Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologiile IT upgradează sistemul naţional de învăţământ - Start pentru programul de e-Learning la nivel național

27 Iunie 2013






Toate țările din jurul României au deja implementate astfel de programe.

În Macedonia, toți elevii din clasele I-IV lucrează cu Intel Classmate PC, au acces la conținut educațional și la Internet. Este vorba despre 60.000 de unități pentru elevi și de 21.000 de unități pentru profesori, dorindu-se extinderea programului și pentru clasele V-VIII. În Turcia se desfășoară unul dintre cele mai mari proiecte educaționale în care este implicat Intel, proiectul Fatih. Guvernul Turciei dorește să dea acces la tehnologie unui număr de 16 milioane de elevi și profesorilor acestora. Intel lucrează la acest proiect împreună cu Siveco, pe partea de conținut educațional digital. În Ungaria și Bulgaria Classmate PC-urile sunt deja o realitate.

Un alt exemplu este cel al Portugaliei, care a implementat programul Magellan, prin care toți elevii din clasele I-VIII au primit Intel Classmate PC-uri, toți profesorii au primit laptop-uri și au beneficiat de pregătire profesională prin intermediul Intel Teach, iar elevii pot să-și ia calculatoarele acasă pentru a-și face temele cu ajutorul lor, în familie. În Portugalia programul a fost implementat cu ajutorul guvernului și al ministerului IT&C și cu ajutorul operatorilor de telefonie mobilă și s-a ajuns ca în prezent programul să fie condus de către părinți.

Odată cu semnarea noului document, Intel a prezentat și expoziţia „Clasa viitorului”, pentru a demonstra cum funcționează conceptul de „învăţământ 1:1” în școală. Alături de parteneri din industrie, compania a prezentat echipamente digitale special concepute pentru elevi și profesori, table interactive şi manuale digitale, toate conectate la Internet.




In cadrul evenimentului Congresul Educaţiei, organizat la Palatul Copiilor în perioada 14-15 iunie, participanţii au putut vedea cu propriii lor ochi cum ar putea să arate „Clasa viitorului”, inclusiv datorita SIVECO.
Membrii echipei departamentului de eLearning content, condus de Radu Jugureanu, au prezentat în cadrul evenimentului un prototip al clasei viitorului, în care procesul educațional, derulat de oameni reali (elevi și profesori), într-o cultură didactică națională specifică, acceptă avantajele tehnologiei IT&C.


Principalul obiectiv al acestui demers a fost acela de a ilustra printr-un model funcţional, concret, utilizarea la clasă a conţinuturilor educaţionale multimedia interactive, prin tehnologii IT&C, ca element complementar în procesul didactic.


Cu aceasta ocazie, au fost prezentate modele de conţinuturi educaţionale bazate pe curriculum integrat transdisciplinar pentru matematică şi ştiinţe şi discipline socio-umane, utilizând tehnologii dedicate, precum tablete cu sisteme de operare Windows şi Android, ecrane de proiecţie, table interactive, dispozitive multi-touch, tehnologia augmented reality.


Practic, in expoziţia Clasa Viitorului au fost simulate două săli de clasă (din ciclurile primar, gimnazial şi liceal) în care elevi de la Colegiul Naţional Grigore Moisil, Liceul Teoretic nr. 1 Popeşti Leordeni, Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu şi Liceul Teoretic Nicolae Iorga au experimentat modul de învăţare personalizat, pe echipamente hardware portabile, demonstrând că procesul de învăţare poate avea loc oriunde, departe de clasa fizică, rămânând în acelaşi timp conectaţi cu colegii şi profesorii lor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite