Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Comunicare geospațială pentru decizii în timp real

27 Iunie 2013




Care sunt competențele profesionale care ne pot ajuta la atingerea acestui deziderat?

Presupunând că toate problemele (tehnice, legale și de cultură organizațională) ale comunicării inter-instituționale vor fi fost rezolvate, doresc să ridic problema unor roluri funcționale, pe care participanții la procesul comunicării trebuie să le aibă în vedere: „orchestratorul” și „procesatorul”.

Sigur, aș putea fi contrazis de teoreticienii domeniului, care abordează procesul de comunicare din perspectiva emițătorului și receptorului. Există studii de specialitate cu privire la importanța mesajului, a criptării și decriptării acestuia (uneori în mod diferit de către emițător și receptor) etc. Nu vreau să insist, ci doar să subliniez că simpla realizare a actului de comunicare (din punct de vedere tehnic, legal etc.) nu rezolvă problema eficienței acesteia. Nu o rezolvă din perspectiva pe care eu o abordez în acest articol, respectiv a manierei în care comunicarea poate fi suport pentru decizie în timp real.

Revin la cele două roluri.
În opinia mea, „orchestratorul” ar trebui să fie acel Chief Information Officer, care să asigure proiectarea și funcționarea mecanismelor de asigurare a circulației informațiilor, astfel încât acestea să fie disponibile la locul și momentul necesar. În măsura în care sistemul de gestiune a informațiilor este unul care exploatează dimensiunea geospațială a informațiilor, iar informațiile obținute sunt preponderent acționabile, aș îndrăzni să avansez ideea necesității unui „orchestrator” de nouă generație, respectiv sub forma unui Geospatial Information Officer. O astfel de competență presupune capabilitatea de a integra fluxuri de informații, în funcție de spațiu și timp, și facilita prezentarea lor într-o formă acționabilă, adaptată nevoilor și contextelor (adesea diferite) ale beneficiarilor.

În ceea ce privește „procesatorul”, acesta este analistul de informații capabil să genereze conținutul comunicării, în sens de acționabilitate. Confruntat cu un volum tot mai mare și divers de date, analistul trebuie să fie capabil să asigure corelarea, interpretarea, completarea, procesarea și integrarea acestora astfel încât – la finalul procesului analitic – să poată livra informații acționabile. Presiuni suplimentare asupra analiștilor vin din complexitatea situațiilor pe care le analizează, rapiditatea derulării evoluțiilor (în contextul globalizării) și creșterea/diversificarea nevoilor factorilor de decizie.

În procesul de comunicare geospațială pentru obținerea de informații acționabile, analistul de informații trebuie să fie capabil să abordeze dimensiunea (și să înțeleagă semnificația) geospațială a informațiilor și deciziilor.

Cum putem măsura succesul informației acționabile?

Teoretic, se măsoară în orice (de exemplu, în eficiența deciziilor), practic începe să se măsoare tot mai vizibil în supraviețuire. În contextul de azi, atât firmele, cât și instituțiile publice au, adesea, drept alternative continuitatea funcționării sau dispariția (fie prin desființare, fie prin absorbire).

Nu vreau să reiau teza dlui academician Mircea Malița referitoare la teza supraviețuirii la români, însă cred că în curând despre activitatea instituțiilor publice se va vorbi doar în termeni de eficientizare versus dispariție. Dispariția nu presupune neapărat desființarea, ci și pierderea relevanței. Cetățenii, comunitățile vor căuta să suplinească sau să înlocuiască ineficiența statului în rezolvarea problemelor sale. Uitați-vă spre exemplu la SMURD, este expresia ineficienței Ambulanței. Sigur, unele servicii publice nu vor putea fi niciodată înlocuite, dar vor deveni nerelevante (spre exemplu, prefer sa platesc taxele la casă o dată la 3-4 ani, pentru că nu am disponibil serviciu online de plată).

Dacă ai luat deciziile potrivite la timpul și locul potrivit, atunci supraviețuiești. Dacă nu, atunci este doar o chestiune de timp până când instituția va dispărea sau va fi absorbită într-o entitate mai performantă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite