehnologii de virtualizare pentru sistemele de operare
- Sistem automat de administrare a maşinilor virtuale create şi a funcţiilor acestora.

Virtualizarea este piatra de temelie pentru cei care vor să îşi modernizeze infrastructura existentă sau care îşi doresc să creeze un cloud privat. A implementa virtualizare în infrastructura unei firme nu înseamnă automat crearea unui cloud privat, privit în prezent ca fiind cel mai înalt nivel de tehnologie pe care îl poate avea o companie. Însă, virtualizarea infrastructurii este primul pas pentru orice companie care îşi doreşte să lucreze mai bine şi mai rapid cu investiţii minime pe termen lung.

Cloud computing - cel public - se aplică la livrarea unui anumit volum de muncă, fără a utiliza resursele IT disponibile în companie. De exemplu, o companie poate alege o soluţie de CRM în cloud public, ceea ce înseamnă că aplicaţia nu va fi instalată pe infrastructura sa, fizică sau virtuală, ci va fi utilizată direct de pe serverele producătorului de aplicaţii CRM sau ale unui furnizor terţ. Dacă o companie alege un sistem CRM tradiţional, instalat pe serverele sale, atunci această aplicaţie va fi livrată de pe maşini fizice şi poate fi mutată şi pe maşinile virtuale sau poate avea backup pe maşini virtuale, astfel încât capacităţile de stocare ale serverelor fizice vor avea puţin de suferit.

Utilitatea virtualizării:

- Îmbunătăţirea modului în care sunt utilizate resursele IT
- Îmbunătăţirea timing-ului în care sunt livrate resursele IT
- Automatizarea volumului de muncă la nivelul utilizării resurselor IT disponibile.

În plus, virtualizarea ajută la minimizarea storage-ului pe maşinile fizice, la stocarea mai sigură a datelor, la maximizarea utilizării tuturor funcţionalităţilor maşinilor fizice şi aplicaţiilor dintr-o companie.

O infrastructură virtualizată oferă baza pentru noi instrumente de management şi automatizare, noi arhitecturi de securitate şi noi proceduri. În acest moment, Microsoft are o creştere semnificativă pe piaţa de virtualizare datorită Windows Server 2012 cu Hyper-V, o tehnologie care cuprinde un sistem de operare server plus posibilitatea de a crea un număr nelimitat de maşini virtuale, toate în aceeaşi soluţie. Microsoft a declarat îmbunătăţiri consistente în beneficiile pe care le primesc utilizatorii de Windows Server 2012 cu Hyper-V, precum grad foarte mare de disponibilitate şi administrare centralizată. Platforma de virtualizare Microsoft este disponibilă în România atât „la cheie“, preinstalată deja pe un server în cadrul pachetului SystemV oferit de GECAD NET sau separat, sub formă de licenţiere tradiţională.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite