Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Sondaj Cisco Connect 2013: securitatea si cresterea volumului de date, prioritatile departamentelor IT

20 Mai 2013



In cadrul editiei din acest an a evenimentului Cisco Connect Romania, care a avut loc pe 24 aprilie şi a reunit peste 1.000 de profesionişti IT din toate domeniile de activitate, specialistii din sectorul IT&C participanti au indicat care sunt cele mai importante tendinte care isi vor pune amprenta asupra departamentelor IT, in contextul extinderii adoptiei dispozitivelor conectate la internet.


Securitatea si managementul riscului, precum si cresterea volumului de date sunt aspectele care vor avea cel mai mare impact asupra departamentelor de IT in urmatorii 3 ani, au aratat specialistii IT&C chestionati de Cisco. Un procent de 57%, respectiv 53% dintre respondenti au indicat cel putin una dintre cele doua tendinte in raspunsurile lor. De asemenea, nevoia de reducere a costurilor va pune presiune in continuare pe evolutia diviziilor IT, fiind un aspect mentionat de 41% dintre cei chestionati. Cloud computingul este un trend tot mai important pentru companiile din Romania, 35% dintre specialisti afirmand ca isi va pune amprenta asupra departamentelor IT in urmatorii 3 ani.


Complexitatea retelelor, volumul de date si provocarile la adresa securitatii IT evolueaza pe masura ce tot mai multe dispozitive mobile sunt conectate la retelele companiilor. Astfel, marea majoritate (85%) a participantilor in cadrul studiului Cisco au declarat ca detin un dispozitiv mobil (laptop, smartphone, tableta) furnizat de compania la care lucreaza. Mai mult, trendul BYOD (Bring Your Own Device) a fost adoptat de multe dintre companiile romanesti: 67% dintre respondenti au indicat faptul ca se conecteaza cu dispozitive personale la reteaua si aplicatiile companiei.


E-mailul este aplicatia cea mai frecvent utilizata de pe dizpozitivele mobile: 82% dintre respondenti isi verifica e-mailul de serviciu accesand de la distanta resursele companiei. Calendarul (37% dintre cei chestionati), aplicatiile de birou - precum procesare text, calcul tabelar, prezentari (34%), si instrumentele de colaborare - precum intalniri si conferinte web (33%) sunt alte tipuri de aplicatii accesate la distanta de catre angajatii companiilor. Alaturi de acestea se afla aplicatiile de business, precum CRM, facturare sau contabilitate, indicate de 25% dintre respondenti.


Securitatea este astfel un aspect foarte sensibil pe agenda departamentelor IT, in contextul adoptarii BYOD. Marea majoritate a respondentilor (78%) au declarat ca accesul de pe dispozitivele proprii la reteaua companiei se face printr-o solutie securizata. De asemenea, un procent de 63% dintre ei au declarat exista politici IT care sa reglementeze utilizarea dispozitivelor proprii la nivelul companiilor la care lucreaza.


„Amploarea luata de utilizarea terminalelor mobile, conectate la internet, transforma retelele companiilor si genereaza noi provocari pentru departamentele IT. Fie ca vorbim de dispozitive furnizate de companie, fie in proprietatea angajatului, accesul la distanta, mobil si de oriunde la reteaua si aplicatiile companiei este o necesitate. In aceste conditii, securitatea si cresterea volumului de date sunt cele mai importante puncte de pe agenda departamentelor IT ale companiilor ce opereaza in Romania”, a declarat Cristian Popescu, Director General Cisco Romania.


Sondajul derulat de Cisco este nereprezentativ şi se bazeaza pe raspunsuri furnizate de peste 300 de participanti care lucreaza, in majoritate, in domeniul IT, atat la companii private cat şi in cadrul institutiilor publice din Romania. Cisco Connect Romania este cea mai conferinta dedicata solutiilor pentru retele de comunicatii si adresata specialistilor locali din domeniul IT&C, expertilor in retelistica si factorilor de decizie. Ajunsa in 2013 la cea de-a zecea editie, evenimentul si-a schimbat numele din Cisco Expo in Cisco Connect.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite