Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România, în topul țărilor cu cel mai mare număr de femei cercetător

30 Aprilie 2013



În Europa, proporția cercetătorilor de sex feminin este în creștere, însă femeile continuă să fie subreprezentate în disciplinele și carierele științifice. Acesta este mesajul celei mai noi ediții a raportului „She Figures”, publicat de Comisia Europeană. Femeile reprezintă numai 33% din totalul cercetătorilor europeni, 20% din numărul profesorilor universitari titulari și 15,5% din numărul șefilor de instituții de învățământ superior.

Potrivit raportului, femeile reprezintă aproximativ 40% din totalul cercetătorilor în sectorul învățământului superior, 40% în sectorul public și 19% în sectorul întreprinderilor. Deși în toate sectoarele numărul lor crește mai rapid decât cel al bărbaților (+5,1% în cazul femeilor, față de +3,3% în cazul bărbaților în perioada 2002-2009), femeile cercetător continuă să întâmpine mari dificultăți pentru ocuparea funcțiilor de decizie, ponderea lor în consiliile științifice și de administrație din întreaga UE fiind, în medie, de numai o femeie la doi bărbați.



În 2010, proporția femeilor în rândul studenților (55%) și al absolvenților de studii superioare (59%) a depășit-o pe cea a bărbaților, însă majoritatea doctoranzilor și a absolvenților de doctorat au fost bărbați (femeile reprezentând doar 49%, respectiv 46%). Mai mult, urcând mai sus în cariera academică, s-a constatat că femeile reprezentau 44% dintre cercetătorii cu doctorat de pe prima treaptă a carierei și doar 20% dintre cei aflați pe pozițiile de vârf. Subreprezentarea femeilor devine și mai frapantă în domenii precum știința și ingineria.

Conform raportului, procentul femeilor cercetători din România, la nivelul anului 2009, era de 45%, țara noastră aflându-se în topul țărilor cu cel mai mare număr de femei care lucrează în cercetare, alături de Letonia, Lituania și Portugalia. În sectorul guvernamental acest procent depășește 50%.
„În pofida câtorva progrese înregistrate în ultimii ani, femeile rămân o minoritate în rândul cercetătorilor și există o barieră invizibilă, dar reală, care le blochează accesul la pozițiile de vârf. Acest lucru constituie o gravă nedreptate și o scandaloasă irosire de talente. Obiectivul Comisiei este de a promova egalitatea dintre sexe în cadrul programelor noastre și de a face tot posibilul pentru a schimba o cultură instituțională adânc înrădăcinată”, a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință.



Promovarea egalității dintre sexe este una dintre prioritățile-cheie stabilite de Comisia Europeană pentru realizarea Spațiului european de cercetare (SEC). Comisia a solicitat statelor membre să elimine obstacolele care împiedică recrutarea, reținerea și avansarea în carieră a femeilor cercetător. De asemenea, Comisia urmărește să soluționeze problema inegalității dintre sexe la nivel decizional.

Raportul „She Figures” din 2012 este cea de-a patra publicație referitoare la un set de indicatori-cheie care sunt esențiali pentru înțelegerea situației femeilor în știință și cercetare. Cu timpul, lista indicatorilor a evoluat pentru a descrie participarea femeilor la toate nivelurile și la toate disciplinele științifice, de la învățământul terțiar până la piața muncii, inclusiv echilibrul muncă/viață personală, nu numai în cele 27 de state membre ale UE, ci și în Croația, în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, în Islanda, în Israel, în Norvegia, în Elveția și în Turcia.

Raportul „She Figures” este realizat de Comisia Europeană (Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare și Eurostat), în cooperare cu corespondenții statistici din cadrul Grupului de la Helsinki privind femeile în domeniul științei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite