Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologiile IT upgradează sistemul naţional de învăţământ - Start pentru programul de e-Learning la nivel național

27 Iunie 2013



În capitolul dedicat educației din strategia Guvernului României, este menționat un proiect ambițios de realizare a unui program educațional, menit să ofere elevilor și profesorilor șansa de a fi mai bine pregătiți în economia bazată pe cunoaștere. Primul pas către îndeplinirea acestui obiectiv a fost semnarea unui Protocol de Colaborare cu compania Intel, pentru evaluarea, conceperea și implementarea programului de 1:1 e-Learning la nivel național.

Scopul documentului semnat este de a evalua, schița şi implementa un program de e-Learning în România până în anul 2015, pentru a îmbunătăţi calităţile sistemului naţional de învăţământ cu ajutorul tehnologiei avansate. Protocolul a fost semnat în cadrul Congresului Educaţiei 2013, de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat din Ministerul Societăţii Informaţionale, Sorin Vicol, şi Peter Gleissner, Director de Vânzări pentru zona UE, Intel.

„Educaţia este despre viitor şi, atunci când ne gândim la diferite măsuri de politici publice în domeniul educaţiei, trebuie să avem în permanenţă în minte ceea ce urmează să se întâmple peste doi, cinci sau peste zece ani. Din păcate, am semnat un acord care nu are efecte astăzi, ci va avea efecte doar peste câţiva ani, noi sperăm ca această perioadă să fie scurtată cât mai mult”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educației Naționale.



Având o experienţă îndelungată în dezvoltarea de proiecte educaţionale în întreaga lume, Intel va oferi sprijin de specialitate Guvernului în a evalua, concepe și implementa instrumente educaționale specifice secolului al XXI-lea, constând în echipamente hardware și software dedicate.

Intel investește 100 de milioane de dolari pe an în educație prin programul Intel Education Initiative, iar o mare parte din programele educaționale pe care compania le desfășoară la nivel mondial sunt prezente și în România.

„Suntem un puternic susținător al intențiilor de a tehnologiza sistemul educațional din România. Investiția de astăzi în aptitudini specifice secolului 21 va contribui la creșterea competitivității ţării și va asigura succesul viitor“, a declarat Peter Gleissner, Director de Vânzări pentru zona UE, Intel.

Clasa viitorului

Colaborarea dintre Intel și diferite guverne ale lumii pentru implementarea acestui tip de proiect are o istorie mai veche, la baza căreia stă conceptul dezvoltat de Intel – Classmate PC –, un laptop special dedicat elevilor, construit astfel încât să fie rezistent la şocuri, la lichide, să permită acces rapid la tehnologie, să fie uşor de transportat şi de folosit în relaţia elev-profesor. Echipamentele sunt oferite cu un software educaţional prin care toate laptopurile elevilor sunt conectate la laptopul profesorului, astfel încât acesta să deţină în permanenţă controlul şi, printr-o simplă apăsare de buton, să poată oferi lecţia, să poată prelua controlul, dar în acelaşi timp să le și permită elevilor să lucreze individual.

Două astfel de proiecte pilot au fost implementate în România anul trecut, la Colegiul Naţional Avram Iancu din Ştei şi la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, în judeţul Bihor. În aceste proiecte, Intel a mers în parteneriat cu Microsoft, Lenovo, Hewlett-Packard și Intuitext (Softwin).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite