Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Centrul de excelență SAS din ASE – o trambulină în carieră

20 Mai 2013



SAS România a inaugurat în 2009 primul Centru de excelenţă din sistemul educaţional românesc, în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), continuând astfel tradiţia existentă de peste trei decenii la nivel internaţional în domeniul academic.

Iniţiativa academică dintre ASE şi SAS a apărut din necesitatea de a consolida studiul în ceea ce priveşte prelucrarea analitică a datelor în cadrul facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică.

„Pe 14 decembrie 2009 a avut loc lansarea Centrului de excelență SAS în ASE, sub îndrumarea catedrelor de la acea vreme de Informatică Economică şi de Statistică şi Econometrie. Începutul anului 2010 a marcat realizarea primului laborator SAS dotat cu mașini de calcul și software SAS Analytics Pro în cadrul Catedrei de Statistică și Econometrie şi realizarea unei infrastructuri specifice pentru rularea aplicaţiilor SAS în cadrul laboratoarelor catedrei de Informatică Economică. Primele elemente de SAS au fost introduse în cadrul cursului de Pachete software, care a fost considerat un proiect pilot şi unde soluţiile de Business Analytics ale SAS au putut oferi un suport informatic important”, spune lect.univ. dr. Anca Andreescu, Departamentul de Informatică şi Cibernetică Economică.

Iniţiativa academică ASE-SAS s-a materializat prin următoarele activităţi în care SAS România a avut un aport important:
- crearea unei infrastucturi hardware ca suport pentru cursurile unde se utilizează soluţii oferite de SAS;
- realizarea unor proceduri de instruire a cadrelor didactice în scopul folosirii SAS în procesul educațional, prin oferirea accesului la cursuri online, precum şi alte materiale didactice;
- suport pentru licenţierea software-ului SAS Analytics Pro;
- organizarea de workshop-uri, în cadrul facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, pe teme legate de prelucrarea analitică a datelor, cu participarea unor specialişti din mediul de afaceri şi din mediul academic, din România şi din străinătate;
- susţinerea de prelegeri privind utilizarea soluţiilor SAS la cursurile de la licenţă şi la programul de masterat Baze de date – suport pentru afaceri;
- oferirea de diplome de competenţă studenţilor care au finalizat cu rezultate remarcabile cursurile în care soluţiile SAS sunt folosite ca suport informatic.

SAS este folosit ca instrument auxiliar în următoarele discipline:
- Ciclul de licență
- Pachete software, Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, aproximativ 450 de studenți din anul III
- Ciclul de masterat
- Masteratul profesional Baze de date-suport pentru afaceri, disciplina Instrumente software pentru analiza datelor, 100 de studenţi din anul I.

„Printre principalele rezultate obținute de Centrul de Excelență aș dori să menționez organizarea unui curs de vară opţional SAS, pentru a trata aspecte de bază ale programării în limbajul SAS, cu accent pe prelucrarea datelor în vederea efectuării de analize, precum şi concepte privind utilizarea avansată a soluţiei SAS Enterprise Guide. Cursul s-a adresat studenţilor din anul I ai masteratelor Baze de Date - Suport pentru Afaceri şi Statistică, a avut un număr limitat de locuri şi a fost oferit în mod gratuit studenţilor participanţi. După finalizarea cursului, studenţii au putut opta pentru obţinerea unui stagiu de internship plătit la una dintre companiile partenere ale SAS România.

La acest curs au participat un număr de aproximativ 50 de studenți. De asemenea, în cartea pe care am scris-o și publicat-o în acest an, Criza piețelor de capital – dezastru predictibil sau lebădă neagră, am realizat o introducere în analiza mecanismului de apariție și evoluție a crizelor financiare, din perspectiva piețelor de capital, aplicațiile fiind realizate cu SAS. În prezent este folosită ca material didactic auxiliar la cursul de Statistica piețelor financiare. Și, nu în ultimul rând, cel puțin 10 absolvenți ai masterului de statistică au acum job-uri care presupun aplicarea metodelor cantitative folosind SAS”, precizează lect. univ. dr. Daniel Pele, Departamentul de Statistică şi Econometrie.

Oferta educațională SAS în România

SAS Institute Inc. investește de peste 30 de ani în procesul de educație a tinerilor, iar tradiția a fost continuată și în România, mai ales că, în prezent, în mediul economic românesc se prefigurează o cerere în creştere de specialişti SAS, similar cu trendul existent în competiţia europeană pe piaţa muncii. Cerinţa în creştere este vizibilă nu doar la nivelul Institutului Naţional de Statistică, ci şi în cadrul instituţiilor publice şi al agenţilor economici mari, care au o nevoie din ce în ce mai mare de profesionişti în domeniul analizelor cantitative.

„SAS România s-a implicat și a susținut încă de la început învățământul românesc. Menționez aici Librăria SAS – locul unde profesorii și studenții își pot comanda cărți, note de curs, manuale la prețuri speciale, dar și unde pot găsi materiale didactice gratuite. Orice instituție de învățământ care este înscrisă în programul SAS Global Academic Program poate beneficia de aceste oferte. Oferim o gamă largă de cursuri, la prețuri speciale, atât online, cât și la sediul SAS România cu instructori locali sau internaționali. Ajutăm studenții și absolvenții să își creeze un drum al carierei în SAS, dacă își doresc acest lucru, prin alcătuirea unui program de cursuri strict pe poziția dorită. Pentru o poziție de Statistical Analysis, de exemplu, e nevoie de cunoștințe avansate de analiză a datelor, iar experții SAS sugerează un anumit traseu de parcurs. Oferim, de asemenea, studenților, certificarea SAS recunoscută internațional. Examenul se susține prin sistemul PROMETRIC, SAS suportând 20% din costul acestui examen.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite