Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Acceleratoarele NVIDIA Tesla, utilizate încel mai eficient energetic supercomputer din lume

08 Iulie 2013NVIDIA a anunțat că două dintre cele mai eficiente energetic supercomputere din lume se bazează pe acceleratoarele grafice NVIDIA® Tesla®, conform celor mai recente rezultate ale Green500.
Sistemul câștigător este ”Eurora”, din cadrul CINECA, un important centru de supercomputing din Italia, situat în Casalecchio di Reno. Echipat cu acceleratoare grafice bazate pe arhitectura NVIDIA Kepler™ - cele mai puternice până în prezent – Eurora oferă 3,210 MFlopi pe watt, ceea duce la o creștere a eficienței energetice de 2,6 ori față de cel mai bun sistem ce utilizează exclusiv procesoare Intel (în cazul Météo France).
De asemenea, depășește cu mult sistemul ”Beacon”, bazat pe acceleratorul Intel Xeon Phi, aflat în cadrul National Institute for Computational Sciences, Universitatea din Tennessee.
Pe locul doi al listei Green500 din luna iunie 2013 se situează supercomputerul ”Aurora Tigon”, utilizat de compania Selex ES din Chieti, Italia.
Aceste două sisteme de top sunt alcătuite din servere avansate Eurotech de înaltă performanță numite "Aurora", ce sunt echipate cu acceleratoare grafice NVIDIA Tesla K20.
Mai mult, echipamentele bazate pe acceleratoarele de procesare vizuală NVIDIA Kepler din top 100 a listei Green500 sunt în medie cu 50% mai eficiente energetic față de cele mai recente sisteme bazate pe Intel Xeon Phi.
În urma competiției ISC 2013 Student Cluster Challenge desfășurată săptămâna trecută, în care sistemele dotate cu acceleratoarele grafice NVIDIA și-au asigurat primele patru locuri din concurs pentru supercomputing eficient energetic, procesoarele grafice NVIDIA au demonstrat încă odată motivul pentru care sunt soluțiile preferate de accelerare grafică ale producătorilor, designerilor de sistem și ale cercetătorilor de calcul.
“Performanța pură nu mai este unitatea de măsură exclusivă a valorii și impactului supercomputerelor”, declară Sumit Gupta, Manager General al departamentului Tesla Accelerated Computing, NVIDIA. “Toate sistemele viitoare vor fi nevoite să livreze performanță sporită cu un consum de energie scăzut. Iar acceleratoarele de procesare vizuală plasate pe primele două locuri în cea mai recentă listă Green500 demonstrează abilitatea acestora de a oferi niveluri de eficiență energetică fără cusur în contextul performanței de top a supercomputerelor de generație următoare.”
Prin existența a mii de core-uri eficiente energetic ce operează în paralel, acceleratoarele grafice obțin o performanță considerabil mai mare din punct de vedere al consumului față de procesoarele standard. Aceste core-uri de procesare grafică sunt optimizate în funcționare pentru a rula porțiuni de aplicații ce necesită o putere sporită de calcul, în timp ce procesoarele în serie devin ineficiente în aceeași situație.
Publicată bianual, lista Green500 evaluează cele mai eficiente energetic 500 de supercomputere în funcție de performanța obținută raportată la energia consumată.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite