Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniul micro-nanotehnologiilor, susținut prin finalizarea cu succes a unui proiect de studii postdoctorale

30 Aprilie 2013



IMT București a organizat recent conferința de finalizare a proiectului POSDRU „Dezvoltarea Resurselor Umane prin Cercetare Postdoctorală în Domeniul Micro şi Nanotehnologiilor” (MNT POSTDOC, Manager de proiect acad. Dan Dascălu). Programul a susținut financiar un număr de 35 de cercetători post-doctoranzi, selectați prin concurs, prin acordarea a 35 de burse menite să contribuie la dezvoltarea carierei acestora. Proiectul s-a axat pe suportul acordat dezvoltării potenţialului creativ-uman al unor cercetători aflaţi în diferite stadii de evoluţie a carierei lor. Diversitatea proiectelor individuale reflectă caracterul multidisciplinar al domeniului micro- și nanotehnologiilor.

Prin activităţile sale şi ale bursierilor proiectul a urmărit, în special: Creșterea nivelului de cunoștințe științifice, posibilitatea de a aborda și dezvolta noi direcții de cercetare, noi colective, respectiv noi colaborări și parteneriate științifice, beneficii în piața muncii din domeniile înaltelor tehnologii, prin recunoașterea nivelului ridicat al pregătirii profesionale, și, nu în ultimul rând, și beneficii materiale prin valorificare ulterioară a know-how-ului dovedit prin lucrări științifice cotate ISI și posibile brevete. Un aspect foarte interesant: proiectul a asigurat și susținerea unor cercetători reveniți în țară după ce și-au făcut studiile doctorale în străinătate (în Europa de Vest și în S.U.A.)



„Cei 35 de membri ai acestei echipe reflectă la scară mică ce înseamnă cercetarea din România la momentul actual: se cere microtehnologie, se cere nano, e la modă studiul materialelor avansate, ne-am dotat, există foarte multă aparatură, dar, din nefericire, finalizarea cercetărilor s-a făcut în cel mai bun caz printr-un demonstrator vizavi de un dispozitiv pentru o aplicaţie sau alta. Există în cercetarea românească foarte puţine produse, foarte puţine rezultate finale. Grupul acestor cercetători foarte buni s-a adaptat însă foarte bine condiţiilor, trendului care există...”, apreciază prof. dr. ing. Gheorghe Brezeanu, tutor din partea UPB.

Deși scopul proiectului nu era realizarea de produse, ci producția științifică, este perfect adevărat că activitatea acestor bursieri a fost în puține cazuri legată de cercetarea aplicativă orientată pe produs. Excepții notabile le-au furnizat unii cercetători din IMT, de pildă bursierii din Laboratorul de dispozitive de microunde, parte a Centrului European de Excelență MIMOMEMS, creat cu suportul unui proiect REGPOT finanțat din PC 7.

La rândul său, prof. dr. Doina Răducanu, tutor din partea UPB, și-a exprimat îngrijorarea legată de impactul acestui proiect pe termen lung și într-un context mai larg: „Fără politici de cercetare orientate către anumite direcţii şi către stimularea cercetătorilor de elită, fără un cadru instituţional, fără o anumită emulaţie, în absenţa unor universităţi consolidate cu cercetarea nu ne putem gândi la un viitor al domeniului Micro şi Nanotehnologiilor. Efectele pe termen lung al acestui program POSDRU se vor putea vedea doar într-un mediu stimulativ. “

Proiectul MNT-POSTDOC a avut drept beneficiar INCD pentru Microtehnologie – IMT București, în parteneriat cu INCD pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara, cu un buget alocat de 10.278.059 Lei, pentru 36 de luni, începând cu data de 1.04.2010. IMT București a susținut activitatea de cercetare prin accesul la infrastructură institutului (IMT-MINAFAB), la echipamente performanţe (AFM, SEM, EBL, XRD etc.), prin organizarea de cursuri, cooperare cu organizaţii din străinătate. Cei 35 de bursieri au fost împărțiți pe 7direcții tematice, sub îndrumarea unor personalităţi cu renume din domeniul micro şi nanotehnologiilor (academicieni, profesori universitari, conducatori de doctorate).

Astfel, pe parcursul derulării proiectului, s-au elaborat 141 lucrări ştiinţifice, dintre care 76 cotate ISI şi 65 BDI. Pe lângă publicarea lucrărilor ştiinţifice în reviste, activitatea bursierilor s-a concretizat şi în participarea la conferințe internaţionale, unde au prezentat 149 de comunicări. Interesul bursierilor a fost focalizat prioritar către participarea la conferinţe (121), simpozioane (10) şi congrese internaţionale (5). 7 dintre bursieri şi-au sporit nivelul de cunoştinţe şi prin efectuarea de stagii de pregătire la universităţi/institute de cercetare din Europa.

Un alt rezultat al proiectului îl reprezintă şi depunerea la OSIM a 7 cereri de brevete. În perspectivă, pe baza studiilor inițiate în acest program, activitatea beneficiarilor de sprijin financiar FSE va putea fi continuată prin dezvoltarea direcţiilor de cercetare abordate, prin conturarea unor viitoare colective de cercetare multidisciplinară, cercetătorii vor putea să dezvolte noi parteneriate științifice în competiții de proiecte noi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite