Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Creşte interesul companiilor româneşti pentru virtualizare

03 Iunie 2013



În ultimii trei, patru ani, virtualizarea a devenit o prioritate reală şi pentru companiile locale. Estimările sunt că, în România, rata de penetrare a tehnologiilor de virtualizare în rândul companiilor cu peste 200 de PC-uri va fi de peste 50% în următorii 3 ani.

Aflată constant în topul priorităţilor marilor companii la nivel internaţional, virtualizarea începe să fie o opţiune din ce în ce mai atractivă şi pentru companiile româneşti. Care au depăşit faza de expectativă şi/sau analiză a potenţialilor beneficii pe care această tehnologie le poate oferi şi au trecut la măsuri concrete. Decizii susţinute nu doar de economiile pe care virtualizarea le poate genera, ci şi de argumente care ţin de eficientizare operaţională.
Virtualizarea apare ca fiind una dintre primele cinci priorităţi ale directorilor IT în 2013, conform studiului realizat de CIO Council România. Spre deosebire de topul priorităţilor CIO la nivel internaţional, unde virtualizarea apare undeva la finalul clasamentului, respectiv pe locul 8.
Prioritizarea virtualizării în ierarhiile proiectelor IT ale companiilor româneşti este explicată de către Marius Filipaş, Server & Tools Business Group Lead Microsoft România, prin faptul că, pe plan local, există „o presiune pe bugetele depărtamentelor IT, în special pe zona hardware. Scăderea bugetelor a generat, inerent, nevoia creşterii eficientizării infrastructurii existente.“

Interes crescut pe plan local

Consolidarea şi eficientizarea infrastructurii existente, fără a fi necesar un efort investiţional de aceeaşi amploare cu cea pe care o presupune înlocuirea serverelor vechi cu unele noi, mai performante, reprezintă unul dintre argumentele forte ale virtualizării. Cu o priză puternică în rândul companiilor din Centrul şi Estul Europei (CEE). „Trendul de adoptare a tehnologiilor de virtualizare la nivelul CEE este 24,6%, faţă de media de 21,6% la nivel mondial, cifre înregistrate în trimestrul 3 2012“, explică oficialul Microsoft România, care mai precizeză că, pe plan local, s-a întregistrat o creştere vizibilă în trimestrul 4 al anului trecut, la 29%, peste creşterea medie raportată la nivel de regiune (CEE), carese situează în jurul valorii de 26,3%.
Eşantionul de studiu în cazul sondajului realizat de CIO Council România este reprezentat de categoria „large enterprises“, aşa cum este aceasta reprezentată la scara locală. Virtualizarea este însă atractivă şi pentru companiile de dimensiuni medii, care au depăşit pragul de 4-5 servere, explică Marius Filipaş: „Conform studiului nostru realizat în segmentul companiilor cu peste 200 de PC-uri, respectiv firme care au peste 5 servere, 65% din companii vor să investească în virtualizare, acesta fiind al doilea proiect ca importanţă pe lista lor de priorităţi.“



Evoluţiile pieţei
La finalul lunii martie a.c., Microsoft România a lansat oficial pe plan local Windows Server 2012 şi System Center 2012. „Cu Windows Server 2012 şi System Server 2012 oferim o platformă consistentă pentru operarea sistemelor IT şi contribuim la adaptarea IT-ului la dinamica şi cerinţele de business ale organizaţiilor. Şi începem să vedem deja clienţi care migrează de la VMware la HyperV. De exemplu, la nivel de CEE, VMware a înregistrat o scădere de 1,94 puncte market share, în timp ce HyperV a crescut cu 1,52 puncte YoY (Year Over Year)“, afirmă Marius Filipaş, Server & Tools Business Group Lead Microsoft România.





Argumente pro-virtualizare

Printre factorii care au permis creşterea numărului de maşini virtuale pe plan local este şi schimbarea focusului de pe argumentul forte al economiilor pe care le poate genera virtualizarea spre beneficii precum simplificare operaţională, eficientizare etc.
Din perspectiva interlocutorului nostru, primul beneficiu urmărit în cadrul proiectelor de virtualizare rămâne reducerea investiţiilor în hardware, urmat însă de:
• Utilizarea a cât mai puţine resurse: spaţiu, curent etc.;
• Managementul centralizat al infrastructurii de servere;
• Scurtarea timpului de implementare a aplicaţiilor noi, respectiv de la proiect la go live;
• Managementul unitar al infrastructurii IT.
„Cu ajutorul virtualizării, departamentul IT devine un departament de prestări servicii şi se poziţionează ca un element proactiv, care vine în întâmpinarea cererilor oferind soluţii viabile de reducere a de costuri, suport pentru testarea de noi aplicaţii etc.“, explică specialistul Microsoft România.

Rată de penetrare în creştere



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite