Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Incotro merge industria de software?

03 Iunie 2013



Sunt in Statele Unite pentru IBM Innovate 2013, eveniment care incearca sa traseze tendintele tehnologice curente din industria de software. Conferinta, in sine, a inceput cu o abordare interesanta: primul vorbitor a fost un client, iar primul subiect abordat a fost mobilitatea. Prin urmare, se reflecta si aici idea de baza, accea a schimbarii prin care trece industria sub presiunea cloud computing, mobilitate si big data. De astfel, acestea sunt si printre cele mai abordate subiecte. Schimbarea se produce atat la nivel tehnic prin trecerea la un nou mod de livrare a aplicatiilor dar si la nivel de business pe masura de software-ul sustine tot mai mult piata economică globala. Din pacate insa, conform unui studiu prezentat la eveniment, la nivel global doar 25% din companii reusesc sa exploateze la nivel optim investiiile in software. In acest context, industria trebuie sa se reinventeze pentru a genera crestere. Care sunt optiunile:
Mobilitatea – aduce o adevarata revolutie in modul de interactiunea dintre companii si clienti si schimba fundamental modul de consum al serviciilor. Unele sectoare de activitate au inteles deja tendinta, operatori aerieni, taxi, hoteluri etc insa oportunitatile sunt imense. Dezvoltatorii de aplicatii trebuie sa se canalizeze in aceasta directie, avand insa in vedere nu o transpunere pe mobil a serviciilor actuale ci o transformare a acestora cu utilizatorul in centru si informatia gravitand in jurul acestuia.
Cloud Computing – devine o tehnologie de masa, dar inca are potential major pentru dezvoltarea si testarea noilor aplicatii. Dezvoltatorii pot avea acces rapid la infrastructura IT necesara pentru a livra mai repede produsele. Noul context economic face ca viteza de livare sa devina adevaratul diferentiator, mai ales ca functionalitatile sunt replicate rapid. Pentru dezvoltatori devine critic sa poate produce rapid o aplicatie sau sa o poata adapta in functie de feedback-ul pietei. De asemenea, gestiunea proceselor si a ciclului de dezvoltare a produselor creste in importanta si de aceea vom asista la o crestere in importanta a metodologiilor de tip Agile.
Big Data – este o tendinta ce nu poate fi ignorata in contextul cresterii accelerate a datelor produse si a realitatii ca orice interactiune umana este acum captata in mediul digital. Big Data integreaza date din surse multiple: baze de date tranzactionale, web, senzori etc. Industria trebuie sa aiba in vedere cateva elemente relevante in aceasta abordare: volumul datelor (vom ajunge la 40 ZB in 2020) varientarea (80% din date sunt nestructurate) rapiditatea (toata lumea doreste sa aiba acces la date ACUM) credibilitatea si relevanta (care sunt sursele relevante, ce nivel de incredere trebuie sa le acordam etc). Big Data duce la cresterea in importanta a unei noi categorii profesionale „data scientist” o functie critica in noul context economic si care va gestiona procesul de analiza si transformare a datelor in suport decizional pentru management.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite