Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Simpozionul „Conferinte de Chimie Contemporana” incepe pe 14 iunie

11 Iunie 2013



Pe 14 iunie 2013 are loc a VII-a ediţie a simpozionului “Conferinţe de Chimie Contemporană” organizat de către Biblioteca Chimiei şi Syscom 18, sub egida Academiei Romane și a Societății de Chimie din România. În cadrul simpozionului a cărui tradiție datează de 14 ani, Biblioteca Chimiei şi Syscom 18 premiază anual cele mai bune articole publicate în cele două reviste editate de Biblioteca Chimiei – “Revista de Chimie” şi “Materiale Plastice”, evenimentul incluzând şi festivităţile de premiere.

Sub titlul „Conferinţe de Chimie Contemporană” au fost invitaţi să susţină prelegeri despre domeniile lor de cercetare nume de primă mărime din cercetarea chimică, în ordine cronologică: profesorii Cristian Russel și Frédéric Fotiadu de la Universitatea Paul Cézanne din Marsilia, profesorul Jean Marie Lehn, Universitatea din Strasbourg şi College de France din Paris, laureat al premiului Nobel, profesorul Achim Müller - Universitatea Bielefeld, profesorul George C. Papanicolaou - Universitatea din Patras, profesorul Mir Wais Hosseini - director al Laboratorului de Chimie Coordinativă la Universitatea din Strasbourg, profesorul Henning Hopf de la Universitatea Tehnică Braunschweig din Germania și profesorul Michel Che de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris. De asemenea, au susţinut conferinţe personalităţi marcante ale cercetării chimice din România: academicianul Ionel Haiduc, președinte al Academiei Române, profesorul Sorin Ioan Roșca, Universitatea Politehnică din București, președinte al Societății de Chimie din România, profesorul Vasile Pârvulescu de la Universitatea București, academicianul Bogdan C. Simionescu, directorul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni’ din Iași, profesorul Ioan Grosu, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În acest an, simpozionul continuă cu prelegerea “A Material Genome Approach to Complex Systems”, susţinută de profesorul Virgil Percec de la Universitatea Pennsylvania, Philadelphia, SUA, specialist în chimie organică, supramoleculară și macromoleculară, cristale lichide și nanoștiință. Profesorul Virgil Percec, absolvent al Institutului de Chimie Macromoleculară al Politehnicii din Iași, și-a susținut ulterior teza de doctorat tot la Iași, fiind în prezent Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, printre care şi Universitatea Politehnică Iași, şi membru al Societății Americane de Chimie. De-a lungul timpului, a fost recompensat cu mai multe premii internaționale (premiul american Humboldt Research Award pentru Senior Scientist, Polymer Award acordat de Societatea Regală de Chimie din Olanda, premiul pentru Chimia Polimerilor oferit de Societatea Americană de Chimie). Profesorul Percec este totodată autorul a peste 600 de articole, 50 de patente și 11 cărți, a susținut peste 800 de prelegeri și face parte din comitetul editorial al mai multor reviste internaționale de specialitate.

Lucrările simpozionului vor fi conduse de preşedintele colegiului de redacţie al Revistei de Chimie, dr. ing. Petru Filip, director al Centrului de Chimie Organică “Costin D. Neniţescu” al Academiei Române.
Totodată, în acest an, în cadrul simpozionului se sărbătoresc și 50 de ani de apariție neîntreruptă a revistei „Materiale Plastice”.

Iniţiatorul ciclului de conferinţe este societatea Biblioteca Chimiei. Societatea este o bibliotecă publică specializată în domeniul chimiei, unică prin volumul şi calitatea fondului documentar. Accesul este gratuit la cele 44.000 de volume ale colecţiei de monografii, tratate şi enciclopedii specializate precum şi la cele 930 de titluri de reviste de specialitate. Biblioteca deţine şi singura colecţie completă din ţară a revistei de rezumate “Chemical Abstracts”, colecţie care începe cu numărul 1 din anul 1 (1907).

Revista de Chimie editată de societate a reușit în ultimii ani să îşi dubleze valoarea coeficientului de impact ISI, fiind astăzi cea mai bine cotată revistă specializată în chimie din România.

Compania Syscom 18, acţionar principal al societăţii Biblioteca Chimiei, având domeniul principal de activitate legat de automatizări industriale şi sisteme de măsură cu multiple aplicaţii în domeniul chimiei, este sponsorul unic al acţiunii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite