Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Centrul de cercetare pentru intensificarea proceselor metalurgice la presiuni și temperaturi ridicate - High PT-MET“ – un far pentru reindustrializarea României

27 Iunie 2013



De-a lungul istoriei, materialele au reprezentat pentru oameni un sprijin atât de important încât au dat numele marilor epoci ale civilizaţiei. De la epoca de piatră, trecând prin epocile bronzului şi fierului, azi s-a ajuns la epoca „materialelor avansate”. Nu întâmplător materialele avansate au fost şi vor fi şi în următorul program ORIZONT 2020 al Uniunii Europene una din tehnologiile generice pentru toate ramurile economice.

Cererea tot mai mare de astfel de materiale a adus, pe lângă progresul tehnologic extraordinar al ultimelor decenii, şi problema resurselor limitate de metale neferoase care stau la baza obţinerii majorităţii aplicaţiilor din domeniile informaticii, energeticii, transportului, sănătăţii sau tehnologiilor spaţiale. Utilizarea eficientă a resurselor minerale sau reciclabile după terminarea ciclului de viaţă a devenit în aceste condiţii o prioritate pentru dezvoltare la nivelul UE. În acest context, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Metale Neferoase şi Rare şi-a propus ca proiect major integrarea inteligentă a materialelor pe bază de metale neferoase în aplicaţii „high-tech”, prin noi procese care să permită intensificarea proceselor metalurgice, de la extracţie până la obţinerea de noi compuşi, aliaje şi compozite sub formă de acoperiri şi filme subţiri micro şi nano-structurate.

Pentru realizarea centrului High PT-MET, INCDMNR-IMNR a beneficiat de un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin care s-au avut în vedere activităţi de cercetare avansată aplicative, precum şi activităţi de formare a specialiştilor din domeniu. Modulul „P” al centrului va fi sursa de materiale sub formă de pulberi de metale neferoase sau ceramice nano-structurate obţinute din diferite resurse primare și secundare de metale neferoase. Echipamentele de solubilizare continuă sub presiune de gaz şi în câmp de microunde vor permite dezvoltarea de noi tehnologii cu impact redus asupra mediului, prin extragerea avansată a metalelor cu consum redus de agenţi chimici şi energie.

Echipamentele de sinteză hidrotermală/solvotermală la presiuni până la 4000 bari vor permite obţinerea de pulberi nanostructurate, compozite şi hibride.

Modulul „T” al centrului va permite dezvoltarea unor metode fizico-chimice de ingineria suprafeţelor, permiţând sinteza combinatorie a unui număr practic nelimitat de metale şi aliaje refractare (de la Al la Ti, Mo sau W), materiale ceramice (oxizi, nitruri, carburi ale Al, Ti, Zr etc.), compozite metalo-ceramice şi hibride anorganic-organic, având compoziţie şi structură programată. Trebuie subliniat faptul că instalaţiile de depunere cu flux de electroni sau depunere termică sub vid avansat au fost realizate la comandă specială, beneficiază de componente şi software de ultimă generaţie şi permit obţinerea de acoperiri şi filme subţiri pe substrat fix sau rotativ cu suprafeţe mari, până la 350 x 350 mm, ceea ce asigură un nivel ridicat de apropiere de condiţiile reale de implementare.

Aparatura modernă de caracterizare fizico-chimică şi structurală care deservește centrul (analiză chimică a suprafeţelor prin spectrometrie de emisie optică cu plasmă cuplată inductiv şi sistem de ablaţie laser, difracţie de raze X, determinarea aderenţei şi morfologiei filmelor prin sistemul scratch test-AFM-profilometru) permite controlul precis al compoziţiei chimice, structurii şi morfologiei filmelor.

Centrul High PT-MET a fost conceput ca un centru deschis pentru a genera soluţii inovative verificate tehnico-economic, al controlului calităţii şi respectării normativelor de protecţia mediului, pentru noi nişe de piaţă şi obţinerea de avantaje economice, atât pentru institut, cât şi pentru firmele inovative, prin transferul de cunoştinţe şi tehnologii realizate.

Specificul activităţilor şi dotările Centrului High PT-MET asigură implementarea cu succes la nivel regional, naţional şi european a politicii de specializare inteligentă, fiind un far al politicii de reindustrializare a României.

Detalii suplimentare se pot obţine de la Echipa de management:

Dr. ing. Teodor Velea, Director General
Dr. ing. Roxana Piticescu, Director Ştiinţific
Ec. Marius Șcrab, Director Economic
Dr. ing. Radu Piticescu, Responsabil Tehnic
Ing. Ciprian Vulpe, Responsabil Achiziţii



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite