Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

O trecere în revistă a e-guvernării românești

03 Iunie 2013




• DIAFIX, o platforma de colaborare între instituţii care asigură preluarea, integrarea şi sincronizarea datelor din sistemele informatice ale CNPP (Casa Națională de Pensii Publice) cu cele ale celorlalte instituţii cu care CNPP colaborează la nivel informaţional.

Pe de altă parte însă, lipsa unei strategii naţionale a dezvoltării economico-sociale pe termen mediu şi lung şi desele schimbări de legislaţie afectează mediul de afaceri. În condiţiile unui grad redus de interoperabilitate a sistemelor informatice utilizate de diverse instituţii publice, schimbul de informaţii între instituţiile statului (inclusiv cu instituţiile la nivel comunitar) nu se bazează pe informaţii corecte, coerente, verificate şi unice, se mai arată pe www.fonduri-ue.ro.

Dacă în ceea ce privește interoperabilitatea mai avem de așteptat, cu ce realizări se poate mândri însă administrația publică centrală din România?
Iată mai jos o listă destul de lungă, preluată tot de pe www.fonduri-ue.ro:

• Punctul unic de contact, platformă informatică ce oferă cetăţenilor din Uniunea Europeană un ghişeu virtual unic de comunicare oficială cu autorităţile publice din România; acesta reprezintă o componentă a materializării conceptului SEN, www.e-guvernare.ro

• Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), reprezentând un sistem informatic de utilitate publică, utilizat în scopul efectuării de achiziţii publice prin mijloace electronice, accesibil la adresa dedicată www.e-licitatie.ro/.

• Sistemul Naţional Electronic de Plată a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), conceput ca un sistem deschis.

• Sistemul de Atribuire Electronică în Transporturi (SAET), care funcţionează în baza HG nr. 1173/2003, ce permite atribuirea electronică a autorizaţiilor de transport internaţional rutier de marfă şi a traseelor naţionale din programele de transport prin serviciile regulate judeţene şi interjudeţene (www.autorizatiiauto.ro)

• Posibilitatea depunerii online a declaraţiilor fiscale la ANAF

• Portalul ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului), care oferă servicii online specifice ONRC mediului de afaceri, cetăţenilor şi administraţiei publice

• Sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control pentru roviniete (eROV), prin care se gestionează centralizat şi în timp real informaţiile din toate punctele de emitere şi control al rovinietei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite