Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

OpenGIS® Web Map Service (WMS) Implementation Specification este disponibila ca ISO 19128

23 Februarie 2006



Open Geospatial Consortium in colaborare cu ISO a anuntat ca OpenGIS® Web Map Service (WMS) Implementation Specification este disponibila ca ISO 19128, standard numit "IS 19128:2005 Geographic information – Web map server interface."
http://www.iso.org/iso/en/CatalogueDetailPage.CatalogueDetail?CSNUMBER=32546
Versiunea OGC a acestui standard se afla in lucru si va fi postata in curand pe site-ul OGC.


Standardul “specifica comportamentul unui serviciu care produce harti pe baza informatiei geografice" si este deja implementat pe scara larga in produsele soft din intreaga lume. Profesionistii si consumatorii utilizeaza standardul pentru a creea sute de mii de harti pe www.


ISO este o organizatie internationala de standardizare avand in componenta reprezentati ai organizatiilor nationale de standardizare. Fondata in 1947, aceasta organizatiei non-guvernamentala produce standarde industriale si comerciale la nivel global. Standardele ISO nu sunt obligatorii, desi anumite guverne si agentii impun utilizarea acestora pentru anumite sectoare de activitate. De exemplu, Uniunea Europeana a impus obligatia utilizarii standardelor ISO in toate sectoarele de activitate. Organizatii internationale, precum NATO, cer deja utilizarea specificatiilor OGC la licitatiile lor; este de asteptat ca multe alte organizatii vor urma acest trend si vor cere respectarea IS 19128.


OGC colaboreaza de cativa ani cu Comitetul Tehnic (TC) al ISO referitor la Informatia Geografica / Geomatica pentru a asigura ca standardul indeplineste cerintele comunitatii internationale reconciliind diverse perspective. La acest proces participa guverne, companii comerciale, institutii de cercetare si publicul larg.


WMS nu este prima specificatie OGC care devine standard ISO. OpenGIS Simple Features Implementation Specification a atins acelasi statut in 2004. Celelalte doua specificatii: OpenGIS Web Feature Service (WFS) Implementation Specification si OpenGIS Filter Encoding Implementation Specification vor deveni in curand standarde ISO, urmate de OpenGIS Web Coverage Service (WCS) Implementation Specification si OpenGIS Catalog Service (WCS) Implementation Specification.


”Adoptarea WMS ca standard ISO este un pas cheie in crearea Web-ului Spatial,” explica presedintele OGC, Mark Reichardt. “Prin mentinerea unui parteneriat strans intre OGC si ISO, organizatiilor mari si mici li se ofera consultanta referitoare la standardele internationale pentru a permite crearea de harti pe web. Adoptarea de catre ISO a WMS duce un nou nivel al schimbului de informatii la nivel mondial”.

OGC este un consortiu international cuprinzand peste 290 de companii, agentii guvernamentale, organizatii de cercetare si universitati care participa la dezvoltarea specificatiilor interfetei disponibila publicului. Specificatiile OpenGIS(R) suporta solutii interoperabile care fac web-ul “geo-enable”, wireless si servicii in locatie si mainsream IT. Specificatiile permit dezvoltatorilor de tehnologii sa faca accesibile si utilizabile cu toate tipurile de aplicatii informatiile spatiale complexe si serviciile. http://www.opengeospatial.org






Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite