Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Odiseea 1001 Specialisti

15 Februarie 2006



Agenda-2.jpgUna dintre convingerile domnului Florin Talpes si o realitate a industriei romanesti de IT este lipsa oamenilor de specialitate pe segmentul vanzari si marketing. Am auzit si alti manageri vorbind despre dificultatea identificarii unor oameni de calitate pentru departamentele de vanzari si de aceea cred ca aceasta initiativa va fi utila. Sunt de asteptat insa mai multe initiative in sectorul academic, colaborari mai stranse intre institutiile publice de invatamant si firme, intrari noi in curriculla universitara, stagii de practica, burse etc. Concret, trebuie spus ca Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) lanseaza programul de training numit „1001 Specialisti”. Obiectivul acestui program este de a instrui o intreaga generatie de specialisti in vanzari si marketing din cadrul industriei IT din Romania. Prima activitate din cadrul programului va fi organizarea unui curs cu desfasurare regulata si participare deschisa, numit Sales Process Overview. Acest curs este creat special pentru agentii de vanzari si directorii de vanzari care se ocupa de produse precum software, hardware, servicii si solutii in domeniul IT.
Acest program este foarte important pentru dezvoltarea pietei IT din Romania, atat pe plan intern, cat si extern. „Piata pentru solutiile IT romanesti este in crestere de la an la an, iar companiile din Romania produc cu valoare adaugata tot mai ridicata. Pentru a castiga in fata competitorilor regionali si mondiali insa, nu sunt suficiente produse sau servicii mai bune. Avem nevoie de o forta de vanzare destul de puternica incat sa patrunda pe piata si sa castige contracte. Oamenii de vanzari sunt puntea de legatura intre departamentul tehnic si clienti.
Rolul lor trece dincolo de transformarea caracteristicilor tehnice ale solutiilor in avantaje de business pentru clienti. Ei trebuie in acelasi timp sa inteleaga piata si sa traduca nevoile clientilor in specificatii de produs. Ca atare, este vital pentru o companie care vrea sa isi consolideze pozitia pe piata sa investeasca in instruirea fortei de vanzari”, spune Florin Talpes, Presedinte ANIS.
„“1001 Specialisti” este primul program romanesc de instruire a oamenilor de vanzari din industria IT, modelat pe baza unui curs pilot si a realitatilor pietei. Este un program ale carui efecte pozitive se vor vedea pe termen mediu spre lung, dar vor fi vizibile la nivelul intregii industrii”, adauga Talpes.

Metodologii si costuri
Cursul Sales Process Overview se va desfasura pe parcursul a trei zile, fiind configurat pe baza Metodologiei standard IBM de vanzari software. Cursul va ajuta oamenii de vanzari sa inteleaga cum functioneaza „ciclul de cumparare” al clientului; va ajuta, de asemenea, directorii de vanzari sa inteleaga etapele ciclului de vanzare, astfel incat acesta sa isi poata determina subordonatii sa aiba rezultate mult mai bune si intr-un timp previzibil. Primul curs se va desfasura pe 27–29 aprilie, urmand ca la fiecare aproximativ 60 de zile, pe parcursul intregului an, sa se organizeze din nou acelasi curs, in functie de interesul manifestat de piata. Cursul va fi predat de catre o companie de training din Austria, Birdsall Training and Consulting, iar pretul va fi de 250 EURO/persoana. Acelasi curs, in Europa de Vest costa peste 1500 EURO/persoana.
Programul „1001 Specialisti” este sustinut de Programul de Dezvoltare a Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii (EDS) finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). „In urma intalnirilor pe care le-am avut cu peste 70 de organizatii – directori de companii, oficiali din cadrul guvernului si presedinti de asociatii – o opinie unanima a fost conturata in legatura cu obstacolul principal care impiedica dezvoltarea industriei IT din Romania, si anume: lipsa extrema a oamenilor de vanzari in acest domeniu. Am considerat ca este foarte important sa abordam acest aspect ca pe o modalitate de imbunatati atat exportul, cat si nivelul de penetrare a produselor IT in economia romaneasca. Cred ca acest program va avea un impact imens si suntem nerabdatori ca el sa demareze, mai ales ca va avea un rol important in mentinerea si consolidarea pozitiei companiilor romanesti pe piata nationala si cea europeana”, afirma John Mennel, Senior IT Advisor Booz Allen Hamilton/Program EDS.

“In momentul de fata, pe piata IT romaneasca, exista o lipsa acuta de oameni de vanzari instruiti.Companiile romanesti investesc continuu in forta proprie de vanzari deoarece ea este extrem de importanta pentru cresterea sanatoasa a unei companii. Vanzatorul nu trebuie sa fie un oportunist ci trebuie sa inteleaga foarte bine nevoile clientului si sa vanda atunci cand stie ca proiectul are sanse de reusita. Pentru asta are nevoie de o instruire la nivel profesionist care sa-l ajute la o mai buna intelegere a realitatilor pietei. Programul “1001 Specialisti” propus de ANIS tocmai asta urmareste si cred ca este o propunere inteligenta si necesara mai ales daca tinem cont de apropiata aderare a Romaniei la UE, de care trebuie sa profitam.” Liviu Dragan, Director General, TotalSoft

“Initiativa ANIS este bine venita. Si firma noastra cauta in prezent oameni de vanzari. Cu certitudine vom avea paricipanti inca de la prima editie a cursului SPO”. Radu Magda, General Manager, Computer Sharing Bucuresti



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite