Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România intră în era 4G

03 Iunie 2013



Licitația de spectru din toamna anului trecut organizată de ANCOM dădea startul implementării și pe piața românească a serviciilor 4G. Primul pas a fost făcut de Vodafone România, urmată la scurt timp de Orange România și, din acest an, de Cosmote România. Deși analizele specialiștilor de pe piața telecomunicațiilor arată că la nivel european 4G nu a produs miracolul așteptat în ceea ce privește creșterea veniturilor operatorilor de telefonie mobilă, perspectivele autohtone la început de drum sunt entuziaste.

Într-un timp foarte scurt după licitația de spectru, cei trei mari operatori din România au lansat servicii comerciale 4G în principalele orașe și și-au diversificat oferta.

Rapiditatea cu care aceste servicii au putut fi lansate se datorează și faptului că dezvoltarea LTE pare mai atractivă în benzile de 1800 decât în 2600, iar spectrul 1800 se foloseşte deja în piaţă (abia în aprilie 2014 va fi eliberată frecvenţa de 2600 MHz de către Ministerul Apărării Naţionale).

Însă LTE nu e singura tehnologie 4G din România. Sunt furnizori care oferă soluții bazate pe tehnologia 4G WiMAX, despre care spun că sunt foarte potrivite pentru a furniza servicii de Internet și voce în zonele rurale, unde infrastructura este în general mai slab dezvoltată. Este cazul Idilis și Necc Telecom. În 2006, Idilis este achiziționată de către compania americană Clearwire, care se retrage la începutul anului 2010 din România, Idilis fiind cedată către 2K Telecom.

Necc Telecom România a fost înființată în 2003, oferind servicii de voce VoIP. Începând cu a doua jumătate a lui 2012, compania furnizează pe piața din România și servicii de internet 4G WiMAX.

Prima rețea 4G

Vodafone România anunța în luna octombrie a anului trecut implementarea primei rețele 4G din România, funcțională în 10 orașe din țară: Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Galați și Timișoara. O alegere relativ simplă, pentru că în aceste orașe compania înregistrează cel mai mare trafic de internet mobil. Conform declarațiilor lui Inaki Berroeta, CEO Vodafone România, în 2013 Vodafone va investi 100 de milioane de euro în dezvoltarea și extinderea rețelei.

România a fost a patra țară în care Vodafone a implementat o rețea 4G, după Germania, Portugalia și Italia și înaintea unor țări ca Anglia, Spania sau Olanda.

La trei săptămâni după implementarea tehnică a primei rețele 4G din România, Vodafone anunța și lansarea comercială a serviciilor 4G pentru clienții săi.

La începutul acestui an, Vodafone ridica viteza noilor servicii 4G la 100 Mbps și lansa noi abonamente pentru clienții săi existenți și cei noi, iar după două săptămâni oferea utilizatorilor săi posibilitatea de a testa primele servicii 4G pe smartphone, la cea mai ridicată viteză.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite