Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Infrastructură sau cloud privat?

03 Iunie 2013



În ultimii doi ani, pe lângă SaaS sau IaaS, a apărut expresia „cloud privat“. Încă un pas în lumea IT-ului-ca-serviciu, însă utilizatorii au rămas dezorientaţi: ei ştiau de cloud, însă ca tehnologie oferită pe Internet. Ce este, atunci, cloud-ul privat?

Cloud privat este un set de tehnologii hardware şi software, livrate ca serviciu, personalizate pe specificul şi nevoile companiei care investeşte şi controlate de către aceasta. Cloud privat nu este însă o denumire „fancy“ pentru infrastructură. Cloud privat este scalabil la cel mai înalt nivel, are la bază infrastructură în care se include şi virtualizare, management IT centralizat, control total pe tot parcul IT şi aplicaţii care funcţionează la secundă. Cloud privat înseamnă un set de aplicaţii software şi sisteme hardware care au aceeaşi performanţă precum centrele de date ale providerilor de cloud public (Amazon, Ebay, Microsoft, IBM, Oracle etc.).

Un sistem de cloud privat reuneşte componente software şi hardware consolidate, virtualizare, management centralizat, politici de securitate, disponibilitate si scalabilitate la cel mai înalt nivel. Infrastructura include, de obicei, software-hardware consolidate şi, în anumite companii doar, virtualizare şi management. Din aceste motive, cloud-ul privat este flexibil şi uşor de dimensionat la cerințele în schimbare ale unei companii.

Cine şi de ce ar investi în cloud privat?

Interesul unei companii în soluţii de cloud privat este determinat de cele mai multe ori de nevoia de a menţine controlul asupra mediului în care sunt livrate aplicaţiile companiei respective.

Cerinţele de performanţă, politicile de siguranţă sau conformitate, precum şi generaţia de aplicaţii livrate sunt cele mai frecvente motive pentru care o companie începe să investească în cloud privat. De exemplu, băncile sau instituţiile guvernamentale, recunoscute pentru politicile restrictive de securitate sau procedurile complexe, sunt înclinate să utilizeze cloud privat.

Tipuri de cloud privat:
• Hostat în cadrul companiei
• Hostat în centrul de date al unui furnizor şi accesat de către companie zi de zi
• Dispozitive de cloud privat ce pot fi hostate şi administrate din cadrul companiei sau de la distanţă.

Primii consumatori de cloud privat au fost corporaţiile. Mereu doritoare să nu piardă date, cu politici de conformitate stricte, companiile mari au investit milioane în „mobilarea“ centrelor de date cu tehnologii de private cloud. Cotate ca fiind extrem de sigure, personalizabile 100%, cu disponibilitate uriaşă, tehnologiile de cloud privat au explodat în cerere.

În ultimii ani însă şi IMM-urile devin interesate de cloud privat. IMM-urile din România care doresc să îşi modernizeze infrastructura IT şi au politici de menţinere a informaţiei doar în cadrul companiei pot alege soluţiile de cloud privat „la cheie“, concepute special pentru nevoile şi bugetele lor. În România, soluţii de cloud privat „la cheie“ pentru IMM-uri dezvoltă GECAD NET prin SystemV, soluţie „3 în 1“: server + virtualizare Windows Server 2012 cu Hyper-V + management System Center 2012.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite