Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Poate scăpa Netcity de controverse?

27 Iunie 2013



La sfârșitul lunii mai, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a emis un aviz condiționat pentru Reţeaua metropolitană de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii „Netcity”, care ar trebui să stingă conflictul reizbucnit la începutul acestui an între ANISP (Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor) și Netcity Telecom.

ANISP a sesizat în luna februarie nereguli în relațiile dintre Netcity și furnizorii de servicii de internet din București, semnalând ANCOM riscul apariției unor disfuncționalități cauzate de poziția de monopol în care se află Netcity Telecom, dar și de lipsa unui control, prin care să fie verificate serviciile auxiliare și tarifele suplimentare.

ANISP a solicitat arbitrului telecom să fixeze un tarif de cel mult 30 euro/km de rețea, pentru operatorii de Internet, deși aceștia ar fi trebuit să plătească Netcity un tarif de 85 euro/km.

„Prin dreptul de concesiune pe o perioadă de 49 de ani, Netcity Telecom apelează la practici abuzive, de monopol, precum: perceperea de preţuri diferenţiate pentru elemente de infrastructură de reţea identice; aplicarea în mod nejustificat de tarife abuzive pentru servicii suplimentare, incluse în mod normal în serviciul de închiriere a infrastructurii Netcity şi încălcarea legilor şi a obligaţiei de consultare prealabilă cu autorităţile competente; impunerea de condiţii şi clauze restrictive şi lipsa de transparenţă şi a unui acord cu industria. ANISP consideră că este necesară intervenţia autorităţilor, în scopul clarificării situaţiei și a aspectelor legate de reglementarea tarifelor practicate de către Netcity Telecom şi aplicarea, după caz, a eventualelor corecţii, în măsura competenţei care revine fiecărei autorităţi conform legii”, declară Mihai Bătrîneanu, președinte ANISP.

De altfel, Stuart Evers, CEO Euroweb Romania, avertizează asupra faptului că întreaga economie ar putea fi afectată în mod negativ dacă nu este schimbată rapid abordarea în ceea ce privește industria românească de telecomunicații.

„În trecut, România era foarte atractivă pentru investitorii din industria IT&C datorită angajaților înalt calificați și a barierelor de intrare scăzute, în special în ceea ce privește crearea de rețele de fibră optică ce puteau fi construite aerian. Circumstanțe ce aduceau beneficii majore la capitolul costuri, comparativ cu alte țări europene. Unul dintre efectele adverse ale acestei situații a fost faptul că multe companii și-au construit propriile rețele metropolitane și, astfel, competiția a devenit acerbă, iar prețurile au scăzut din ce în ce mai mult. De când a devenit obligatoriu ca aceste rețele să fie trecute în subteran, situația s-a schimbat și de la o piață cu profit mic-costuri mici am trecut rapid la un model care acum presupune costuri ridicate și venituri mici. Context care nu numai că îi afectează pe jucătorii deja activi aici, forțându-i pe mulți să reducă costurile, investițiile și numărul angajaților sau chiar să intre în faliment, dar îi descurajează și pe investitorii străini care ar putea fi interesați să investească în piața românească, să creeze noi joburi, aducând astfel noi venituri la bugetul de stat”, adaugă Stuart Evers.

În 2009-2010, costurile generate de operarea rețelei de fibră optică erau aproximativ 30 de euro pe kilometru. De atunci au crescut cu peste 300%, ajungand acum la circa 100 de euro pe kilometru.

„Operatorii de telecomunicații, în general, încheie contracte pe 5 ani cu cei care instalează fibra optică, în timp ce clientul final își asumă angajamente ce se întind pe maxim 24 de luni, situație care, din nou, crește costurile și riscurile pentru fiecare nouă bucată de infrastructură construită și face piața în ansamblul ei mult mai scumpă, în timp ce veniturile rămân la același nivel scăzut. Cifrele arată clar că piața românească de telecomunicații are un foarte bun potențial de creștere, dar în acest moment atât industria, cât și jucatorii activi aici au nevoie de o colaborare mai strânsă, atât între ei, cât și cu guvernanții. Trebuie să găsim soluții pentru a dezvolta mai departe acest sector și a crea o piață sănătoasă și competitivă. Măsuri precum reglarea eroziunii prețurilor, mai multă flexibilitate în proiectele de împământare a rețelelor de fibră optică sau investiții guvernamentale în acest sector cu siguranță ar ajuta industria să treacă peste aceste momente dificile și ar atrage și noi investori în România”, mai spune Stuart Evers.

Memoriu la Parlament

Subiectul Netcity s-a aflat și pe ordinea de zi a ședinței din 19 martie a Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, la care au participat atât reprezentanți ai ANISP, cât și ai Netcity. În memoriul trimis de ANISP este reclamat comportamentul abuziv şi discriminatoriu al Netcity Telecom, dar și reglementatorul ANCOM, pe care asociația l-a acuzat de pasivitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite