Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Operatorii virtuali mobili se împiedică pe piața din România?

30 Aprilie 2013



Anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) crea premisele apariției și pe piața din România a operatorilor mobili virtuali. Comisia Europeană ne arătase cu degetul, România și Cehia fiind singurele ţări membre ale Uniunii Europene în care nu sunt prezenţi operatori de reţele mobile virtuale pe piaţa naţională de comunicaţii mobile. Piața de telecomunicații românească, însă, e una dintre cele mai competitive din UE, prin urmare, odată creat cadrul, au apărut și roadele.

Primul pas a fost făcut în vara anului trecut, când Marian Velicu, un nume vechi și greu în piața de telecomunicații, anunța lansarea primului operator mobil virtual de tip MVNE (Mobile Virtual Network Enabler) din România, Veridian Systems, în colaborare cu Prime Telecom și Computaris. Conceptul de operator virtual mobil este însă destul de nou pentru piața din România.

„Din păcate, am putea spune, deoarece România este printre ultimele țări din Europa unde nu există operatori mobili virtuali, deși mulți astfel de operatori au fost implementați cu succes în țările învecinate și în alte state europene de peste 10 ani. Fiind un concept nou, procesul de educare este destul de laborios, eforturile noastre fiind direcționate în primul rând către o informare corectă și completă a potențialilor clienți. Discuțiile pe care le-am avut cu aceștia au suscitat interes și de multe ori ne-au fost cerute detalii complete despre modul de funcționare a operatorilor mobili virtuali și beneficiile care pot fi obținute“, ne-a declarat Marian Velicu, directorul general al Veridian Systems.

În calitate de MVNE, Veridian Systems intermediază parteneriatul dintre operatorii mobili tradiționali și companiile care doresc să devină operatori mobili virtuali (MVNO – Mobile Virtual Network Operator), asigurând suportul necesar pentru lansarea rapidă pe piață. Pe lângă furnizarea infrastructurii, MVNE-urile sprijină operatorii mobili virtuali fără experiență în telecomunicații, reducându-le volumul de operațiuni prin gestionarea serviciilor de facturare, de provizionare a elementelor din rețea și de administrare, permițându-le, astfel, să se concentreze pe punctele forte ale brand-ului lor, pe loializarea clienților și pe activitățile de marketing.

Conform informațiilor primite de la ANCOM, până în prezent 24 de furnizori au notificat Autoritatea cu privire la intenția de a deveni operatori mobili virtuali. Dintre aceştia, doi operatori, Enigma-System Mobile Virtual Network Operator şi daPhone Brand au solicitat şi au primit resurse de numerotaţie din domeniul destinat în PNN furnizorilor de reţele mobile virtuale.

În urma licitaţiei de spectru organizate de ANCOM în toamna anului trecut, trei dintre operatorii câştigători, Cosmote, RCS & RDS şi 2K Telecom, şi-au asumat obligaţia găzduirii MVNO. Însă cereri de interconectare primesc și ceilalți operatori mobili tradiționali.

Dragoș Enescu, manager marketing în cadrul 2K Telecom, ne-a spus că, până în prezent, compania nu a recepționat nicio astfel de cerere.
Orange România a primit, însă, mai multe cereri. „Am primit un număr de cereri din partea firmelor interesate de negocierea contractelor de tip MVNO. La ora actuală discuțiile continuă cu toți cei interesați“, ne-a declarat Dorin Odiațiu, Public Affairs, Partnerships And Wholesale Director Orange România.

„De la lansarea Veridian Systems, am finalizat platforma tehnologică care stă la baza activității noastre și am continuat discuțiile cu operatorii mobili tradiționali cu privire la găzduirea de către aceștia a platformei Veridian, oferindu-le acestora detalii tehnice și comerciale complete. Deși nu am ajuns la nicio înțelegere contractuală cu aceștia până în acest moment, sperăm ca în următoarea perioadă să finalizăm cu succes aceste discuții și să anunțăm operatorul care va susține activitatea primilor operatori virtuali mobili din România. De asemenea, ne-am întâlnit cu mai mulți potențiali clienți din diferite industrii pentru a le prezenta beneficiile pe care le pot obține prin înființarea propriului operator virtual mobil. Interesul cel mai mare l-au manifestat companiile din sectorul de retail și comerț, dar și cele din sectorul de telecomunicații“, adaugă Marian Velicu, directorul general al Veridian Systems, care subliniază și faptul că prin alianța cu un MVNE experimentat, un operator mobil virtual își reduce riscurile legate de intrarea pe piață, riscurile comerciale, precum și resursele financiare, de timp și umane investite în dobândirea know-how-ului specific.

Obstacole pentru MVNO românești?

Cu toate că avantajele sunt semnificative, operatorii mobili virtuali trebuie în primul rând să treacă de „bariera“ reprezentată de operatorii mobili tradiționali.

Enigma System, un operator virtual de telefonie mobilă care urma să-şi lanseze serviciile în acest an şi care voia să se diferenţieze pe piaţă oferind servicii noi, precum posibilitatea de a avea acelaşi număr de mobil pe două telefoane, a vândut compania unui grup de investitori români, conform zf.ro, care mai scrie că decizia de vânzare pare a fi legată în mod direct de problemele întâmpinate de companie în relaţia cu alţi furnizori de pe piaţă, care au dus la întreruperea de la data de 1 aprilie a posibilităţii clienţilor Enigma de a primi şi iniţia apeluri spre alte reţele naţionale. Conform zf.ro, compania Enigma System a avut în ultimele luni litigii cu GTS Telecom şi Vodafone România în legătură cu contractele de servicii.

După vânzare, compania îşi va schimba numele în Runex Telecom şi va fi condusă de Alexandru Albu, managerul care în 2006 conducea operatorul alternativ de telefonie fixă Netmaster Communications, mai scrie zf.ro, care în 2006 a reclamat că marii operatori de telecom fac abuz de poziţia dominantă de pe piaţă pentru a elimina companiile mici, ceea ce a dus la declanşarea unei investigaţii de către Consiliul Concurenţei. Investigaţia a avut ca rezultat amendarea Orange şi Vodafone cu 63 de milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite