Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

„Conferințele de Chimie Contemporană” au stat sub semnul unei premiere istorice: Revista „Materiale Plastice”, jumătate de secol de informare științifică neîntreruptă

27 Iunie 2013



O nouă ediţie a Simpozionului național cu participare internațională „Conferințe de Chimie Contemporană” a avut loc în Capitală pe 14 iunie. Având în spate o tradiție care datează de 14 ani și fiind organizat de către Biblioteca Chimiei și Syscom 18, sub egida Academiei Române și a Societății de Chimie din România, Simpozionul este un eveniment singular în România și Europa de Sud-Est și important pentru domeniul chimiei și specialiștii chimiști.

Simpozionul este un eveniment anual care vizează prezentarea rezultatelor din mai multe domenii ale chimiei, cu accent pe domenii de vârf (tectonică moleculară, nanotehnologii, știință și ingineria mediului). Chiar dacă se adresează în special unei audiențe cu profil academic, evenimentul aduce în România descoperiri care ne pot influența pe noi toți în viața de zi cu zi. Multe dintre acestea au deja aplicații în toate domeniile, de la medicină până la industria alimentară, iar dezvoltarea lor ulterioară ne va face într-o zi viața și mai ușoară.

Manifestarea academică permite cercetătorilor din România să ia contact direct și să stabilească colaborări reale cu cercetători din mai multe țări, implicați în programe internaționale de cercetare. Conferințele de Chimie Contemporană urmăresc dezvoltarea de noi direcții de cercetare, în domeniile de vârf ale chimiei, cu implicații economice și sociale.



„Ceea ce ne propunem prin Conferințele de Chimie Contemporană este să valorificăm potențialul pe care România îl are la nivelul cercetării în domeniul chimiei și totodată să tragem un semnal de alarmă pentru a readuce statutul de cercetător la locul cuvenit. Din păcate, libertatea de acțiune și motivația cercetătorilor români sunt uneori înfrânate de subfinanțarea proiectelor. Noi am fost printre puținii care au înțeles că o cercetare de succes necesită în primul rând o concentrare a eforturilor pe toate planurile; tocmai de aceea susținem anual organizarea Conferințelor de Chimie Contemporană, în scopul de a crea și menține legături cu mediul academic din afară“, declară Ion Andronache, președintele companiei românești de automatizări industriale - Syscom 18, inițiatorul Conferințelor de Chimie Contemporană.

De-a lungul timpului au fost invitați să susțină prelegeri nume de primă mărime din cercetarea chimică: Profesorul Jean Marie Lehn, laureat al premiului Nobel, Profesorul Mir Wais Hosseini, specialist în formarea rețelelor moleculare, Profesorul Achim Müller, membru al mai multor academii internaționale, precum și alți chimiști apreciați pe plan internațional.

Ediție specială

Ediția din acest an a Simpozionului l-a avut invitat special pe profesorul Virgil Percec de la Universitatea Pennsylvania, Statele Unite. Absolvent al Institutului de Chimie Macromoleculară al Politehnicii din Iași, profesorul s-a stabilit în Germania în 1981, apoi în America. În prezent este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi și a fost recompensat cu prestigioase premii internaționale.

Prelegerea profesorului Percec despre genom a pus în evidență o serie de progrese majore în înțelegerea sistemelor complexe. Cercetarea, condusă ani de-a rândul de profesor, urmărește elaborarea unor metode sintetice, precum și înțelegerea principiilor fundamentale care guvernează sinteza sistemelor complexe moleculare.



Ca în fiecare an, Biblioteca Chimiei şi Syscom 18 au premiat și de data aceasta cele mai bune articole publicate în cele două reviste editate de Biblioteca Chimiei – “Revista de Chimie” şi “Materiale Plastice”, evenimentul incluzând şi festivităţile de premiere.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite