Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

USAMV București, teren fertil pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii prin cercetare

03 Iunie 2013



Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV Bucureşti) îşi propune să reunească anual, în cadrul unei conferințe internaționale, cercetători, studenţi şi profesionişti din agricultură şi industrie pentru a-şi împărtăşi rezultatele cercetării ştiinţifice, ideile novatoare şi experienţa practică în legătură cu agricultura, viaţa şi mediul înconjurător. Cea de-a doua ediţie a Conferinţei Internaţionale „Agricultură pentru viaţă, viaţă pentru agricultură” va fi organizată de către USAMV Bucureşti în perioada 5-8 iunie 2013. Vice-rectorul Gina Fîntîneru ne-a vorbit despre noutățile din acest an și despre cât de importantă este componenta de CDI în evoluția Universității, dar și în generarea de soluţii ce pot contribui la dezvoltarea durabilă a agriculturii.



Care sunt cele mai importante rezultate ale primei ediţii?

Am lansat acest eveniment anul trecut, într-un moment aniversar al Universității noastre, sărbătorirea a 160 de ani de activitate – în educație, cercetare și producție - pentru această instituţie de învățământ agronomic românesc. Ne-am dorit, pe de o parte, să continuăm tradiţia şi experiența USAMV-Bucureşti în promovarea rezultatelor cercetării ştiinţifice și, pe de altă parte, să creștem vizibilitatea acestor rezultate prin organizarea unui eveniment ştiintific de anvergură internaţională, care să acopere toate domeniile specifice facultăților din cadrul Universităţii.

Bucurându-se de prezența a aproximativ 500 de participanţi din ţară şi 150 participanţi din străinătate, evenimentul a contribuit atât la creșterea vizibilității rezultatelor cercetării știintifice agronomice, cât și la sensibilizarea mediului economic și politic privind rolul cercetării științifice în rezolvarea anumitor probleme cu care se confruntă astăzi agricultura. În urma acestui eveniment s-au stabilit, de asemenea, noi colaborări, noi parteneriate internaţionale, crescând gradul de integrare internațională a echipelor de cercetare a USAMV. Și câteva din aceste echipe își prezintă rezultatele la această nouă ediție, ceea ce este de natură să ne dea noi speranțe cu privire la cercul virtuos creat!

Ce elemente de noutate aduce ediţia 2013?


Având în vedere obiectivele urmărite, și această a doua ediție își propune să fie un mijloc de comunicare interactivă cu partenerii noștri, interesați să afle cele mai noi descoperiri în câmpul lor de acțiune, informații cu privire la tehnologii inovatoare, cu potențial de transfer tehnologic și implementare.

Prezentările din cadrul manifestării vizează toate specializările din domeniul agronomic şi al dezvoltării rurale. Avem astfel 7 secțiuni tematice, corespunzătoare celor 7 facultăți ale Universității, acoperindu-se aproape 40 de teme. Se oferă, prin urmare, platforma pentru a discuta despre rezultate recente în domeniile clasice, precum știința solului, cultura plantelor, sisteme de creștere a animalelor, până la aspecte care țin de provocările curente – biotehnologii agricole, industriale și de mediu, schimbările climatice, noi surse alternative de energie, controlul poluării, dar și agricultura ecologică, agroîmpădurire, agroturism, managementul fermei și al resurselor naturale, politici agricole ş.a.

Participarea va fi mai numeroasă decât cea de anul trecut, având în vedere numărul mare de autori care şi-au înscris lucrările în cadrul sesiunilor tematice.

Un alt element de noutate al acestei ediţii îl reprezintă găzduirea unui eveniment important pentru dezvoltarea durabilă a României, Danube Agriculture Forum. Inițiativa de a promova acest eveniment reprezintă un angajament al comunității academice și de cercetare a Universităţii noastre de a participa activ la dezbaterile cu privire la marile proiecte ale perioadei de programare 2014-2020.

Toate acestea au loc într-o atmosferă de sărbătoare, generată de aniversarea a 65 de ani de la înființarea Facultății de Horticultură din București, 15 ani de la înființarea specializării de



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite